גנטיקה

מרשמים לתרופות המשפיעות על מערכת העצבים המרכזית ניתנות לעיתים קרובות מעבר להתוויות המאושרות (Arch Intern Med)

לעיתים קרובות, רופאים מטפלים נותנים מרשמים לתרופות, בעיקר תרופות המשפיעות על מערכת העצבים המרכזית, להתוויות שלא קיבלו את אישורי הרשויות, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Archives of Internal Medicine.

החוקרים מדווחים כי התרופות המשמשות בשכיחות הגבוהה ביותר מעבר להתוויות המאושרות כוללות נוגדי-פרכוסים, תרופות אנטי-פסיכוטיות ונוגדי-דיכאון. התופעה נפוצה יותר בנשים ובמטופלים בריאים יותר, בהשוואה לגברים או מטופלים חולים. תרופות ישנות יותר, אלו שאושרו לפני שנת 1981, לוו גם הן בשימוש נפוץ מעבר להתוויות, בהשוואה לתרופות שאושרו לאחר שנת 1995, ורופאים המעדיפים רפואה מבוססת-ראיות נוטים לרשום פחות תרופות מחוץ להתוויות.

במסגרת המחקר התבססו החוקרים על נתונים מהרשומות האלקטרוניות XXI Century מטעם Medical Office בקוויבק, להערכת השימוש מעבר להתוויות. במערכת זו, חייבים הרופאים לציין את ההתוויה לטיפול עבור כל תרופה הניתנת למטופלים. ההתוויה יכולה להיות כזו הכלולה בהתוויות המאושרות או מעבר להתוויות המקובלות, והרופאים יכולים לבחור אם לכתוב אם ההתוויה אינה רשומה, וכך יש קשר ישיר בין התרופה וההתוויה. למיטב ידיעתם, זהו המחקר הראשון שניצל את החובה לכלול את המידע החשוב הנ”ל.

המערכת מצויה בשימוש בקוויבק משנת 2005.

מהנתונים עולה כי סך כולל של 113 רופאים מטפלים רשמו 253,347 מרשמים אלקטרוניים לכ-50,000 מטופלים בגילאי 18-100 שנים, בתקופה שבין ינואר 2005 ועד דצמבר 2009.

החוקרים מצאו כי בסך הכל, השכיחות של שימוש מעבר להתוויות עמדה על 11%. מבין המרשמים שניתנו מחוץ להתוויות, ב-79% מקרים לא הייתה עדות מדעית משמעותית.

מתן מרשמים לטיפול מחוץ להתוויות היה שונה מאוד בין משפחות תרופות שונות. תרופות בעלות פעילות במערכת העצבים המרכזית היו הנפוצות ביותר לשימוש מחוץ להתוויות (26.3%). מבין התרופות בעלות השפעה על מערכת העצבים המרכזית שניתנו מחוץ להתוויות בשכיחות הגבוהה ביותר, מציינים החוקרים את נוגדי הפרכוסים (66.6%), תרופות אנטי-פסיכוטיות (43.8%) ונוגדי-דיכאון (33.4%).

תרופות ספציפיות שהיו נפוצות בשימוש מעבר להתוויות המאושרות כללו את Quinine Sulphate (99.5% מהמרשמים), לאחריה Gabapentin (99.2%), Clonazepam (96.2%), Amitriptyline Hydrochloride (93.7%), Trazodone Hydrochloride (92.6%) ו-Betahistine Dihydrochloride (91.5%).

תרופות נגד זיהומים היו השניות בשכיחותן (17.1%) ולאחריהן תרופות לטיפול באוזניים, באף ובגרון.

תרופות לטיפול בסוכרת (0-2%), תרופות להורדת רמות שומנים בדם (0-5%) ותרופות נגד מיגרנה (0%) היו בשימוש הכי פחות נפוץ להתוויות שאינן מאושרות.

מהמחקר עולה עוד כי נשים נטו לקבל יותר תרופות מחוץ להתוויות, בהשוואה לגברים (11.8% לעומת 9.7%), ככל הנראה מאחר שבנשים קיימת נטייה גבוהה יותר לטפל בבעיות דוגמת חרדה, כאב רגליים לילי ונדודי שינה, ומרשם לטיפול מחוץ להתוויות נפוץ יותר במצבים אלו. בנוסף, כאמור, בקרב רופאים שהעדיפו לנקוט בגישות רפואה מבוססת-ראיות נרשמה שכיחות נמוכה יותר של מתן מרשמים לטיפול מחוץ להתוויות המאושרות.

Arch Intern Med. Published online April 16, 2012

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • דיאטה עתירת-סיבים משחררת הורמון מדכא תאבון (Science Translational Medicine)

    דיאטה עתירת-סיבים משחררת הורמון מדכא תאבון (Science Translational Medicine)

    דיאטה עתירת סיבים משפיעה על המטבוליזם של המעי הדק ומעודדת שחרור הורמון מעי מדכא-תאבון, PYY (או Peptide Tyrosine Tyrosine), יותר מדיאטה דלת-סיבים, זאת ללא תלות בהרכב המזון, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Science Translational Medicine. החוקרים בחנו את ההשפעה של דיאטה דלת סיבים ועתירת סיבים על שחרור הורמוני מערכת עיכול, כולל PYY ו-GLP-1. […]

  • יעילות ובטיחות Linvoseltamab לטיפול במיאלומה נפוצה עמידה או חוזרת (J Clin Oncol)

    יעילות ובטיחות Linvoseltamab לטיפול במיאלומה נפוצה עמידה או חוזרת (J Clin Oncol)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Clinical Oncology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי טיפול ב-Linvoseltamab במינון 200 מ”ג הוביל לתגובה עמוקה וממושכת, עם חציון משך תגובה של 29.4 חודשים בחולים עם מיאלומה נפוצה עמידה או חוזרת, עם פרופיל בטיחות סביר. החוקרים מסבירים כי מדובר במחקר בשלב I/II הראשון בבני אדם להערכת […]

  • גן חדש למחלת הפרקינסון (EAN 2024)

    גן חדש למחלת הפרקינסון (EAN 2024)

    גן חדש למחלת פרקינסון בגיל מוקדם זוהה, תגלית שמומחים מאמינים כי תהיה לה השלכות קליניות חשובות בעתיד הלא רחוק, כך עולה מכנס האקדמיה האירופאית לנוירולוגיה 2024

  • עדויות חדשות תומכות בבטיחות ויעילות Rimegepant במבוגרים עם מיגרנה וגורמי סיכון למחלות לב וכלי דם (Pain Ther)

    עדויות חדשות תומכות בבטיחות ויעילות Rimegepant במבוגרים עם מיגרנה וגורמי סיכון למחלות לב וכלי דם (Pain Ther)

    במאמר שפורסם בכתב העת Pain and Therapy מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי Rimegepant (נורטק) מהווה טיפול בטוח ונסבל היטב במבוגרים עם מיגרנה וגורמי סיכון למחלות לב וכלי דם, כולל אלו בסיכון בינוני-עד-גבוה למחלות לב וכלי דם. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי גורמי סיכון קרדיווסקולאריים עלולים להגביל את אפשרויות הטיפול כנגד מיגרנה. […]

  • היעילות והבטיחות של Infliximab ו-Adalimumab בחולים עם מחלת מעי דלקתית (Inflammopharmacology)

    היעילות והבטיחות של Infliximab ו-Adalimumab בחולים עם מחלת מעי דלקתית (Inflammopharmacology)

    במאמר שפורסם בכתב העת Inflammopharamcology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי הן Adalimumab (יומירה) והן Infliximab (רמסימה) הדגימו פרופיל בטיחות חיובי ויעילות משמעותית עם עדות לתגובה מעבדתית בחולים עם מחלת מעי דלקתית בדרגה בינונית-עד-חמורה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי Infliximab ו-Adalimumab משמשים לעיתים קרובות לטיפול בחולים עם מחלת מעי דלקתית בדרגה בינונית-עד-חמורה. […]

  • נציבות התרופות האירופית מזהירה מפני סיכון לתגובה אנפילקטית לטיפול ב-Glatiramer Acetate (מתוך הודעת ה-EMA)

    נציבות התרופות האירופית מזהירה מפני סיכון לתגובה אנפילקטית לטיפול ב-Glatiramer Acetate (מתוך הודעת ה-EMA)

    אנשי צוות רפואי באיחוד האירופי קיבלו הודעה המזהירה מפני סיכון לתגובות אנפילקטיות בחולים עם טרשת נפוצה המטופלים ב- Glatiramer Acetate(קופקסון), כאשר תגובות אלו עלולות להופיע גם שני לאחר התחלת הטיפול התרופתי. המומחים מסבירים כי Glatiramer Acetate הינו טיפול תרופתי לטרשת נפוצה התקפית, הניתן בצורת זריקה. התרופה משמשת לטיפול בטרשת נפוצה מזה למעלה משני עשורים עם […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה