גנטיקה

עדויות חדשות תומכות בקשר בין סוכרת ודמנציה (Neurology)

סוכרת הינה גורם סיכון משמעותי להתפתחות דמנציה, בעיקר מחלת אלצהיימר, כך עולה מתוצאות מחקר חדש מיפן, שפורסמו במהדורת 20 בספטמבר של כתב העת Neurology.

מבין למעלה מ-1000 מבוגרים יפנים, בגילאי 60 ומעלה, בקרב אלו עם סוכרת בתחילת המחקר נרשם סיכון גבוה כפליים להתפתחות דמנציה, במהלך תקופה ממוצעת של 11 שנים, בהשוואה לאלו ללא סוכרת.

החוקרים התבססו על נתוני מחקר Hisayama Study להערכת הקשר בין רמות סוכר בדם במהלך בדיקות OGTT (Oral Glucose Tolerance Test) ובין התפתחות דמנציה, על סוגיה השונים. משנת 1961, החוקרים עקבו אחר תחלואה קרדיווסקולארית וצרברווסקולארית של המשתתפים במחקר; בשנת 1985, הם החלו בניטור זהיר אחר המצב הקוגניטיבי של המשתתפים.

הסקירה כללה 1017 משתתפים. בתחילת המחקר, ב-559 בדיקות סבילות סוכר היו תקינות (55%), ב-73 (7%) נקבעה הפרעה ברמות סוכר בדם בצום, 235 (23%) אובחנו עם IGT (Impaired Glucose Tolerance) ו-150 חולים (15%) אובחנו עם סוכרת.

במהלך המעקב, שארך עד 15 שנים, 232 משתתפים פיתחו דמנציה. לאחר תקנון לגיל ומין, היארעות כל סוגי דמנציה, מחלת אלצהיימר ודמנציה וסקולארית, הייתה גבוהה יותר משמעותית באלו עם סוכרת בתחילת המחקר, בהשוואה לאלו עם רמות סוכר תקינות בדם.הסיכון לדמנציה היה מוגבר גם בחולים עם IGT.

לדברי החוקרים, למרות שמחקרים קודמים הוכיחו כי סוכרת הינה גורם סיכון לדמנציה, למחקר הנוכחי ייחודיות מבחינה מתודולוגית. כל המשתתפים עברו בדיקת העמסת 75 גרם סוכר, וכ-90% מהמקרים של דמנציה אושרו באמצעות בדיקות הדמיה ו/או אוטופסיה.

החוקרים מציינים כי הקשר ההדוק תועד בין רמות סוכר מוגברות שעתיים לאחר העמסת סוכר ובין סיכון מוגבר לדמנציה, אך לא תועד קשר עם רמות סוכר בדם בצום.

בהשוואה לחולים עם רמות סוכר בדם של מתחת ל-120 מ”ג לד”ל, שעתיים לאחר העמסת סוכר, שיעורי ההיארעות המתוקנים לגיל ומין, ויחס הסיכונים לכל סוגי דמנציה, מחלת אלצהיימר ודמנציה וסקולארית, היו גבוהים יותר באלו עם רמות סוכר בדם, שעתיים לאחר העמסת סוכר, בטווח 140-199 מ”ג לד”ל, וגבוהות יותר משמעותית באלו עם ערכים של 200 מ”ג לד”ל ומעלה.

החוקרים מסכמים וכותבים כי תוצאות המחקר מאפשרים לרופאים לדון בקשר בין מצבי מחלות כרוניות ותפקוד קוגניטיבי. כמו כן, הממצאים מוסיפים לדיון בנוגע למנגנונים האפשריים להתפתחות דמנציה.

Neurology. 2011;77:1126-1134

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה