גנטיקה

האם זוהה גן האחראי לנטייה לתת-משקל? (Nature)

באנשים עם עודף עותקים של גן מסוים קיימת נטייה רבה לתת-משקל, כך הודיעו מדענים בעקבות מחקר חדש שפורסם בכתב העת Nature בו חיפשו אחר מרכיב גנטי האחראי לרזון קיצוני.

החוקרים מלונדון ושוויץ מצאו כי הכפלה של חלק מכרומוזום 16 מלווה בנטייה לתת-משקל. ממחקר קודם עלה כי בנבדקים עם העתק חסר של גנים אלו קיימת סבירות גבוהה פי 43 להשמנת-יתר חולנית.

זהו המחקר הראשון בו זיהו חוקרים סיבה גנטית לתת-משקל קיצוני. כמו כן, זוהי הדוגמא הראשונה בה למחיקה והעתק של חלק מסוים בגנום השפעה מנוגדת.

אחת הסיבות לחשיבות הממצאים נובעת מכך שהוכח כי כישלון בשגשוג ילדים עשוי לנבוע מסיבות גנטיות. במידה וילד אינו אוכל, ייתכן ולא מדובר בהכרח באשמת ההורה.

החוקרים כותבים כי באחד מכל 2,000 אנשים ישנו שכפול של חלק מכרומוזום 16, כך שבגברים קיימת עליה של פי 23 בסיכון לתת-משקל (מדד מסת גוף של מתחת ל-18.5 ק”ג למטר בריבוע) ובנשים חלה עליה של פי 5 בסיכון זה.

במסגרת המחקר, החוקרים בחנו את דגימות ה-DNA של למעלה מ-95,000 משתתפים. הם מצאו כי מחצית מכל הילדים עם השכפול אובחנו בעבר עם הפרעה בשגשוג. רבע מהנבדקים עם שכפול של ההעתק אובחנו עם מיקרוצפליה, הקשורה בחסר נוירולוגי ותוחלת חיים קצרה.

החוקרים כותבים כי דרושים מחקרים נוספים בנושא, במטרה ללמוד עוד אודות הגנים באזור, אך הממצאים החדשים עשויים להוביל בהמשך לפיתוח אפשרויות טיפול חדשות כנגד השמנה והפרעות בתאבון.

Nature 2011

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה