גנטיקה

חשיפה תוך-רחמית לתרופות ממשפחת SSRI והתפתחות נוירו-התנהגותית (Neuropsychopharmacology)

ממחקר חדש עולה כי חשיפה תוך-רחמית לתרופות ממשפחת SSRI (Selective Serotonin Reuptake Inhibitor) מובילה לשינוי בהתפתחות הנוירו-התפתחותית של העובר.

במחקר הנוכחי בעוברים שנחשפו ל-SSRI במינונים סטנדרטיים וגבוהים תועדו הפרעות בהתפתחות נוירו-התפתחותית (Emergence of Quiet ו-non-Rapid Eye Movement).

במחקר הפרוספקטיבי, תצפיתי, החוקרים בחנו את התפתחות אבני-דרך של התנהגות עוברית במהלך ההיריון בשלוש קבוצות נשים 96 נשים עם הפרעה פסיכיאטרית שנטלו SSRI לאורך הריון (קבוצת מטופלת); 37 נשים שהפסיקו את הטיפול ב-SSRI בהריון או לפני ההפריה (קבוצה לא-מטופלת); ו-130 נשים בריאות ללא הפרעות נפשיות שמעולם לא נטלו SSRI (קבוצת ביקורת).

החוקרים התבססו על בדיקות אולטרה-סאונד, שנערכו שלוש פעמים במהלך ההיריון, להערכת התנהגות העובר (לאחר 15-19 שבועות, 27-29 שבועות ו-37-39 שבועות הריון ). הם בחנו את ההשפעות של SSRI במגוון מינונים (נמוך, סטנדרטי או גבוה) וסוגי תרופות שונים. כל הנשים המטופלות קיבלו טיפול מונותרפי ב-SSRI, בעיקר Paroxetine (44%), Fluoxetine (21%) ו-Citalopram (20%).

בעוברים שנחשפו למינונים סטנדרטיים או גבוהים של SSRI, ללא תלות בסוג, נרשמה עליה משמעותית בפעילות המוטורית בתחילת ובתום הטרימסטר השני, בהשוואה לביקורות, לקבוצת הלא-מטופלות ולקבוצת המטופלות במינון נמוך.

הממצא הבולט ביותר היה העדר עיכוב פלט מוטורי כאשר העוברים היו אמורים להיות במצב מנוחה או במהלך שינה שקטה בשלב non-REM. פעילות הגוף בקצב גבוה במהלך שנת non-REM בעוברים שנחשפו ל-SSRI הינה תופעה אבנורמלית.

הם מוסיפים כי ההשפעות על העובר בתגובה למינונים סטנדרטים או גבוהים של SSRI נצפו לאורך ההריון, אך ההשפעה הבולטת ביותר הייתה על שנת non-REM בסמוך ללידה.

החוקרים כותבים כי ההתפתחות הנוירו-התנהגותית של עוברים לנשים תחת טיפול במינון נמוך ואלו שלא טופלו עם הפרעות פסיכיאטריות, לא הייתה שונה מההתפתחות של עוברים לאימהות בקבוצת הביקורת. הם מוסיפים כי למרות שהמשמעות הקלינית של הממצאים אינם ברורים, הם עשויים לסייע בניבוי בעיות שינה בילדים בעתיד. עם זאת, מומחים שלא לקחו חלק במחקר הזהירו מפני מתן משמעות מוגזמת לממצאים אלו.

Neuropsychopharmacology. 2011;36:1961-1971

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה