גנטיקה

נשים בסיכון מוגבר לנפרופתיה על-רקע חומר ניגוד (National Kidney Foundation)

מתוצאות מחקר חדש עולה כי נשים מצויות בסיכון מוגבר לנפרופתיה על-רקע חומר ניגוד, בעיקר אלו עם תפקוד כלייתי בסיסי תקין, זאת גם לאחר תקנון לגורמי סיכון ידועים.

המחקר הרטרוספקטיבי כלל 1211 גברים ונשים שנחשפו ליוד במסגרת צנתור כלילי. מהתוצאות עולה כי בנשים תועדה עליה של 60% בסיכון להופעת נפרופתיה על-רקע חומר ניגוד, שהוגדרה בנוכחות עליה של למעלה מ-25% בהשוואה לריכוז הבסיסי, עליה אבסולוטית של 0.5 מ”ג לד”ל ומעלה בריכוז קריאטינין, או ירידה של 25% ומעלה במדד eGFR בתוך 72 שעות מחשיפה לחומר ניגוד.

105 מבין 530 נשים (20%) בהשוואה ל-13 מבין 681 גברים (13%) אובחנו עם נפרופתיה על-רקע חומר ניגוד.

לאחר תקנון לגורמי סיכון ידועים (כולל גיל, מדד eGFR, מקטע פליטה של חדר שמאל, אנמיה, תת לחץ דם, חומר הניגוד ומתן תרופות ממשפחת NSAID) ואמצעי הגנה (דוגמת מתן נוזלים ו-N-Acetylcysteine), החוקרים מצאו כי מין נקבה הינו גורם מנבא בלתי-תלוי לנפרופתיה על-רקע חומר ניגוד (יחס סיכויים של 1.62).

למרות שנפח חומר הניגוד לא היווה הסבר לסיכון המוגבר בנשים בהשוואה לגברים, נפח גבוה יותר אכן הביא לעליה בסיכון לנפרופתיה על-רקע חומר ניגוד בשני המינים, כאשר במשתתפים שקיבלו למעלה מ-100 מ”ל חומר ניגוד נרשמה עליה של 40% בסיכון לנפרופתיה על-רקע חומר ניגוד.

באופן מפתיע, בקרב נשים, אלו עם תפקוד כלייתי בתחילת המחקר נרשמה עליה גדולה יותר בסיכון (יחס סיכויים של 1.94), אך באלו עם הפרעה בתפקוד הכלייתי לא תועדה עליה דומה.

ייתכן כי הסיבה לכך הינה כי נשים עם מחלת כליות בסיסית קיבלו טיפול אינטנסיבי יותר בנוזלים, עם ניטור טוב יותר מנשים עם תפקוד כלייתי תקין.

גורמים מנבאים אחרים לסיכון מוגבר בשני המינים כללו מתן פוסיד לפני הפרוצדורה (יחס סיכויים של 2.53) וחשיפה כרונית (בחודש הקודם) למעכבי ACE או ARB (יחס סיכויים של 1.42).

National Kidney Foundation (NKF) 2011 Clinical Meetings

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה