גנטיקה

שימוש בטלפון סלולרי מעלה מטבוליזם גלוקוז במוח באיזור הקרוב ביותר לאנטנה (מתוך JAMA)

מוח גירוי חשמלי

מאת ד”ר אולה קראסיק

ממחקר חדש אשר פורסם בגיליון פברואר של כתב העת JAMA עולה כי שימוש בטלפון סלולרי קשור לעליה במטבוליזם הגלוקוז במוח באיזור הקרוב ביותר לאנטנה. משמעות השפעה זו אינה ברורה בשלב זה.

השימוש ההולך וגובר בטלפונים הסלולריים מעלה באופן טבעי חששות אודות ההשפעות האפשריות של הקרינה האלקטרומגנטית על המוח. המחקר הנוכחי בדק האם חשיפה לטלפון סלולרי לפרק זמן קצר (50 דקות) משפיעה על מטבוליזם הגלוקוז במוח, אשר מהווה מדד לפעילות מוחית.

במחקר השתתפו 47 מתנדבים בריאים. לנבדקים אלה חיברו מכשירי טלפון סלולריים לשתי האוזניים. בהמשך, עברו הנבדקים סקירת PET (כלומר positron emission tomography ), אשר מודדת מטבוליזם של גלוקוז, כאשר שני הטלפונים כבויים (מצב “כבוי”) וכן כאשר הטלפון שחובר לאוזן ימין מופעל למשך 50 דקות (מצב “מופעל”). בטלפון המופעל כיבו החוקרים את הקול על מנת לבטל השפעה אודיטורית על המוח.

* מטבוליזם הגלוקוז הכולל לא השתנה בין המצב הכבוי לבין המצב המופעל.

* המטבוליזם באיזור הקרוב ביותר לאנטנה של הטלפון המופעל (orbitofrontal cortes and temporal pole ) היה גבוה באופן ניכר במצב המופעל יחסית למצב הכבוי (35.7 לעומת 33.3 מיקרומול ל-100 גרם לדקה, שינוי ממוצע של 2.4, CI 95% 0.67-4.2, P=0.004 ).

החוקרים מסכמים וכותבים כי במתנדבים בריאים חשיפה לטלפון סלולרי למשך 50 דקות נמצאה קשורה לעליה במטבוליזם הגלוקוז במוח באיזור הקרוב ביותר לאנטנה. החוקרים מציינים כי בשלב זה לא ברור מה משמעותו של ממצא זה, והממצא לא תורם לוויכוח האם טלפונים סלולריים גורמים להתפתחות סרטן. יתכן כי ניתן יהיה להשתמש בהשפעה זו על המוח בצורה חיובית, למשל לגירוי איזורי מוח אשר לא מתפקדים באופן תקין. לעת עתה מציעים החוקרים שימוש באוזניות, במיוחד בילדים ומתבגרים, בהם רקמת המוח נמצאת עדיין בתהליך השתנות.

במאמר מערכת מציין מומחה מהתחום כי תוצאות המחקר מוסיפות לחששות הקיימות אודות טלפונים סלולריים, שכן זהו המחקר הראשון שהדגים השפעה של טלפון סלולרי על מטבוליזם הגלוקוז במוח. כיוון שהמשמעות הביולוגית של השפעה זו אינה ברורה, יש מקום למחקרים נוספים בנושא.

JAMA. 2011;305:808-814

לידיעה במדסקייפ

הערת מערכת:

בכתבה שפורסמה לאחרונה באתר שללו מומחים מתחום סרטן המח קשר בין שימוש בטלפונים סלולריים לבין התפתחות סרטן מוחי מסוג גליומה. לאור המחקר הנוכחי, יתכן ויש בכל זאת מקום לזהירות בהקשר של שימוש בסלולריים.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה