גנטיקה

המועצה הלאומית לסוכרת מקדמת בדיקות יזומות לגילוי מוקדם של סוכרת

פרופ' רז

המועצה הלאומית לסוכרת ערכה אמש (יום שני 22 בנובמבר 2010) לרגל חודש המודעות לסוכרת המצוין בנובמבר, בגני התערוכה בתל אביב, אירוע ייחודי תחת הכותרת “סוכרת המגפה של המאה ה-21 – ניתן לעצור את זה”. האירוע נערך בשיתוף האגודה הישראלית לסוכרת והאגודה לסוכרת נעורים ומהווה חוד חנית לפרויקט לאומי מתמשך שמטרתו לעצור את התפרצות הסוכרת בארץ על ידי רתימה של גורמי שינוי בעלי אופי מדיני. פרופ’ איתמר רז (בתמונה)  יו”ר המועצה הלאומית לסוכרת, הכריז באירוע על מהלך דרמטי במלחמה בסוכרת ודיווח כי הגיש לד”ר רוני גמזו מנכ”ל משרד הבריאות, הצעה לתוכנית לאומית לגילוי מוקדם של סוכרת בישראל. התוכנית כוללת קוים מנחים לאיתור יזום ואקטיבי של ישראלים הנמצאים במצב טרום סוכרתי. על פי הערכת המועצה הלאומית לסוכרת כ- 29% מהגברים בישראל, 23% מהנשים נמצאים במצב מדאיג של סוכרת סמויה או טרום סוכרת. במגזר הערבי בארץ המצב עוד יותר חמור שכן 31% מהגברים וכ 29% מהנשים נמצאים במצב טרום סוכרתי. המטרה של התוכנית, היא לגלות אותם עוד לפני שהתפרצה המחלה ולמנוע את התפרצותה באמצעות שינוי הרגלי תזונה, פעילות גופנית וכן במידת הצורך לנקוט בצעדים דרסטיים כמו ניתוחי קיצור קיבה ותרופות הרזיה במסגרת סל הבריאות. עיקרי התוכנית הוצגו הערב על ידי ד”ר רוני גמזו ופרופ’ איתמר רז, באירוע מדיני שערכה המועצה הלאומית לסוכרת בשיתוף האגודה הישראלית לסוכרת והאגודה לסוכרת נעורים בגני התערוכה בתל אביב, בהשתתפות שרים, חברי כנסת, קובעי מדיניות וראשי ערים תחת הכותרת “סוכרת המגפה של המאה ה-21 – ניתן לעצור את זה”. האירוע מהווה חוד חנית לפרויקט לאומי מתמשך שמטרתו לעצור את התפרצות המגיפה בארץ על ידי רתימה של גורמי שינוי בעלי אופי מדיני.

פרופ’ איתמר רז יו”ר המועצה הלאומית לסוכרת אמר הערב כי: “לטפל במחלת הסוכרת כאשר היא מתפרצת אנחנו יודעים מצוין. תפקידנו הוא גם למנוע את התפרצות המחלה באמצעות איתור הישראלים הנמצאים במצב טרום סוכרתי כאשר הם חיים בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם. זוהי משימה לאומית עליונה בחשיבותה ואנחנו מקווים שמשרד הבריאות יישם את התוכנית בעזרת קופות החולים כבר השנה. סוכרת היא אחד הגורמים העיקריים של מוות בטרם עת בישראל ובעולם אך ניתנת לשינוי ועצירה בעזרת שינוי”.

ד”ר רוני גמזו מנכ”ל משרד הבריאות הדגיש כי: “סוכרת היא מגיפה שקטה והגיע הזמן לטפל בגורמים שלה ביתר שאת, להפנות משאבים ולחנך מגיל צעיר, מדובר במשימה לאומית למדינה ולא רק למשרד הבריאות”

פיילוט באשדוד

במקביל הוכרז באירוע כי ראשי ערים מכל רחבי הארץ יצטרפו לפרויקט מניעת סוכרת באמצעות תוכנית מוניציפאלית להגברת המודעות בכל עיר. העיר הראשונה בישראל אשר תצטרף לפרויקט היא העיר אשדוד. במסגרת פיילוט ייחודי שיערך ברחבי יפעיל ראש העיר ד”ר יחיאל לסרי ביחד עם המועצה הישראלית לסוכרת, מודל עירוני למאבק בהשמנה ובסוכרת. צוות היגוי משותף מוקם בימים אלה ויתחיל את עבודתו בימים הקרובים. במהלך השנה צפויים מיזמים כגון מיפוי מפת ההשמנה והסוכרת העירוניים, פעילות הסברה רחבה, שיתופי פעולה בין כל המגזרים והגופים בעיר, שיפור תשתיות ספורט ותנועה ברחבי העיר, פעילות בבתי הספר ובתנועות הנוער ועוד. המודל שיבנה באשדוד יהיה הבסיס למודל עירוני שיורחב לערים אחרות. ד”ר יחיאל לסרי, ראש עיריית אשדוד אמר הערב: “כרופא בהכשרתי אני יודע שאת מחלת הסוכרת ניתן למנוע על ידי שינוי התנהגותי ובכוונתנו להעניק לציבור התושבים באשדוד את התמיכה הייעוץ ולעודד אותם לעשות את השינוי ולקיים אורח חיים בריא”.

עיקרי התוכנית הלאומית לגילוי מוקדם של סוכרת

בדיקות סקר יזומות, באמצעות בדיקת דם לגברים ונשים מעל גיל 40 בעלי גורם סיכון אחד או יותר מהבאים:


  • השמנת יתר של BMI מ 35 ומעלה או 25 קילוגרם עודפים.

  • קרובי משפחה מדרגה ראשונה החולים בסוכרת.

  • לחץ דם גבוה מעל 140.

  • בעלי שומנים בדם.

  • ממוצא אתני ערבי או אתיופי (בקרב אוכלוסיה זו שיעורי התחלואה גבוהים יותר מקרב הישראלים).

  • בעלות עבר של סוכרת הריון או לידה של עובר במשקל 4 קילו ומעלה.

  • בעלי עבר של מחלות לב וכלי דם.

  • נשים עם תסמונת השחלה הציסטית עם BMI מ 30 ומעלה.

איתור גורמי הסיכון יתבצע בעזרת המידע הנמצא בתיק הרפואי של כל מבוטח בקופת החולים וכן בעזרת שאלונים מיוחדים שיחולקו. בדיקות הסקר יערכו באמצעות בדיקת סוכר בדם לאחר צום של 8 שעות.

במידה והתקבלה תשובה חיובית יש לשקול טיפול אקטיבי של:


  • דיאטה מאוזנת להפחתה של לפחות 30% מאחוזי השומן במזון.

  • אימוני כושר קבועים במשך כ 30 דקות ביום, להפחתה של לפחות 7% ממשקל הגוף.

  • נטילת תרופות לאיזון רמת הסוכר במידה ולא הושגה ירידה במשקל באמצעות הדיאטה והפעילות הגופנית לאחר 12 חודשים מיום הגילוי.

  • ניתוח לקיצור קיבה במידה ולא הושגה ירידה במשקל באמצעים שנוסו עד כה.

נתוני הסוכרת בישראל

מנתונים חדשים של המועצה הלאומית לסוכרת עולה כי בישראל חיים היום כחצי מיליון איש החולים בסוכרת ועוד כחצי מליון ישראלים נמצאים במצב של סוכרת סמויה. בכל שנה מתגלים בישראל כ 30 אלף חולים חדשים. מחלת הסוכרת הוכרזה על ידי ארגון הבריאות העולמי ה WHO בתור המגפה של המאה ה-21 והיא תמשיך ותצמח בקצב של  כ-  5% בשנה. מדי שנה מתים מסוכרת כ 2,500 ישראלים, בכל שנה מתרחשות בארץ כ 1,700 קטיעות איברים וכ 1,400 מהן באופן ישיר כתוצאה מסוכרת. אחד מכל שלושה ילדים שנולד בישראל יפתח סוכרת במהלך חייו. סוכרת גורמת לעיוורון, מחלות כליה ודיאליזה, קטיעת רגליים, מחלות לב ומחלות מוח. בשנים האחרונות חלה עלייה חדה בשיעורי התחלואה בסוכרת בשיעור של  38% בנשים ו- 29% בגברים. תוחלת החיים של חולה סוכרת נמוכה בכ 10 שנים לעומת אנשים בריאים. סוכרת היא גורם מספר אחד לעיוורון בישראל. חולי סוכרת מהווים למעלה מחמישים אחוז מחולי הדיאליזה ושבעים אחוז מהמאושפזים ביחידות טיפול נמרץ. 

נתוני הסוכרת בעולם

על פי נתוני ארגון הבריאות העולמי כ 300 מיליון אנשים ברחבי העולם חולים בסוכרת ומספר זה יכפיל עצמו בתוך 30 שנה. מגיפת הסוכרת עוצרת את הצמיחה הכלכלית על ידי נכות ואובדן חיים כתוצאה מהמחלה והסיבוכים הקשורים אליה. מחלת הסוכרת מהווה נטל כלכלי על החולה, בני משפחתו ומערכת הבריאות.


פרס על מפעל חיים

במהלך האירוע העניקה המועצה הלאומית לסוכרת, פרס על מפעל חיים לפרופ’ ירון כהן, מהמחלקה לאימונולוגיה במכון ויצמן למדע, על תרומתו המתמשכת ויוצאת הדופן לטובת המאבק בסוכרת. ירון כהן, פרופ’ לאימונולוגיה, פיתח במכון ויצמן למדע, שיטה מקורית ותפיסה חדשה לטיפול בסוכרת נעורים, באמצעות בלימת תהליך הריסת תאי הבטא מפרישי האינסולין בלבלב. השיטה נבחנת כיום בניסויים קליניים מתקדמים באירופה, ארצות הברית ובמרכז הרפואי הדסה עין כרם. פרופ’ כהן למד רפואה באוניברסיטת נורתוווסטרן בארצות הברית ואת ההתמחות עשה בהדסה עין כרם. כעבור כמה שנות התמחות ברפואת ילדים במרכז הרפואי ג’ון הופקינס, בארצות הברית ועבודה במרכז למחלות מדבקות בג’ורג’יה, שב לישראל לעבוד כחוקר במכון ויצמן למדע. במקביל לעבודתו במכון, כיהן פרופ’ כהן בצוות ההקמה של בית הספר לרפואה באוניברסיטת בן גוריון וכיום הוא חבר הוועדה לתכנון בית הספר לרפואה בגליל.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה