גנטיקה

עדכונים על נתונים ומגמות בסרטן השד (האגודה למלחמה בסרטן)

בחודש אוקטובר 2010 יצוין בישראל ובעולם חודש המודעות הבינלאומי לסרטן השד. במהלך חודש זה תערוך האגודה למלחמה בסרטן קמפיין הסברה לקידום המודעות לחשיבות האבחון המוקדם של סרטן השד ותקיים סידרת אירועים ושיתופי פעולה עם גופים בישראל. לרגל חודש המודעות מביאה האגודה למלחמה בסרטן מספר עובדות על סרטן השד:


  • סרטן השד הנה המחלה הממארת השכיחה ביותר בישראל ובעולם המערבי בכלל. כ- 4,000 נשים מאובחנות מדי שנה כחולות בסרטן השד וכ –  900 מתות מהמחלה. על פי חישוב הסתברותי של רישום הסרטן הלאומי במשרד הבריאות הנשען על התחלואה עד היום, אחת מכל שמונה נשים בישראל עלולה לחלות בסרטן השד במהלך חייה.


  • ככל שהמחלה מאובחנת בשלבים המוקדמים עולים סיכויי הריפוי לכ 90% מספר הנשים אשר מחלימות מסרטן השד עולה בהתמדה בזכות הגילוי המוקדם ובזכות שיפור דרכי הטיפול. שיעורי ההישרדות מסרטן השד בישראל הם מהגבוהים בעולם ולאחרונה החלה מגמת ירידה בשעורי התמותה בישראל


  • נכון להיום, גילוי מוקדם הינו האמצעי היעיל ביותר לריפוי סרטן השד. במטרה להעלות את הסיכוי לאבחן את המחלה בשלביה המוקדמים רצוי לכל אישה בכל גיל הכיר את השדיים בכדי להבחין בשינויים ולפנות לרופא במידה והם מתרחשים, במקביל רצוי להיבדק על ידי רופא, המתמחה בבדיקת שד ידנית, פעם בשנה. מומלץ לנשים בגילאים 50 ומעלה לעבור בדיקת ממוגרפיה ללא תשלום, פעם בשנתיים כחלק מהתוכנית הלאומית לגילוי מוקדם של סרטן השד. לנשים הנמצאות בקבוצת סיכון, להן אם או אחות שחלו בסרטן, הבדיקה מומלצת מגיל 40 פעם בשנה, ולעיתים מוקדם יותר, על פי המלצות הרופא. בדיקת MRI של השד מומלצת לסריקה תקופתית בנשים שזוהו כנשאיות של מוטציות בגנים BRCA2, BRCA1. כל הבדיקות כלולות בסל הבריאות.


  • ביום שני ה 11 באוקטובר 2010 תערוך האגודה למלחמה בסרטן בכפר המכבייה, יום עיון חגיגי, במסגרתו תפגיש האגודה למלחמה בסרטן כ – 1,000 נשים מכל הארץ ומכל שכבות האוכלוסייה, שחלו בסרטן השד והתמודדו עם המחלה. הכניסה ליום העיון הנקרא לחגוג את החיים, הינה ללא תשלום והוא נערך באדיבות חברת רוש. ניתן להירשם בטלפון 1800-599-995 במקביל תצא האגודה למלחמה בסרטן במסע הסברה נרחב אשר יתמקד בחשיבות הגילוי המוקדם ודרכי הטיפול בסרטן השד, במסגרת מסע ההסברה יועלה קמפיין בטלוויזיה ובעיתונות באמצעות גיתם וכן יופצו מאות אלפי עלוני הסברה בשפות עברית, ערבית ורוסית, ומגנטים, בכל רחבי הארץ. 


  • גורמים גנטיים משפיעים על התפתחות סרטן השד יחד עם זאת רק בכ 15% מהמקרים הממאירויות נובעות מקיום גורם סיכון תורשתי. במרבית המקרים התורשתיים, ישנו סיפור משפחתי המתאפיין בריבוי מקרי סרטן שד באותה משפחה. כיום ידועים מספר גנים, שמוטציות מולדות בהם מעלות באופן משמעותי את הסיכון להתפתחות סרטן השד. מתוך הגנים המוכרים כיום, הגורם השכיח ביותר לסרטן שד תורשתי הוא מוטציות בשני גנים הנקראים: BRCA1 ו-BRCA2. הסיכון בקרב נשאיות מוערך בכ 80%-50% להתפתחות סרטן השד עד לגיל 70. זאת לעומת כ-12% סיכון להתפתחות המחלה באוכלוסיה הכללית. לנשאיות מומלץ להתחיל מעקב בגיל צעיר בהרבה, הכולל  הכרת השדיים, בדיקת רופא, MRI ולעיתים אמצעי אבחון משלימים בהתאם להחלטת הרופא המטפל. אחד האמצעים למניעת סרטן השד אצל נשים נשאיות הוא כריתת שחלות ושד דו צדדית מניעתית, שניתן ללוותה בשחזור השד. למרות היעילות הגבוהה, היחס לנושא זה הוא מורכב. מדובר בניתוח בעל השלכות גופניות ונפשיות רבות, שמטרתו למנוע גידול שייתכן שכלל לא יתפתח, וגם אם יופיע, ניתן לאתרו בשלב מוקדם, שבו הטיפול יעיל ביותר. האגודה למלחמה בסרטן מאמינה כי הניסיון מלמד, שהבחירה של האישה בכריתה מניעתי צריכה להתקבל על ידי האשה עצמה כהחלטה מושכלת לאחר בחינת היתרונות והחסרונות של הליך זה.


  • הסוכנות הבינלאומית לחקר הסרטן מעריכה כי רבע מכלל מקרי סרטן השד בישראל ובעולם קשורים לעודף משקל וסגנון חיים הלוקה בחסר פעילות גופנית. הסיכון לחלות בסרטן השד גדול ב 250% יותר בקרב נשים הסובלות מהשמנת יתר, לעומת נשים בעלות משקל תקין. מסתבר גם כי מזון מערבי מגביר את הסיכון להתפתחות סרטן השד. על פי אחד המחקרים המדעיים המשמעותיים ביותר בהקשר זה נמצא כי נשים ביפן סובלות פחות מסרטן השד מאשר נשים בארצות המערב. המחקרים הראו, כי אצל נשים יפניות שעברו להתגורר בארצות המערב וסיגלו לעצמן מנהגי אכילה מערביים, התגלו יותר מקרי סרטן שד מאשר אצל תושבות יפן.


  • מחקרים מדעיים שנערכו בישראל ובעולם קבעו כי תזונה וסגנון חיים בריא מפחיתים את הסיכון לחלות בסרטן שד. בעקבות מחקרים אלו ממליצה האגודה למלחמה בסרטן לכל הנשים בישראל לאמץ סגנון חיים בריא במטרה להפחית את הסיכון לחלות בסרטן השד תזונה נכונה מופחתת קלוריות ודלה בשומן, הכוללת מגוון רב של ירקות וגם פרי, הגבלה של צריכת השומן מן החי והועדפה של שימוש מבוקר בשמן זית, שמן קנולה וטחינה על פני שמנים אחרים, להימנע משתיית אלכוהול, ולהגביל את צריכתו לכל היותר לכוסית יין או כוס משקה אלכוהולי אחר ליום, לעסוק בפעילות גופנית סדירה, כמו הליכה נמרצת על פי היכולת האישית 3 6 פעמים בשבוע במשך 20-45 דקות, להימנע מעישון שהינו גורם המוות מספר אחד הניתן למניעה, להיות חכמה בשמש ולהימנע מחשיפה ללא אמצעי הגנה.


  • לאחרונה מצאה קבוצת חוקרים מאוניברסיטת הרווארד בארצות הברית כי תזונה עשירה בחומצה פולית וויטמין B6, כגון, ירקות ירוקים כהים, קטניות, פירות הדר ומיציהם, דגנים מעושרים בויטמינים, עשויה להפחית את הסיכון לחלות בסרטן השד באופן משמעותי. מתוצאות המחקר עולה כי אותם נשים אשר הרבו באכילת מזונות אלה או נטלו תוספות של ויטמינים, חלו בסרטן השד בשיעור נמוך יותר בהשוואה עם נשים אחרות.


  • גם גברים עלולים במקרים נדירים לחלות בסרטן השד. על פי נתוני האגודה למלחמה בסרטן, במדינת ישראל מאובחנים מדי שנה כ-50 גברים כחולים בסרטן השד. הגורם לסרטן השד בקרב גברים עדיין אינו ברור לגמרי, אך נראה כי ישנם גברים שהם בעלי סיכון גבוה מהממוצע לחלות בסרטן השד. סרטן נדיר זה מופיע במרבית המקרים אצל גברים מעל גיל 60 ושכיח יותר בקרב גברים הנמצאים באוכלוסיות הבאות: גברים שבני משפחתם הקרובים (גברים או נשים) חלו או חולים בסרטן השד. גברים אשר קרוב משפחתם אובחן כחולה בסרטן השד בשני השדיים. גברים שבן משפחתם אובחן כחולה בסרטן השד מתחת לגיל 40. הסיכון לחלות בסרטן השד אצל גברים עולה כאשר מספר בני משפחה חלו בסרטן השחלות או בסרטן המעי הגס. ישנם מקרים נדירים בהם גברים בעלי רמות גבוהות של אסטרוגן, או גברים אשר נחשפו למינונים חוזרים של טיפול בקרינה (בעיקר בגיל צעיר עקב מחלת סרטן קודמת) עלולים להיות בעלי סיכון גבוה יותר לחלות בסרטן השד. גברים בעלי מצב גנטי נדיר הנקרא תסמונת קלינפלטר, ושהינם בעלי כרומוזום נשי נוסף, בעלי סיכון גבוה יותר לחלות בסרטן השד. ישנן מרפאות העוסקות בייעוץ גנטי המעניקות טיפול ואבחנה לאנשים שיתכן והם בעלי סיכון גבוה לחלות בסרטן עקב היסטוריה משפחתית. אם הנך גבר השייך לאחת מקבוצות הסיכון רופא המשפחה בקופת החולים יפנה אותך לבדיקה באחת ממרפאות אלו, למידע נוסף ניתן לפנות למוקד המידע הטלפוני של האגודה למלחמה בסרטן 1800-599-995


  • בשנים האחרונות, התרחשה מהפכת מודעות חסרת תקדים בארץ ובעולם לסרטן והנושא נידון בפתיחות ציבורית. יותר ויותר חולות ידועות ברחבי הארץ והעולם, חשפו באומץ רב את סיפור המאבק והניצחון שלהן בכלי התקשורת. במאי 2005 הודיעה הזמרת האוסטרלית קיילי מינו כי היא חולה בסרטן השד. הפרסום העולמי הנרחב אודות מחלתה יצר תופעה עליה דווח בכתב העת הרפואי של אוסטרליה שנקראה “אפקט קיילי”, אשר גרם לעליה של 40% בביקוש לבדיקות שד בממוגרפיה בקרב נשים שכבר נבדקו בעבר וכן של כ-  100% במספר הנשים אשר הזמינו תור לבדיקה לראשונה בחייהן. אחרי קיילי מינו נחשפו בתקשורת גם הזמרת מריאן פייתפול, השחקנית כריסטינה אפלגייט ועוד ועוד . בישראל בדצמבר 2005 הודיעה שרון חזיז כי היא עברה בהצלחה ניתוח להסרת גידול סרטני בשד ושנים רבות לפניה הודיעה אופירה נבון, רעייתו של יצחק נבון הנשיא החמישי של מדינת ישראל כי חלתה בסרטן השד ותרמה להעלאת המודעות לנושא אל סדר היום הציבורי. נשות ציבור אלו ואחרות היו דוגמא אישית והעניקו כוח לכל שאר החולות והחולים  להתמודד בגבורה עם המחלה ולכל הבריאים תמריץ, לגשת ולהיבדק.


  • לסרטן השד מגוון רחב של טיפולים חדשניים ותרופות מתקדמות. על מנת לסייע לנשים המתמודדות עם המחלה ללמוד יותר על התחום, הקימה האגודה למלחמה בסרטן מאגר תרופות ראשון מסוגו לטיפול בסרטן השד. המאגר, הינו מאגר מפורט ונרחב והוא המאגר המקיף והיחיד בשפה עיברית של תרופות לטיפול במחלות סרטן השד. המאגר נוצר בשיתוף מאגר המידע הבריטי Cancer Bacup והקמתו התאפשרה בסיוע קרן קנדי – לי. את המאגר ניתן למצוא בכתובת www.cancer.org.il. לצד מאגר התרופות מתעדכן באופן קבוע מידע חיוני וייחודי נוסף בתחום סרטן השד כגון התמודדות עם תופעות הלוואי של התרופות הכימותרפיות, מדריך לחולות אשר מקבלות הקרנות או טיפול הורמונאלי, מידע גנטי הרלוונטי לבנות המשפחה, זכויות ושירותים לחולות סרטן השד, עקרונות רלוונטיים לנשים מתוך “חוק זכויות החולה” וכן מידע אודות תסמיני גיל המעבר אצל נשים שחלו.


  • עם התקדמות המחקר נערכים גם ניסויים קליניים בתחום סרטן השד שמטרתם למצוא דרכים יעילות יותר להילחם במחלה. לאחרונה הקימה האגודה למלחמה בסרטן מאגר של מחקרים קליניים בתחום סרטן השד המרכז את מרבית המחקרים הקליניים בארץ בתחום סרטן השד לסוגיו וניתן להתמצא בו בקלות רבה. המאגר פונה לחולות סרטן שד המעוניינות להשתתף במחקרים שבהם ניתנים טיפולים ניסיוניים שמטרתם היא מציאת דרכים, או אמצעים חדשים לטיפול יעיל יותר בחולות סרטן שד. מחקרים קליניים נערכים גם כדי לבדוק תרופות או אמצעים להקלה בסימפטומים (תסמינים), או למניעה וטיפול בתופעות לוואי. הטיפול החדש שניתן במסגרת המחקר יכול להיות תרופה חדשה, דרך חדשה למתן תרופה ידועה, או דרך חדשה לביצוע ניתוח או למתן טיפול בקרינה. טיפול חדש יכול גם להיות דרך חדישה לטיפול בסרטן, כמו טיפול בהנדסה גנטית וכדומה. ישנם מחקרים שמטרתם למצוא שיטות למניעת סרטן שד בקרב נשים הנמצאות בקבוצות סיכון. מחקר קליני הוא אחד השלבים האחרונים בתהליך מחקר הטיפול בסרטן. בשלבים הקודמים נבדק הטיפול החדש במעבדה שבה הומצא ופותח. גם אם הטיפול החדש נמצא יעיל בחיות מעבדה, אין עדיין ביטחון לגבי יעילותו בבני אדם. זו הסיבה שיש לבדוק את פעילותו בחולי סרטן. כאשר יש בסיס חזק להשערה שהטיפול החדש יכול להועיל, מתחילים בשלב המחקר הקליני, בו בודקים האם לטיפול יש השפעה על המחלה בבני אדם, והאם הוא עלול לגרום לתופעות לוואי מזיקות. במחקר גם נבדקות גם מגוון התופעות הבלתי רצויות של הטיפול החדש בבני אדם, וכן ההמלצה למינון. ההשתתפות במחקרים הנמצאים במאגר, אינה כרוכה בתשלום וניתן להגיע אליו דרך אתר האינטרנט של האגודה למלחמה בסרטן הנמצא בכתובת www.cancer.org.il  או בפניה טלפונית למרכז המידע של האגודה למלחמה בסרטן – 03-5721608.


  • נתוני התכנית הלאומית לגילוי מוקדם של סרטן השד הוכיחו מאז הקמתה כי ההיענות לבדיקת הממוגרפיה עלתה משמעותית בשנים האחרונות, זאת לאור מאמצי הסברה רבים של האגודה למלחמה בסרטן, משרד הבריאות וקופות החולים. יחד עם זאת, בעבר נמצא כי קיים פער משמעותי בשיעור ההיענות לבדיקות לאבחון מוקדם של סרטן השד בין נשים המתגוררות ביישובי המרכז, לעומת אלה המתגוררות בפריפריה, ובין נשים ממגזרים שונים באוכלוסייה. לצורך צמצום הפערים, השקיעה האגודה למלחמה בסרטן משאבים ומאמצים מיוחדים ויזמה את רכישת ניידת הממוגרפיה כדי לאפשר לנשים המתגוררות בישובים מרוחקים לעבור את הבדיקה קרוב לביתן. מדובר בנשים אשר פחות מודעות לחשיבות האבחון המוקדם ולדרכי הבדיקה, ולכן הסיכוי שהן תענינה לבדיקה, כאשר זו כרוכה בנסיעה ממושכת, קטן. הבדיקה הינה ללא תשלום כחלק מסל הבריאות, לנשים בגיל המתאים (נשים מגיל 50 ומעלה, פעם בשנתיים; ולנשים באוכלוסיית סיכון, להן אם או אחות שחלו בסרטן השד, מגיל 40 ומעלה, פעם בשנה). הניידת מופעלת על ידי צוות מקצועי של רשת בתי החולים אסותא אשר אחראי לביצוע בדיקות האבחון והפענוח. הצוות מורכב מנשים בלבד. הניידת הינה רחבת ידיים ומאפשרת נוחות מלאה. בניידת יש חדר בדיקה המצויד במכשיר ממוגרפיה כמו כן ישנם בניידת חדרי הלבשה המציעים פרטיות מלאה לאישה. הניידת מעוצבת בצבעים המשרים אוירה נוחה ונעימה.


  • בכל העולם מסמל הצבע הורוד את המאבק בסרטן השד. בכל שנה במהלך חודש אוקטובר מוארים באור ורוד למעלה מ- 200 בנינים ברחבי העולם חברת אסתי לאודר הבינלאומית במסגרת הפרויקט הוארו ברחבי העולם, מגדל אייפל בצרפת, בניין טאיפיי 101 בטייוואן, מגדל טוקיו ביפן, אמרון הטאג’ בהודו, גשר צ’יין בהונגריה, מגדל SKY בניו זילנד, טירת בלוודר באוסטריה, אנדרטת המילניום בסין, בית העיירה של פריז בצרפת, נמל התעופה של לוס אנג’לס ועוד. בישראל בשיתוף האגודה למלחמה בסרטן הוארו עד היום שלושת מגדלי עזריאלי, שדרות רוטשילד בתל אביב, גשר המיתרים בירושלים, מגדל דוד בירושלים, היכל הספר בירושלים, מגדל שלום בתל אביב, מגדל משה אביב ברמת גן המגדל הגבוה ביותר במזרח התיכון והשנה בתחילת אוקטובר יואר באור הורוד איזור  חומות יפו.


  • לעזרתן של נשים שנכנסו למעגל המתמודדות עם סרטן השד הקימה האגודה למלחמה בסרטן ארגון ארצי של למעלה מ – 250 מתנדבות, אשר התמודדו עם סרטן השד. המתנדבות מכל רחבי הארץ, נשים מבוגרות וצעירות, יהודיות וערביות, הדוברות מגוון שפות משתייכות לארגון יד להחלמה. כולן עברו ניתוח שד, השתקמו, ועומדות לצד מנותחות חדשות, בתחילת התמודדותן עם מחלת סרטן השד, בעת המשבר, החרדות, והחשש מפני הלא נודע. לקראת תחילת פעילותן כמתנדבות, הן עוברות הכשרה מקצועית מעמיקה ובמהלך כל שנות התנדבותן הן מתעדכנות באופן שוטף באמצעות סדנאות, ימי עיון ומפגשים מקצועיים עם רופאים. מתנדבות יד להחלמה, רובן ככולן, הן נשים עסוקות, שבחיי היומיום עובדות, מגדלות ילדים ומנהלות יומן עמוס בפעילויות, אך תמיד נכונות להיקרא להתנדבות, בכל מזג אויר, בערבי חג ומועד, ולהקדיש מזמנן בתמיכה, הקשבה ועצה לכל אישה במצוקה ובמשבר. כל אישה שחלתה יכולה להתייעץ עם מתנדבת יד להחלמה, בכל נושא. נשים רבות אכן פונות לארגון יד להחלמה וכולן מקבלות מענה רגיש, ראוי ואחראי. לכל חולה מותאמת מתנדבת יד להחלמה על פי נתונים דמוגראפיים דומים, מתנדבת יד להחלמה המגיעה לפגישה הראשונה בבית החולים סמוך או לאחר הניתוח, מביאה עמה ערכת הסברה הכוללת חוברות מידע בנושאים כגון זכויות, טיפולים צפויים, הקשר עם בן הזוג, מה לספר לילדים, ועוד. בניתוח כריתת שד מלאה מביאה המתנדבת, בנוסף, פרוטזה זמנית קלת משקל, המהווה פתרון ראשוני להעדר השד וחוסכת אי נוחות ומבוכה למנותחת בצאתה מבית החולים. למידע ותמיכה התקשרו לקו המאויש 24 שעות ביממה בחיוג ללא תשלום: 1800-36-07-07 .


  • האגודה מסייעת בהקמתם של מרכזי שד בבתי החולים ברחבי הארץ, בהם צוות רב מקצועי מתמקד בצרכי האישה שאובחנה ויחד איתה מתקבלות החלטות על תהליך הטיפול המתאים לה. האגודה למלחמה בסרטן הקימה רשת ארצית של אחיות ועובדות סוציאליות המתאמות את הטיפול בחולות סרטן השד המלוות את האישה מרגע קבלת האבחנה ובכל שלבי הטיפול. האגודה מממנת את תקן ההעסקה של האחיות והעובדות סוציאליות, במטרה להעניק לאישה מידע, תמיכה וסיוע, ובכך להקל משמעותית על התמודדותה עם מחלתה. שירות זה ניתן כיום במרכזים הרפואיים ברחבי הארץ ובחלקם שירות זה כבר נקלט על ידי בית החולים והאגודה ממשיכה בעדכון הצוותים.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה