גנטיקה

אנומאליות מורפולוגיות תלמיות התגלו בנוער עם ADHD (מתוך ה- American Journal of Psychiatry)

מאת ד”ר מיכל איזנשטט

מתוצאות מחקר שפורסם בגיליון אפריל של הירחון American Journal of Psychiatry, עולה כי בדיקות MRI (Magnetic resonance imaging) של שטח התלמוס בנוער עם ובלי ADHD (attention-deficit/hyperactivity disorder), הראו אובדן נפח ניכר באיזור הגרעינים הפולבינריים (pulvinar nuclei) דו”צ בקבוצת ה- ADHD.

יחד עם זאת נוער עם ADHD שנטל טיפול סטימולנטי בזמן הבדיקות הראה נפח פולבינרי דומה יותר לזה של נוער ללא ADHD, והנפחים נטו להיות גדולים יותר בהשוואה לנערים הבלתי מטופלים.

החוקרים מסבירים כי התלמוס הינו מבנה מפתח במסגרת ה- cortico-striata-thalamic-cortical pathways.  תפקוד שונה של ברשתות אלו נחשד בעבר כקשור להתפתחות תסמיני היפראקטיביות וירידה בריכוז שהם הסמנים העיקריים של ADHD.

במחקר הנוכחי נבדקו 46 מתבגרים שענו על הקריטריונים של ADHD כפי שפורסמו במהדורה הרביעית של ה- Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, וכן 59 מתבגרים בריאים.  כל הנבדקים היו בגילאי 8 18 שנים.  כל הנבדקים עברו בדיקות MRI ברזולוציה גבוהה על מנת להעריך את מורפולוגית התלמוס של כל אחד מהם.

לדברי החוקרים, מדובר במחקר ראשון הבודק באופן ספציפי את תצורת התלמוס בנוער עם ADHD.  בנוסף, נעשה שימוש בשיטת ניתוח חדשנית בשם surface morphometry, המאפשרת בדיקה מפורטת יותר של שטח התלמוס.

מתוצאות המחקר עולה כי נוער עם ADHD הדגים נפחים איזוריים קטנים יותר בהשוואה לקבוצת הביקורת, במשטחים הקדמיים, הלטרליים ובייחוד האחוריים של התלמוס.  איזורים אלו, מציינים החוקרים, קשורים בתהליכים רגשיים, למידה מוטורית והקצאת קשב אותם משתנים אשר לקויים בקרב נוער עם ADHD.

כמו כן, נמצא כי נוער עם ADHD אשר קיבל טיפול סטימולנטי בעת בדיקת ה- MRI (31 נערים) הראה נטייה (P = .053) לנפחים איזוריים גדולים יותר בהשוואה לנוער לא מטופל, במיקומים חופפים לאלו שנמצאו כלא תקינים בקרב קבוצת המחקר.

לאור ממצאים אלו, מסיקים החוקרים, כי יתכן וטיפול סטימולנטי משפיע על איזורים תלמיים מסוימים באופן שמאזן חסרים אפשריים הכרוכים ב- ADHD.

בנוסף, מציינים החוקרים כי היפראקטיביות חמורה יותר הייתה קשורה בנפחים איזוריים קטנים יותר בשטח הלטרלי של התלמוס, בעוד שהפרעה חמורה יותר בקשב הייתה קשורה בנפחים גדולים יותר בשטח המדיאלי של התלמוס.  ממצאים אלו תורמים, להנחה לפיה תסמיני ADHD שונים קשורים במעגלים תלמיים שונים.

החוקרים מאמינים כי ממצאיהם מקדמים את הבנתם את הבסיס הנוירוביולוגי של ADHD וכן מספקים כלים נוספים להמשיך ולבדוק את ההשפעות האפשריות של טיפולים פרמקולוגיים על תצורת התלמוס והמוח בכלל.

בין מגבלות המחקר, מציינים החוקרים כי המחקר לא אפשר קביעת כיוון הסיבתיות בקשרים בין נפחים איזוריים בתלמוס ובין ADHD או טיפול סטימולנטי.  כמו כן, הם מציינים חוסר דיוקים בגבולות התלמוס וסיכוי מוגבר לטעות מסוג I לאור מבחנים סטטיסטיים מרובים.

במאמר מערכת נלווה נכתב כי המחקר היה מעניין מאוד בעיקר היות והתלמוס הינו תחנת תשדורת מידע חשובה במוח, והוא מעביר מידע בין חלקים שונים של הקורטקס ומבנים נוספים.  הממצא לפיו הגרעין הפולבינרי הינו הפגיע ביותר בילדים עם ADHD נראה הגיוני היות ומבנה זה משלב פעולה עם ראייה.

כמו כן, נכתב כי ההנחה על פיה השפעות טיפול סטימולנטי עשויות להקל על אנומאליות מבניות צריכה להחקר בזהירות, כפי שנעשה במחקר הנוכחי, היות והסיבתיות אינה ברורה במקרה זה.

שאלות נוספות דורשות מענה, וביניהן האם אנומאליות תלמיות משקפות או גורמות לשינויים מבניים נוספים במסלולים נלווים דוגמת האיזורים הלימביים, הסטריאטליים והקורטיקליים וכיצד שינויים אלו עשויים להקשר לתפקוד קוגניטיבי או רגשי לקוי.

חדשנות המחקר הנוכחי ודומיו, מתבטאת בכך שהם אינם בודקים נפח של אונות שלמות בחולי ADHD ומחלות נפש אחרות בילדות, אלא מנסים לבחון איזורים ספציפיים אשר עשויים להיות מעורבים בהפרעות שונות.

Am J Psychiatry. 2010

Am J Psychiatry. 2010, editorial

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 מעכבים משמעותית את התרוקנות הקיבה? (Am J Gastroenterol)

    האם אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 מעכבים משמעותית את התרוקנות הקיבה? (Am J Gastroenterol)

    בקרב חולים שטופלו באגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 תועד עיכוב מתון בלבד בהתרוקנות קיבה של מזון מוצק ולא תועד כל עיכוב משמעותי בהתרוקנות נוזלים, בהשוואה לאלו שקיבלו פלסבו, עדות לכך שייתכן ואין צורך בהפסקת הטיפול בתרופות אלו לפני התערבות ניתוחית, כך כותבים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת American Journal of Gastroenterology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אגוניסטים […]

  • הנציבות האירופית אישרה את משלב Osimertinib עם כימותרפיה כקו-ראשון לטיפול בסרטן ריאות מתקדם עם מוטציית EGFR (מתוך הודעת הנציבות האירופית)

    הנציבות האירופית אישרה את משלב Osimertinib עם כימותרפיה כקו-ראשון לטיפול בסרטן ריאות מתקדם עם מוטציית EGFR (מתוך הודעת הנציבות האירופית)

    הנציבות האירופית (European Commission) אישרה את מתן Osimertinib (טאגריסו) בשילוב עם Pemetrexed וכימותרפיה על-בסיס פלטינום כקו טיפול ראשון במבוגרים עם סרטן ריאות מתקדם מסוג NSCLC (או Non-Small Cell Lung Cancer) חיובי למוטציית EGFR עם עדות למוטציות L858R או מחיקות אקסון 19. המומחים מסבירים כי אבחנת סרטן ריאות באירופה עולה על 450,000 מקרים בשנה. כ-10-15% מהחולים […]

  • חשיפה לזיהום אוויר לפני לידה מלווה בסיכון מוגבר לשיתוק מוחין (JAMA Netw Open)

    חשיפה לזיהום אוויר לפני לידה מלווה בסיכון מוגבר לשיתוק מוחין (JAMA Netw Open)

    חשיפה לפני הלידה לחומר חלקיקי בקוטר של עד 2.5 מיקרומטר מלווה בסיכון מוגבר לאבחנה של שיתוק מוחין בצאצא, כך מדווחים חוקרים מקנדה במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים בחנו את הקשר בין חשיפה לפני הלידה למזהמים באוויר ובין הסיכון לשיתוק מוחין בלמעלה ממיליון לידות במועד באונטריו, קנדה, בין 2002 ועד 2017. חשיפה לפני […]

  • חשיפה לשדה קרב מעלה את הסיכון לכאב כרוני בנשים בצבא (JAMA Netw Open)

    חשיפה לשדה קרב מעלה את הסיכון לכאב כרוני בנשים בצבא (JAMA Netw Open)

    חשיפה לשדה קרב מלווה בסיכון מוגבר לכאב כרוני בקרב נשים בשירות פעיל בצבא ארצות הברית ובנות זוג של אנשי צבא בשירות פעיל, כאשר מצב סוציו-אקונומי נמוך והפרעות פסיכיאטריות מעלות עוד יותר את הסיכון לכאב כרוני, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים בחנו את הנתונים ממערכת Military Health System לזיהוי אבחנות של […]

  • התועלת של Spironolactone בנשים עם הידראדניטיס סופורטיבה (Int J Women’s Dermatol)

    התועלת של Spironolactone בנשים עם הידראדניטיס סופורטיבה (Int J Women’s Dermatol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת International Journal of Women’s Dermatology עולה כי ל- Spironolactone תועלת בנשים בגיל הפוריות עם אבחנה של הידראדניטיס סופורטיבה בדרגה קלה, בפרט במידה והטיפול ניתן בשלב מוקדם. המחקר הרטרוספקטיבי כלל 157 נשים בגילאי 12-50 שנים (גיל חציוני של 36.5 שנים) עם אבחנה של הידראדניטיס סופורטיבה, אשר טופלו ב- Spironolactone במשך לפחות […]

  • התועלת של משלב פרדניזון ואוגמנטין בטיפול בהתלקחויות הידראדניטיס סופורטיבה (Int J Women’s Dermatol)

    התועלת של משלב פרדניזון ואוגמנטין בטיפול בהתלקחויות הידראדניטיס סופורטיבה (Int J Women’s Dermatol)

    טיפול פומי משולב בפרדניזון ואוגמנטין מהווה גישת טיפול קצר-טווח יעילה לטיפול בהתלקחויות הידראדניטיס סופורטיבה ומפחית את היקף הביקורים לחדרי מיון, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת International Journal of Women’s Dermatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות טיפול ארוך-טווח, חולים עם הידראדניטיס סופורטיבה חווים לעיתים קרובות התלקחויות של המחלה. לעיתים קרובות חולים עם התלקחות המחלה […]

  • טיפול ב-Vocacapsaicin מפחית כאב ושימוש באופיואידים לאחר-ניתוח (Anesthesiology)

    טיפול ב-Vocacapsaicin מפחית כאב ושימוש באופיואידים לאחר-ניתוח (Anesthesiology)

    במאמר שפורסם בכתב העת Anesthesiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי Vocacapsaicin במהלך ניתוח בוהן קלובה (Hallux Valgus) מפחית כאב ושימוש באופיואידים במהלך 96 השעות הראשונות לאחר-ניתוח, ללא רעילות מקומית או סיסטמית. החוקרים השלימו מחקר אקראי, מבוקר-פלסבו, שכלל 147 חולים שעברו ניתוח בוהן קלובה. המשתתפים חולקו באקראי לקבלת 14 מ”ל של Vocacapsaicin […]

  • טיפול בתרופות להפחתת משקל עשוי להפחית את הסיכון לממאירות בחולים עם סוכרת (JAMA Netw Open)

    טיפול בתרופות להפחתת משקל עשוי להפחית את הסיכון לממאירות בחולים עם סוכרת (JAMA Netw Open)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open עולה כי טיפול בתכשירים ממשפחת GLP-1RA בחולים עם סוכרת מסוג 2 עשוי להפחית את הסיכון להתפתחות מחלות ממאירות שנקשרו עם השמנה, בהשוואה לטיפול באינסולין. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 הם תכשירים המשמשים לטיפול בהשמנה וסוכרת, כאשר המשפחה כוללת את התכשירים Wegovy, Ozempic, Zepbound […]

  • דלקת ענביה בילדים מלווה בסיכון מוגבר לקטרקט (JAMA Network Open)

    דלקת ענביה בילדים מלווה בסיכון מוגבר לקטרקט (JAMA Network Open)

    בילדים עם אבחנה של דלקת ענביה (Uveitis) סיכון מוגבר משמעותית להתפתחות קטרקט, בהשוואה לאלו ללא התהליך הדלקתי, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. הסיכון המוגבר נותר על כנו לאורך תקופות מעקב שונות ובקבוצות שונות לפי גיל, מין ומוצא אתני. מחקר העוקבה התבסס על נתונים ממאגר TriNetX וכלל ילדים עם וללא […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה