גנטיקה

הנחיות חדשות לבדיקת רצפטורים הורמונאליים בחולות סרטן שד (מתוך Journal of Clinical Oncology ו- Archives of Pathology & Laboratory Medicine)

מאת ד”ר נגה ליפשיץ

לאחרונה פורסמו ב- Journal of Clinical Oncology וב- Archives of Pathology & Laboratory Medicine הנחיות חדשות של ה- College of American Pathologists (CAP) וה- American Society of Clinical Oncology (ASCO) הנוגעות לבדיקת רצפטורים הורמונאליים בחולות סרטן שד. מטרת ההנחיות החדשות היא לשפר את דיוק הבדיקות האימונוהיסטוכימיות לנוכחות הרצפטור לאסטרוגן (ER) והרצפטור לפרוגסטרון (PR) בגידולי שד ממאירים.

כותבי ההנחיות מסבירים כי הרצפטור לאסטרוגן הינו סמן חשוב בטיפול בסרטן שד, ובעל משמעות קלינית רבה. לדבריהם, ב-3 העשורים האחרונים נעשה שימוש במספר שיטות לבדיקת הרצפטור, בעלות עקרונות ביוכימיים, רגישות ודיוק שונים.

הכותבים מציינים כי עד 20% מבדיקות הרצפטורים לאסטרוגן ופרוגסטרון עלולות להיות לא מדויקות. בין ההסברים לחוסר הדיוק של הבדיקות ניתן לציין שונות במשתנים הפרה-אנליטיים, קביעת הסף לתשובה חיובית, והקריטריונים לפירוש הבדיקות. הם מדגישים כי חשוב להבחין במדויק בין גידולים חיוביים ושליליים לרצפטורים, על מנת לזהות את החולות שעשויות להרוויח מטיפול הורמונאלי ולצמצם את מספר החולות שמזוהות בטעות כבעלות גידול שלילי לרצפטורים ולכן לא מופנות לטיפול זה.

צוות כותבי ההנחיות כלל מומחים מטעם ASCO ו-CAP. הצוות ערך סקירת מערכתית של הספרות אשר פורסמה משנת 1990 בנושא בדיקת הרצפטורים ההורמונאליים, וזיהה 337 מחקרים שענו לקריטריוני ההכללה. מטרת הכותבים הייתה לפתח הנחיות לבדיקה אימונוהיסטוכימית אופטימאלית, על מנת לשפר את הדיוק והשימוש בבדיקה ל-ER ו-PR כסמני חיזוי וסמנים פרוגנוסטיים.

ההנחיות ממליצות על בדיקת מצב הרצפטורים לפרוגסטרון ואסטרוגן בכל המקרים החדשים של סרטן שד אינבזיבי, הן באתר הראשוני והן בגרורות. כמו כן נכתב כי יש לחזור על הבדיקה במטופלות עם אבחנה קודמת של סרטן שד הסובלות מהישנות מקומית או מרוחקת של המחלה.

הכותבים ממליצים לבסס מדדי בדיקה אחידים, המתמקדים במבחנים מוכחים, אמינים וברי-שחזור. על המעבדות המבצעות את הבדיקות לתקף את המבחנים שבשימושן מול מבחנים קיימים תקפים, ועל התוצאות להתאים למבחנים תקפים בלפחות 90% מהפעמים כאשר התוצאה היא חיובית לרצפטורים, ולפחות ב-95% מהפעמים כאשר התוצאה היא שלילית לרצפטורים.

כמו כן, רצוי כי העברת דגימות הגידול מחדר הניתוח למעבדה הפתולוגית תעשה במהירות האפשרית. הזמן המומלץ מכריתת הגידול ועד לתחילת ביצוע הקיבוע המעבדתי (פיקסציה) הוא שעה או פחות, ויש לקבע את הדגימה בפורמלין (neutral buffered formalin) למשך 6 שעות לפחות ולא יותר מ-72 שעות. הכותבים ממליצים לבצע את הבדיקות ל-ER ו-PR במעבדות שהוסמכו ע”י CAP או במעבדות העונות לקריטריוני ההסמכה המפורטים.

בדיקה אימונוהיסטוכימית חיובית מוגדרת אם לפחות 1% מדגימת הגידול חיובית לרצפטורים, ומסייעת לחזות האם החולה עשויה להרוויח מטיפול אנדוקריני. בהנחיות נכתב כי בחולות עם רמות נמוכות של ER מומלץ לדון עם החולות על היתרונות והחסרונות של הטיפול האנדוקריני, על מנת לקבל החלטה מושכלת.

להלן סיכום ההנחיות הנוגעות לתוצאות הבדיקה:

א.      תוצאה חיובית ל-ER או PR מוגדרת אם 1% או יותר מגרעיני תאי הגידול הם אימונוריאקטיבים.

ב.      תוצאה שלילית ל-ER או PR מוגדרת אם 1% או פחות מגרעיני תאי הגידול הם אימונוריאקטיבים, בנוכחות עדות לכך שהדגימה יכולה לבטא ER או PR (צביעת ביקורת אינטרינזית חיובית).

ג.       תוצאות שאינן ניתנות לפירוש כוללות מקרים בהם אין גרעיני תאים אימונוריאקטיבים, או כאשר אלמנטים אפיתליאלים פנימיים בדגימה לא מכילים צביעה בגרעין.

הכותבים מסכמים כי יש להתמקד באמצעים פשוטים, דוגמת העברה מהירה של הדגימה מחדר הניתוח למעבדה, קיבוע נכון של הדגימה, וסטנדרטיזציה של המבחנים המעבדתיים. שיפור תהליך הבדיקה בשילוב עם שיפור הגישה לטיפולים האפשריים, עשוי לשפר את מצבן של חולות סרטן ברחבי העולם.

J Clin Oncol. 2010.


Arch Pathol Lab Med. 2010;134(6):E1-E16.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • הנציבות האירופית אישרה את משלב Osimertinib עם כימותרפיה כקו-ראשון לטיפול בסרטן ריאות מתקדם עם מוטציית EGFR (מתוך הודעת הנציבות האירופית)

    הנציבות האירופית אישרה את משלב Osimertinib עם כימותרפיה כקו-ראשון לטיפול בסרטן ריאות מתקדם עם מוטציית EGFR (מתוך הודעת הנציבות האירופית)

    הנציבות האירופית (European Commission) אישרה את מתן Osimertinib (טאגריסו) בשילוב עם Pemetrexed וכימותרפיה על-בסיס פלטינום כקו טיפול ראשון במבוגרים עם סרטן ריאות מתקדם מסוג NSCLC (או Non-Small Cell Lung Cancer) חיובי למוטציית EGFR עם עדות למוטציות L858R או מחיקות אקסון 19. המומחים מסבירים כי אבחנת סרטן ריאות באירופה עולה על 450,000 מקרים בשנה. כ-10-15% מהחולים […]

  • חשיפה לזיהום אוויר לפני לידה מלווה בסיכון מוגבר לשיתוק מוחין (JAMA Netw Open)

    חשיפה לזיהום אוויר לפני לידה מלווה בסיכון מוגבר לשיתוק מוחין (JAMA Netw Open)

    חשיפה לפני הלידה לחומר חלקיקי בקוטר של עד 2.5 מיקרומטר מלווה בסיכון מוגבר לאבחנה של שיתוק מוחין בצאצא, כך מדווחים חוקרים מקנדה במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים בחנו את הקשר בין חשיפה לפני הלידה למזהמים באוויר ובין הסיכון לשיתוק מוחין בלמעלה ממיליון לידות במועד באונטריו, קנדה, בין 2002 ועד 2017. חשיפה לפני […]

  • חשיפה לשדה קרב מעלה את הסיכון לכאב כרוני בנשים בצבא (JAMA Netw Open)

    חשיפה לשדה קרב מעלה את הסיכון לכאב כרוני בנשים בצבא (JAMA Netw Open)

    חשיפה לשדה קרב מלווה בסיכון מוגבר לכאב כרוני בקרב נשים בשירות פעיל בצבא ארצות הברית ובנות זוג של אנשי צבא בשירות פעיל, כאשר מצב סוציו-אקונומי נמוך והפרעות פסיכיאטריות מעלות עוד יותר את הסיכון לכאב כרוני, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים בחנו את הנתונים ממערכת Military Health System לזיהוי אבחנות של […]

  • שילוב Sorafenib עם TACE משפר הישרדות חולים עם הישנות סרטן כבד (JAMA Oncol)

    שילוב Sorafenib עם TACE משפר הישרדות חולים עם הישנות סרטן כבד (JAMA Oncol)

    בהשוואה ל-TACE (או Transarterial Chemoembolization) בלבד, שילוב Sorafenib עם TACE עשוי להביא לשיפור ההישרדות הכוללת והישרדות ללא התקדמות מחלה בחולים עם הישנות סרטן כבד בשלב בינוני עם חדירה מיקרווסקולארית, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Oncology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בחולים עם הישנות סרטן כבד בשלב בינוני הפרוגנוזה אינה טובה, כאשר TACE […]

  • הקלה דומה בכאב עם TENS או אופיואידים לאחר ניתוח כיס מרה (Eur J Pain)

    הקלה דומה בכאב עם TENS או אופיואידים לאחר ניתוח כיס מרה (Eur J Pain)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת European Journal of Pain עולה כי טיפול ב-TENS (או Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation) בתדירות גבוהה ועצימות גבוהה הוביל להקלה דומה בכאב לאחר ניתוח לפרוסוקפי לכריתת כיס מרה כמו טיפול תוך-ורידי באופיואידים. מדגם המחקר כלל 163 חולים שעברו כריתת כיס מרה בגישה לפרוסקופית בשני מרכזים בשבדיה בין השנים 2019 ו-2023. חולים […]

  • טיפול ב-Vocacapsaicin מפחית כאב ושימוש באופיואידים לאחר-ניתוח (Anesthesiology)

    טיפול ב-Vocacapsaicin מפחית כאב ושימוש באופיואידים לאחר-ניתוח (Anesthesiology)

    במאמר שפורסם בכתב העת Anesthesiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי Vocacapsaicin במהלך ניתוח בוהן קלובה (Hallux Valgus) מפחית כאב ושימוש באופיואידים במהלך 96 השעות הראשונות לאחר-ניתוח, ללא רעילות מקומית או סיסטמית. החוקרים השלימו מחקר אקראי, מבוקר-פלסבו, שכלל 147 חולים שעברו ניתוח בוהן קלובה. המשתתפים חולקו באקראי לקבלת 14 מ”ל של Vocacapsaicin […]

  • טיפול בתרופות להפחתת משקל עשוי להפחית את הסיכון לממאירות בחולים עם סוכרת (JAMA Netw Open)

    טיפול בתרופות להפחתת משקל עשוי להפחית את הסיכון לממאירות בחולים עם סוכרת (JAMA Netw Open)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open עולה כי טיפול בתכשירים ממשפחת GLP-1RA בחולים עם סוכרת מסוג 2 עשוי להפחית את הסיכון להתפתחות מחלות ממאירות שנקשרו עם השמנה, בהשוואה לטיפול באינסולין. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 הם תכשירים המשמשים לטיפול בהשמנה וסוכרת, כאשר המשפחה כוללת את התכשירים Wegovy, Ozempic, Zepbound […]

  • האם בדיקה גנטית יכולה לנבא תגובה ל-Semaglutide? (מתוך כנס ה-ADA)

    האם בדיקה גנטית יכולה לנבא תגובה ל-Semaglutide? (מתוך כנס ה-ADA)

    מנתונים חדשים שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-ADA (או American Diabetes Association) עולה כי בדיקה גנטית לזיהוי נטייה להפרעה בשובע לאחר ארוחה (Abnormal Postprandial Satiety) עשויה לסייע בחיזוי טיב התגובה לטיפול ב-Semaglutide, אם כי לא הודגם קשר דומה עם הטיפול בתכשיר אחר מאותה משפחה. הבדיקה הינה חלק מהפורטפוליו של MyPhenome Obesity Phenotyping Portfolio של חברת […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה