טיפול לדום נשימה חסימתי בשינה עשוי להפחית שיעור תאונות דרכים בקרב נהגי משאיות (Sleep Med)

טיפול במשך שנתיים לדום נשימה חסימתי בשינה (OSA או Obstructive Sleep Apnea) בנהגי משאיות הסובלים מהתסמונת הנ”ל עשוי להפחית את הסיכון לתאונות דרכים לשיעור הדומה לזה של נגעים ללא דום נשימה בשינה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש מאיטליה, שפורסמו בכתב העת Sleep Medicine במהלך חודש ספטמבר.

להערכת היקף הבעיה של דום נשימה חסימתי בשינה בקרב נהגי משאיות המעבירים תכולה מסוכנת, החוקרים גייסו נהגים מיומנים ומנוסים שהעבירו חומרי בערה שונים. אף אחד מבין 283 המשתתפים, כולם גברים, לא דיווח על תסמיני OSA בתחילת המחקר. כל המשתתפים מילאו שאלונים ועל-בסיס התשובות ומאפייני הנבדקים, החוקרים חשדו כי 139 סבלו מדום נשימה חסימתי בשינה. בכל המקרים החשודים הללו, ובחלק מאלו בהם לא עלה חשד להפרעת הנשימה בשינה, הושלמה בדיקת שינה בבית הנבדקים, שמצאה כי למעלה משליש מהנהגים (100 גברים) סבלו מדום נשימה  חסימתי בשינה.

החוקרים הפנו 24 נהגים עם דום נשימה חסימתי בשינה בדרגה חמורה לטיפול במכשיר CPAP (Continuous Positive Airway Pressure). במשך שנתיים, כל הגברים הללו השתמשו במכשיר למשך לפחות ארבע שעות בלילה, לפחות חמישה ימים בשבוע.

בשלב הראשוני של המחקר, החוקרים בחנו גם את תשובות הנהגים לשאלונים אודות תאונות דרכים וכמעט-תאונות דרכים בעברם. הם מצאו כי בקרב נהגים עם הפרעת נשימה חמורה תועד סיכון גבוה פי 4.75 למעורבות באירועי כמעט-תאונה, בהשוואה לאלו שלא סבלו מדום נשימה חסימתי בשינה.

לאחר שנתיים של טיפול, שיעור כמעט-תאונות צנח לשיעור דומה לזה של נהגים ללא דום נשימה חסימתי בשינה. רק שני נהגים דיווחו על תאונות על-רקע שינה לאחר הטיפול.

ממצאי המחקר מעידים בבירור על עליה בשיעור תאונות דרכים וסיכון לתאונות דרכים בנוכחות דום נשימה חסימתי בשינה שאינו מטופל כראוי.

Sleep Med 2016

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

מחקר אקראי של טנקטפלאז (Tenecteplase) בחסימה חריפה של עורק הרשתית המרכזי

מחקר אקראי של טנקטפלאז (Tenecteplase) בחסימה חריפה של עורק הרשתית המרכזי

מקור: NEJM
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|03/07/2026

חסימה חריפה של עורק הרשתית המרכזי (CRAO) מובילה בדרך כלל לאובדן ראייה קבוע. למרות הדמיון לשבץ מוחי, היעילות של מתן תרופה ממיסת קרישים (Tenecteplase) לא הוכחה עד כה בניסויים קליניים מבוקרים

בטיחות הפסקת טיפול תרופתי נוגד טסיות מעל 12 חודשים לאחר אמבוליזציה באמצעות סלילים וסטנט: מחקר תצפיתי, רב־מרכזי ולא התערבותי

בטיחות הפסקת טיפול תרופתי נוגד טסיות מעל 12 חודשים לאחר אמבוליזציה באמצעות סלילים וסטנט: מחקר תצפיתי, רב־מרכזי ולא התערבותי

מקור: JNIS
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון

המחקר בחן סוגיה קלינית משמעותית בתחום צנתורי המוח: מתי והאם ניתן להפסיק בבטחה את הטיפול בנוגדי טסיות (כמו אספירין או פלאביקס) אצל מטופלים שעברו טיפול במפרצת מוחית באמצעות שילוב של סלילים וסטנט?

גורמי בסיס הקשורים ללחץ תוך־גולגולתי לאחר השתלת סטנט במטופלים עם יתר לחץ תוך־גולגולתי אדיופתי והיצרות של הסינוסים הוורידיים

גורמי בסיס הקשורים ללחץ תוך־גולגולתי לאחר השתלת סטנט במטופלים עם יתר לחץ תוך־גולגולתי אדיופתי והיצרות של הסינוסים הוורידיים

מקור: Headache: The Journal of Head and Face Pain
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|11/06/2026

המחקר בדק חולים עם יתר לחץ תוך־גולגולתי אדיופתי (IIH) – מצב שבו הלחץ סביב המוח עולה ללא סיבה ברורה, וגורם לכאבי ראש עזים וסיכון לאובדן ראייה

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן