גסטרואנטרולוגיה

התועלת של דיאטה דלת-גלוטן נובעת מסיבים תזונתיים ולא מגלוטן (Nat Commun)

מבוגרים בריאים דיווחו על פחות נפיחות ותחושה כללית טובה יותר, לצד ירידה קטנה אך משמעותית במשקל הגוף תחת דיאטה דלת-גלוטן, בהשוואה לדיאטה עתירת-גלוטן, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו במהלך חודש נובמבר בכתב העת Nature Communications. החוקרים טוענים כי ההבדלים נקשרו עם הבדלים בסיבים תזונתיים עם משטרי התזונה השונים ולא עם גלוטן עצמו.

השינויים בהרכב החיידקים במערכת העיכול וההתססה מציעים כי ההשפעות של דיאטה דלת-גלוטן במבוגרים בריאים עשויות לנבוע משינויים איכותיים בסיבים תזונתיים בעקבות הפחתת צריכת מזונות עתירי-גלוטן, במקום הפחתת צריכת גלוטן עצמו.

החוקרים השלימו מחקר בתווית-פתוחה, אקראי-מבוקר, שכלל 60 מבוגרים בריאים. מטרתם הייתה להשוות בין השפעות שמונה שבועות של דיאטה דלת-גלוטן (2 גרם גלוטן/יום) אל מול שמונה שבועות דיאטה עתירת גלוטן (18 גרם גלוטן/יום), עם מרווח בן שישה שבועות בין שני משטרי התזונה. הצריכה הרגילה של גלוטן בנבדקים אלו עמדה על 12 גרם גלוטן/יום.

המשתתפים החליפו את כל מוצרי הדגנים במוצרים דלי-גלוטן או עתירי-גלוטן, להם רמות סיבים תזונתיים זהות ואיכות תזונתית דומה. ההיענות הייתה גבוהה, כפי שנקבע לפי שאלוני תזונה וריכוזי Alkylresorcinol בדם בצום.

התוצא העיקרי היה השינויים בתפקוד והרכב המיקרוביום במהלך דיאטה דלת-גלוטן, לעומת דיאטה עתירת-גלוטן, כפי שנקבע לפי ניתוח מטגנומי של דנ”א מיקרוביאלי מדגימות צואה. תוצאים משניים כללו את משקל הגוף ומגוון רחב של סמנים מטבוליים ואימוניים, כמו גם דיווח עצמי מצד המטופלים אודות תחושת נפיחות.

במבוגרים בריאים, דיאטה דלת-גלוטן לוותה בשינויים במיקרוביום במערכת העיכול, ירידה בכמות מימן באוויר ננשף, שיפור בתחושת נפיחות וירידה סלקטיבית בהפעלת תגובה דלקתית. החוקרים טוענים כי השינויים במיקרוביום מספיקים בכדי לספק הסבר לירידה בנפיחות, מאחר ולא הייתה עדות לשינויים בזמן מעבר צואה או ברירית מערכת העיכול.

דיאטה דלת-גלוטן לוותה גם בירידה קטנה, אך מובהקת סטטיסטית, במשקל הגוף (ירידה של 0.8 ק”ג). נראה כי הירידה במשקל לא נבעה משינויים בתאבון או במעבר אותות מטבוליים, אלא מעליה בתרמוגנזה או חמצון שומן, ככל הנראה בעקבות שינויים במסלול פירוק טריפטופאן.

ממצאים אלו מרמזים כי מרבית התועלת של דיאטה דלת-גלוטן במבוגרים שאינם סובלים ממחלת צליאק, נובעת משינויים איכותיים בסיבים תזונתיים.

Nat Commun. Published online November 13, 2018

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • אלכוהול מעלה את הסיכון לגאוט בשני המינים אך בצורה בולטת יותר בגברים (JAMA Netw Open)

    אלכוהול מעלה את הסיכון לגאוט בשני המינים אך בצורה בולטת יותר בגברים (JAMA Netw Open)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open עולה כי צריכה רבה יותר של אלכוהול מלווה בסיכון מוגבר לגאוט, כאשר העלייה בסיכון בולטת יותר בגברים לעומת נשים. הבדלים תלויי-מגדר אלו עשויים לנבוע מהבדלים בסוגי האלכוהול ששותים גברים ונשים ולא מהבדלים ביולוגיים. מחקר העוקבה הפרוספקטיבי בחן את הקשר בין צריכה כוללת וספציפית של אלכוהול ובין הסיכון […]

  • פעילות גופנית מפחיתה סיכון לאשפוזים בקשישים (Am J Prev Medicine)

    פעילות גופנית מפחיתה סיכון לאשפוזים בקשישים (Am J Prev Medicine)

    הקפדה על תכנית אימונים מובנית מלווה בסיכון מופחת לאשפוזים מכל-סיבה בקרב קשישים, עם הבדלים בתועלת לפי מגדר, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת American Journal of Preventive Medicine. מחקר העוקבה הרטרוספקטיבי כלל 718 קשישים (גיל ממוצע של 69.5 שנים, 76.5% נשים) שלקחו חלק בתכנית אימונים מובנית ופרטנית בחדר כושר פרטי. המשתתפים השלימו אימונים […]

  • הגבלת צריכת מלח עשויה לסייע במניעת פרפור פרוזדורים (JAMA Netw Open)

    הגבלת צריכת מלח עשויה לסייע במניעת פרפור פרוזדורים (JAMA Netw Open)

    הפחתת צריכת מלח בחולים עם צריכת נתרן יומית גבוהה ובסיכון גבוה לפרפור פרוזדורים עשויה להפחית את הסיכון להיארעות הפרעת הקצב, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים מסבירים כי אין מחקרים רבים להערכת הקשר בין צריכת נתרן ובין הסיכון לפרפור פרוזדורים. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין צריכת […]

  • צריכת חלבון סויה לפני השינה עשויה לשפר את איכות השינה (מתוך כנס NUTRITION)

    צריכת חלבון סויה לפני השינה עשויה לשפר את איכות השינה (מתוך כנס NUTRITION)

    צריכה גבוהה יותר של חלבון, בפרט סויה, כחצי שעה לפני השינה מלווה בשיפור איכות השינה בקשישים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שהוצגו במהלך כנס NUTRITION. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עם הגיל חלה ירידה באיכות השינה, כאשר איכות שינה ירודה מלווה במכלול סיכונים רפואיים, כולל סיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם. לפיכך, הם ביקשו לבחון […]

  • חשיפה תוך-רחמית למטפורמין אינה מעלה את הסיכון להפרעות נוירו-התפתחותיות בילדות (Am J Obstet Gynecol)

    חשיפה תוך-רחמית למטפורמין אינה מעלה את הסיכון להפרעות נוירו-התפתחותיות בילדות (Am J Obstet Gynecol)

    במאמר שפורסם בכתב העת American Journal of Obstetrics & Gynecology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי חשיפה תוך-רחמית למטפורמין אינה מלווה בעליה בסיכון לסיבוכים נוירו-התפתחותיים בילדים עד גיל 14 שנים. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין טיפול במטפורמין בזמן היריון ובין התוצאות הנוירו-התפתחותיות בצאצאים. החוקרים ערכו חיפוש במאגרי MEDLINE, Embase […]

  • הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: כל מה שצריך לדעת על השמנה

    הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: כל מה שצריך לדעת על השמנה

    שלום וברוכים הבאים לפרק של “טיפ מחדר הרופא”.  היום נעסוק בשאלות בנושא השמנה – מה משפיע יותר על התפתחות השמנה: הגנטיקה או הסביבה, האם השמנה היא תמיד מחלה ולמה יש שינוי בצורת ההשמנה לאחר גיל המעבר? בפרק זה נבחן את תפקידי הגנטיקה והסביבה בהתפתחות השמנת יתר, ננסה להבין איך הם משתלבים זה בזה, ונשמע מפרופסור […]

  • תוצאות חיוביות-שגויות בבדיקת ממוגרפיה מלוות בהפחתת שיעורי בדיקות סקר בעתיד (Ann Intern Med)

    תוצאות חיוביות-שגויות בבדיקת ממוגרפיה מלוות בהפחתת שיעורי בדיקות סקר בעתיד (Ann Intern Med)

    בנשים שקיבלו תוצאות חיוביות-שגויות בבדיקת ממוגרפיה תועד סיכוי נמוך יותר לחזרה להשלמת בדיקות סקר לממאירות בעתיד, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Annals of Internal Medicine. החוקרים בחנו את הנתונים אודות למעלה משלוש מיליון בדיקות סקר ממוגרפיה של למעלה ממיליון נשים בגילאי 40-73 שנים בקרוב למ-200 מרכזים רפואיים ברשת Breast Cancer Surveillance Consortium בין […]

  • דיאטה עתירה במזון מעובד מלווה בסיכון מוגבר לסרטן מעי גס ורקטום (Gastroenterology)

    דיאטה עתירה במזון מעובד מלווה בסיכון מוגבר לסרטן מעי גס ורקטום (Gastroenterology)

    דיאטה עתירת מזון מעובד שנקשרה עם חותמת מיקרוביאלית של סרטן מעי גס ורקטום מצויה בקורלציה חיובית עם סיכון מוגבר לסרטן מעי גס ורקטום, בפרט גידולים עם עדות ל-Fusobacterium nucleatum, זן pks של Escherichia coli ו-ETBF (או Enterotoxigenic Bacteroides fragilis). ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי נכון להיום, אין מחקרים להערכת ההשפעה של דפוס תזונה (במקום רק […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה