משפחה

מחסור בשינה עמוקה מלווה בסיכון מוגבר לדמנציה בגיל מבוגר (JAMA Neurology)

מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Neurology עולה כי אובדן של 1% שינה עמוקה (או שינת גלים איטיים) בכל שנה מלווה בעליה של 27% בסיכון לדמנציה והחוקרים מציעים כי שיפור שינה עמוקה בגיל זה עשויה להפחית את הסיכון לדמנציה.

החוקרים אספו נתונים אודות תת-קבוצה של 346 חולים בגילאי 60 שנים ומעלה ממחקר Framingham Heart Study שהשלימו שתי בדיקות שינה ין 1995-1998 ו-2001-2003, עם ממוצע של חמש שנים בין הבדיקות. המשתתפים במחקר היו במעקב ממועד ביצוע בדיקת השינה השנייה ועד 2018 עם בדיקות סקר לנוכחות דמנציה.

החוקרים השלימו בדיקות סקר לזיהוי שינויים גנטיים (פולימורפיזם של נוקלאוטיד יחיד) הקשורים עם מחלת אלצהיימר והמשתתפים סווגו כבעלי סיכון גנטי גבוה (מעל אחוזון 80), סיכון גנטי בינוני (בין אחוזונים 20 ו-80) וסיכון גנטי נמוך (מתחת לאחוזון 20).

לאורך מעקב ממוצע של 12 שנים מבדיקת השינה השנייה, 52 מבין 346 משתתפים פיתחו דמנציה. מבין אלו, 44 חולים אובחנו עם מחלת אלצהיימר.

לאחר תקנון למין, גיל, אלל APOE e4, הרגלי עישון, תרופות לשינה, נוגדי-דיכאון ונוגדי חרדה, כל ירידה של אחוז אחד בשינת גלים איטיים בכל שנה לוותה בעליה של 27% בסיכון לדמנציה מכל-סיבה (יחס סיכון מתוקן של 1.27, p=0.01) ובעליה של 32% בסיכון למחלת אלצהיימר (יחס סיכון מתוקן של 1.32, p=0.006).

החוקרים משערים כי שינת גלים איטיים עשויה להיות קריטית לפינוי פסולת מטבולית, כולל חלבונים המצטברים בחולים עם מחלת אלצהיימר.

החוקרים מסכמים וכותבים כי שינת גלים איטיים, או שינה עמוקה, תומכת בהזדקנות המוח בדרכים שונות וידוע כי שינה מסייעת לפינוי מטבולית מהמוח, כולל עידוד סילוק חלבונים המצטברים בחולים עם מחלת אלצהיימר. מהממצאים עולה כי אובדן שינת גלים איטיים עשויה להוות גורם סיכון הפיך לדמנציה.

JAMA Neurology, Oct 30, 2023

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה