משפחה

ועדת הבריאות של הכנסת ממשיכה לדון ב”חוק ההמשכיות”, להסדרת שאיבת זרע מנופלים (“הארץ”)

ועדת הבריאות של הכנסת ממשיכה לדון בהצעת חוק, המכונה "חוק ההמשכיות", להסדרת שאיבת זרע מגברים שמתו, כדי להשתמש בו לצורך הבאת ילדים בעתיד. הדיון נסוב, בין השאר, בשאלה לגבי הסכמה בין בת הזוג לבין ההורים של החלל לגבי השימוש בזרע, כמו גם בהגדרה של "בת זוג".

 

לדיון המלא בועדת הבריאות של הכנסת  (22/11/23)

החוק עבר כבר בקריאה ראשונה בכנסת הקודמת, ולמרות דיונים בנושא אישורו לא התקדם: בכתבה של נעה שפיגל ב”הארץ” היא כותבת כי בשל המלחמה התחדשו הדיונים בחוק, התקף הן לגבי חיילים והן לגבי אזרחים. הוראת שעה חדשה, הפוטרת את המשפחות מהשגת צו בית משפט לענייני משפחה שמאשר את ההליך, עברה ממש בתחילת המלחמה, כך שביצוע ההליך מתאפשר כעת במהירות. מאז תחילת המלחמה, הוקפא הזרע של 39 גברים, ביניהם 32 חיילים ו-7 אזרחים. בדיון בועדה אמר הח”כ לשעבר צבי האוזר, אחד מיוזמי החוק, כי כוונת החוק הוא להבהיר את רצון המת טרם מותו, למשל במילוי טופס בלשכת הגיוס, ולא אחריה: “רק כ-10% מהנופלים הביעו את רצונם בשאיבת זרע, ולהערכתי 90% הנותרים – פשוט לא ידעו על האפשרות”.

העיתונאי עידו אפרתי עסק גם הוא בנושא ב”הארץ”. בכתבה שפורסמה החודש נכתב כי בצה”ל החלו להציע להורים השכולים את האפשרות כבר במעמד הבשורה על נפילת הבן. “הנצלת זרע”, מכונה ההליך, והמדינה מעודדת את ההורים, לדברי אפרתי, לשמר את זרע הבנים שנפלו, אך דוחה את ההתמודדות עם ההשלכות האתיות והמשפטיות לעתיד. לדבריו, “הצוות הייעודי של משרד הבריאות זמין בכל שעה ומסייע בתיאום ובהסרת חסמים ביורוקרטיים וטכניים. המשרד גם מחזיק שירות אמבולנסים ייעודי לטובת שינוע מהיר של גופות ממחנה “שורה” אל אחד מארבעה בתי חולים ובנקי זרע שנמצאים בכוננות סביב השעון: איכילוב, שיבא, אסף הרופא ובילינסון”. פרופ’ טליה גבע, מנהלת המחלקה לפריון והולדה במשרד הבריאות, מעידה בכתבה כי “יש לנו אשת קשר שיושבת במחנה שורה, וטלפון של המתאמת שלנו הופץ לכל יחידות ההפריה החוץ-גופית ומתאמות ההשתלות. אנחנו פעילים 24/7… הסיכוי הטוב ביותר הוא בביצוע שימור זרע עד 24 שעות אחרי המוות, ויש הבדלים בין המחצית הראשונה של היממה לבין המחצית השנייה. נעשו ניסיונות להנציל זרע גם ארבעה ימים אחרי המוות, אבל לא נמצא זרע חי. מהספרות הרפואית וגם מהניסיון למדנו שאי-אפשר לחלץ זרע חי מאדם מת אחרי 72 שעות”. עם זאת, ההחלטה על שימוש בזרע אינה מיידית, ומשפחתו של החלל צריכה להמתין לפחות שנה בין הליך השימור לבין פנייה לבית המשפט כדי לעשות בו שימוש.
0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה