משפחה

טיפול בנוגדי-קרישה פומיים ישירים מלווה בסיכון מופחת לדמנציה בחולים עם פרפור פרוזדורים (Eur J Intern Med)

במאמר שפורסם בכתב העת European Journal of Internal Medicine מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי טיפול בנוגדי-קרישה פומיים ישירים מלווה בסיכון מופחת לדמנציה בחולים עם פרפור פרוזדורים.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי פרפור פרוזדורים מלווה בסיכון מוגבר לדמנציה. מטרתם כעת הייתה לבחון את הסיכון להופעה חדשה של דמנציה מכל-סיבה ודמנציה וסקולארית בחולים עם פרפור פרוזדורים, תחת טיפול בנוגדי-קרישה פומיים ישירים או אנטגוניסטים לוויטמין K.

לאחר חיפוש ברשומות רפואיות ממוחשבות ממאגר TriNetX זיהו החוקרים חולים עם פרפור פרוזדורים שטופלו בנוגדי-קרישה פומיים ישירים בתוך חודש מאבחנת הפרעת הקצב והתאימו להן חולים תואמים שטופלו באנטגוניסטים לוויטמין K. הם התמקדו בחולים שהשלימו 5 ו-10 שנות מעקב והיו זמינים להערכת הסיכון לדמנציה מכל-סיבה ודמנציה וסקולארית.

מדגם המחקר כלל 215,404 חולים עם פרפור פרוזדורים תואמים, עם נתונים זמינים לאורך מעקב של חמש שנים. שיעורי אבחנת דמנציה מכל-סיבה עמדו על 3.9% בקרב חולים שטופלו בנוגדי-קרישה פומיים ישירים (4,153 חולים) ועל 3.9% באלו שטופלו באנטגוניסטים לוויטמין K (4,150 חולים) (יחס סיכון של 1.01, רווח בר-סמך 95% של 0.96-1.05).  בקרב חולים בגילאי 65-74 שנים, טיפול בנוגדי-קרישה פומיים ישירים לווה בסיכון מופחת לדמנציה, בהשוואה לאנטגוניסטים לוויטמין K (יחס סיכון של 0.72, רווח בר-סמך 95% של 0.59-0.86).

המדגם כלל 19,208 חולים עם פרפור פרוזדורים תואמים, עם נתונים זמינים לאורך מעקב של עשר שנים. שיעורי דמנציה מכל-סיבה עמדו על 3.3% בחולים שטופלו בנוגדי-קרישה פומיים ישירים (314 חולים) ועל 4.7% בקרב חולים שטופלו באנטגוניסטים לוויטמין K (451 חולים). טיפול בנוגדי-קרישה פומיים ישירים לווה בסיכון מופחת משמעותית לדמנציה מכל-סיבה במהלך מעקב של עשר שנים, בהשוואה לטיפול באנטגוניסטים לוויטמין K (יחס סיכון של 0.72, רווח בר-סמך 95% של 0.62-0.83), הבדל אשר נותר עקבי בחולים בגילאי 65 שנים ומעלה.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מעידים כי בקרב חולים עם פרפור פרוזדורים, טיפול בנוגדי-קרישה פומיים ישירים לפרק זמן של עשר שנים מלווה בסיכון מופחת לדמנציה מכל-סיבה ודמנציה וסקולארית, בהשוואה לטיפול באנטגוניסטים לוויטמין K, השפעה שלא תועדה באלו שטופלו לפרק זמן קצר יותר. הם קוראים להשלים מחקרים נוספים לאישור תוצאות המחקר.

Eur J Intern Med, Oct 30, 2023

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה