משפחה

ההשפעה של כלי התקשורת בזמן מלחמה על תחושה חרדה ומצוקה באוכלוסייה (J Psychiatr Res)

על-רקע המלחמה שנפתחה בישראל וכלי התקשורת הרבים המציגים את התמונות מאזורי הקרבות לצד פאנלים של מומחים שונים ודיווחים שוטפים, מחקר חדש שפורסם בכתב העת Journal of Psychiatric Research בחן את ההשפעה של כלי התקשורת במהלך מלחמה על מצוקה, חרדה ועמידות של הציבור, תוך הערכת ההשפעה של דיווחי חדשות ושל סרטים או סדרות.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים להערכת ההשפעה של כלי תקשורת על עיבוד אירועי דחק מדגישה את ההשפעה האמביוולנטית שלהם. מעדויות עולה כי התקשורת עשויה להגביר אירועי דחק או לשמש ככלים התומכם ביכולת ההתמודדות. שימוש באמצעי תקשורת מהווה את אחד הכלים הנפוצים להקלה על מתחים בקרב בריאים וחולים.

במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הקשר בין תפיסת כלי התקשורת (הן דיווחי חדשות והן סדרות/סרטים) כבעלת השפעה חיובית (שימוש בתקשורת מהווה כלי מנחם, הסחת דעת, מפחית מתחים, מרגיע או מספק תקווה)  או שלילית (הצפייה בטלוויזיה מרגיזה, מחזירה את המחשבות למלחמה, מגבירה מתחים או מעוררת ייאוש) במהלך המלחמה באוקראינה בשנת 2022 ובין רמות חרדה, מצוקה ועמידות.

מדגם המחקר כלל 393 משתתפים (47.3% גברים) והדגים קשר ברור בין תפיסת השפעה שלילית של דיווחי חדשות ודיווחים בדיוניים זמן מלחמה ובין עליה בתסמיני חרדה (p=0.024 ו-p<0.001, בהתאמה) ומצוקה (p=0.047 ו-p<0.001, בהתאמה), כמו גם עמידות פסיכולוגית פחותה (p=0.047 ו-p=0.009, בהתאמה).

עם זאת, בניגוד לציפיות, לא זוהה קשר בין תפיסה חיובית של ההשפעה של דיווחי חדשות או סדרות וסרטים ובין הקלה בתסמיני חרדה ומצוקה או יכולת עמידות פסיכולוגית גבוהה יותר.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאים אלו מעידים על ההשפעה החשובה והכוח הרב בידי כלי התקשורת, בפרט בזמני מלחמה.

J Psychiatr Res, Sep 13, 2023

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה