משפחה

צריכה רבה של משקאות עם ממתיקים מלאכותיים מלווה בסיכון מוגבר לדיכאון (JAMA Netw Open)

צריכה רבה של מוצרי מזון אולטרה-מעובדים, בפרט משקאות עם ממתיקים מלאכותיים, מלווה בסיכון גבוה לדיכאון, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. 

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקר שפורסם לאחרונה מצא כי להרגלי התזונה השפעה אפשרית המצב הנפשי, בפרט הסיכון לדיכאון. למרות שמזונות אולטרה-מעובדים נקשרו בעבר עם תוצאים רפואיים שונים, כולל סוכרת, מחלות לב וכלי דם ותמותה, אין עדויות רבות בנוגע לקשר בין דיכאון ומזונות אולטרה-מעובדים.

במחקר העוקבה הפרוספקטיבי הנוכחי נכללו 31,712 נשים בגילאי 42-62 שנים ממחקר Nurses’ Health Study II בין השנים 2003 עד 2017. כל ארבע שנים הושלמה הערכה של הרגלי התזונה של המשתתפות באמצעות שאלוני תזונה, כאשר החוקרים התבססו על מערכת סיווג NOVA לקביעת היקף צריכת מזון מעובד. בכל הנוגע לדיכאון, במחקר נעשה שימוש בשתי הגדרות: הגדרה קפדנית שכללה דיווח עצמי על אבחנה של דיכאון ע”י רופא וטיפול קבוע בנוגדי-דיכאון, או הגדרה רחבה יותר שכללה אבחנה קלינית ו/או טיפול בנוגדי-דיכאון.

מהנתונים עולה כי באלו עם צריכה רבה של מזונות אולטרה-מעובדים תועדו שיעורים גבוהים יותר של עישון, מדד מסת גוף גבוה יותר, שכיחות גבוהה יותר של יתר לחץ דם וסוכרת, עם שכיחות נמוכה יותר של פעילות גופנית סדירה.

בקרב אלו בחמישון העליון של צריכת מוצרי מזון אולטרה-מעובדים תועד סיכון גבוה לדיכאון, עם עליה של 49% בסיכון לאבחנת דיכאון ע”י רופא וטיפול קבוע בנוגדי דיכאון (יחס סיכון של 1.49, רווח בר-סמך 95% של 1.26-1.76) ועליה של 34% בסיכון לאבחנה קלינית של דיכאון ו/או טיפול בנוגדי-דיכאון (יחס סיכון של 1.34, רווח בר-סמך 95% של 1.2-1.5).

באשר למרכיבים הספציפיים של מזונות אולטרה-מעובדים, החוקרים מצאו כי ממתיקים מלאכותיים (יחס סיכון של 1.26, רווח בר-סמך 95% של 1.1-1.43) ומשקאות עם ממתיקים מלאכותיים (יחס סיכון של 1.37, רווח בר-סמך 95% של 1.19=1.57) לוו בסיכון גבוה לדיכאון.

מניתוח הנתונים עלה כי באלו שהפחיתו את צריכת מזונות אולטרה-מעובדים בהיקף של לפחות שלוש מנות ביום תועד סיכון נמוך יותר לדיכאון לפי ההגדרה הקפדנית בה השתמשו החוקרים במחקר (יחס סיכון של 0.84, רווח בר-סמך 95% של 0.71-0.99).

ממצאים אלו מעידים כי צריכה רבה יותר של מזון אולטרה-מעובד, בפרט ממתיקים מלאכותיים ומשקאות עם ממתיקים מלאכותיים, מלווה בסיכון מוגבר לדיכאון. למרות שהמנגנון הקושר בין צריכת מזון אולטרה-מעובד ובין דיכאון אינו ידוע, מנתונים שפורסמו לאחרונה עולה כי ממתיקים מלאכותיים עשויים לעודד מעבר אותות במוח המעורבים בפתוגנזה של דיכאון.

JAMA Netw Open, Sep 2023

לידיעה ב-Healio

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה