טיפול קוגניטיבי-התנהגותי משפר איכות חיים של חולים עם פרפור פרוזדורים התקפי (J Am Coll Cardiol)

במאמר שפורסם בכתב העת Journal of the American College of Cardiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בחולים עם פרפור פרוזדורים התקפי תסמיני, טיפול קוגניטיבי-התנהגותי דרך האינטרנט הוביל לשיפור גדול באיכות החיים ולהפחתת ניצולי שירותים רפואיים.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי פרפור פרוזדורים מלווה לעיתים קרובות בתסמינים מטרידים הפוגעים באיכות החיים של החולים ומובילים לפניות רבות להערכות רפואיות. עיסוק יתר בתסמינים וחשש מפני תסמינים לבביים או התנהגות נמנעת, עשויים לתרום למגבלות של חולים עם אי-ספיקת לב אשר אינן זוכות למענה עם ההתערבויות הזמינות כיום.

מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את ההשפעה של טיפול קוגניטיבי-התנהגותי דרך הרשת על איכות החיים של חולים עם פרפור פרוזדורים התקפי ותסמיני.

מדגם המחקר כלל 127 חולים עם פרפור פרוזדורים התקפי ותסמיני אשר חולקו באקראי לקבלת טיפול התנהגותי-קוגניטיבי (65 חולים) או הדרכה סטנדרטית בנוגע להפרעת הקצב (62 חולים). טיפול קוגניטיבי-התנהגותי ממוקד בפרפור פרוזדורים הושלם לאורך עשרה שבועות ובוצע בהנחיית מטפל.  המרכיבים העיקריים כללו חשיפה לתסמינים לבביים וירידה בהתנהגות נמנעת על-רקע הפרעת הקצב.

החולים עברו הערכה בתחילת המחקר, לאחר הטיפול ולאחר שלושה חודשי מעקב.

התוצא העיקרי היה איכות החיים הספציפית לפרפור פרוזדורים כפי שנקבע לפי מדד Atrial Fibrillation Effect on Quality of Life (טווח: 0-100) לאחר שלושה חודשי מעקב. תוצאים משניים כללו את הפניה לשירותים רפואיים על-רקע פרפור פרוזדורים ועומס פרפור פרוזדורים כפי שנקבע לפי תיעוד אק”ג רציף לאורך חמישה ימים.

החוקרים מדווחים כי טיפול קוגניטיבי-התנהגותי ממוקד להפרעת הקצב הוביל לשיפור גדול באיכות החיים הספציפית לפרפור פרוזדורים עם שיפור של 15 נקודות (רווח בר-סמך 95% של 10.1-19.8, p<0.001) במדד Atrial Fibrillation Effect on Quality of Life.  יתרה מזאת, טיפול קוגניטיבי-התנהגותי הפחית את ניצול שירותים רפואיים בהיקף של 56% (רווח בר-סמך 95% של 22-90%, p=0.025).

עומס הפרעת הקצב נותר ללא שינוי.

התוצאים נותרו ללא שינוי לאורך 12 חודשים לאחר הטיפול.

החוקרים כותבים כי במידה ומחקרים נוספים יאשרו את תוצאות המחקר הנוכחי, אזי טיפול קוגניטיבי-התנהגותי דרך הרשת עשוי לשמש ככלי נוסף לטיפול בחולים עם הפרעת הקצב.

J Am Coll Cardiol. 2023 Jul 4;82(1):46-56

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • אחד מכל עשרה חולים הסובל מכאב כרוני עלול לפתח הפרעת שימוש באופיואידים (Addiction)

    אחד מכל עשרה חולים הסובל מכאב כרוני עלול לפתח הפרעת שימוש באופיואידים (Addiction)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Addiction עולה כי קרוב ל-10% מהחולים עם כאב כרוני תחת טיפול באופיואידים עלול לפתח הפרעת שימוש באופיואידים, כאשר ב-30% ישנם סימנים ותסמינים של תלות, ממצאים המדגישים את החשיבות של ניטור אחר מטופלים אלו וגישות חליפיות לטיפול בכאב. החוקרים השלימו סקירה שיטתית ומטה-אנליזה שכללה נתונים ממאגר MEDLINE, Embase ו-PsycINFO לזיהוי מחקרים […]

  • האם קסנתלזמה מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב? (Ophthalmology)

    האם קסנתלזמה מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב? (Ophthalmology)

    מתוצאות מחקר חדש בראשות דר’ יעל לוסטיג מהמרכז הרפואי שיבא ברמת גן עולה כי Xanthelasma Palpebrarum, המתאפיינת בנגעים צהבהבים על העפעפיים, אינה מלווה בסיכון מוגבר לדיסליפדימיה או מחלות לב וכלי דם. החוקרים השלימו מחקר מקרה-ביקורת במרכז יחיד בישראל ובחנו את הנתונים אודות 35,452 משתתפים (גיל ממוצע של 52.2 שנים, 69% גברים) שעברו בדיקות סקר רפואיות […]

  • ניהול סב-ניתוחי של טיפול נוגד קרישה  (JAMA)

    ניהול סב-ניתוחי של טיפול נוגד קרישה  (JAMA)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 3: בקרב מטופלים הנוטלים נוגדי קרישה, הסיכונים הטרומבוטיים מחד גיסא, והדימומיים מאידך גיסא, מתחרים זה בזה ומובילים לתהליך קבלת החלטות מורכב סביב תקופת הניתוח. נביא כאן את ההנחיות של המכללה האמריקנית לרופאי חזה לייעול הניהול הסב-ניתוחי (Perioperative) של טיפול נוגד קרישה. לפי הנחיות אלו, התקופה הסב-ניתוחית מתחילה שבוע לפני ההתערבות, ומסתיימת כ-4 שבועות לאחר מכן.

  • קצב לב מהיר במנוחה מלווה בסיכון מוגבר לתחלואה ותמותה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Sci Rep)

    קצב לב מהיר במנוחה מלווה בסיכון מוגבר לתחלואה ותמותה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Sci Rep)

    קצב לב מהיר יותר במנוחה, גם בטווח התקין, מלווה בסיכון מוגבר לתמותה ואירועים קרדיווסקולאריים בחולים עם מחלת כליות כרונית שאינם תחת טיפולי דיאליזה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Scientific Reports. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי קצב לב מהיר במנוחה הינו גורם סיכון בלתי-תלוי לתמותה מכל-סיבה ואירועים קרדיווסקולאריים באוכלוסייה הכללית; עם זאת, הקורלציה […]

  • גורמי סיכון לאירוע מוחי בחולים לאחר תיקון מסתם מיטראלי בצנתור (Am J Cardiol)

    גורמי סיכון לאירוע מוחי בחולים לאחר תיקון מסתם מיטראלי בצנתור (Am J Cardiol)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת American Journal of Cardiology עולה כי בחולים שהופנו לניתוח תיקון מסתם מיטראלי קצה לקצה בצנתור עם MitraClip שיעורים נמוכים של אירוע מוחי, כאשר סיבוך זה מופיע לרוב לאחר השחרור ותוארו בעיקר בחולים עם פרפור פרוזדורים, הפרעה בתפקוד כלייתי, או מדד CHA2DS2-VASc גבוה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות פרופיל […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה