מחקר חדש מצא כי לחולים באפילפסיה עמידה לתרופות אשר נמצאים תחת דיאטת אטקינס (MAD – modified Atkins diet) ישנה ירידה משמעותית בתדירות ההתקפים, כך שרבע מהחולים שהקפידו על דיאטה עתירת שומן ודלת פחמימות חוו שיעור התקפים חודשי נמוך יותר ממחצית, ולאחר שישה חודשים 5% מהחולים היו ללא התקפים כלל. הממצאים פורסמו בכתב העת Neurology ב-4 בינואר 2023.
MAD הינה סוג של דיאטה קטוגנית, אך פחות מגבילה (בניגוד לדיאטה קטוגנית, MAD אינה כוללת הגבלות על חלבון, קלוריות או נוזלים), שכוללת ירקות ירוקים, עלים, ביצים, עופות, דגים חלבונים אחרים מהחי. דיאטה זו ניתנת לביצוע גם במדינות בעלות הכנסה נמוכה מכיוון שהרכיבים אשר מרכיבים אותה נפוצים מאוד, והיא כוללת כ-65% שומן, 25% חלבון ו-10% פחמימות.
זמן רב ידוע כי דיאטות אטקינס וקטוגניות עשויות לסייע לבני נוער הסובלים מאפילפסיה בהפחתת תדירות ההתקפים. עם זאת, רוב המחקרים עד כה היו רטרוספקטיביים ועם מדגמים קטנים.
מחקר זה כלל 160 מטופלים עם אפילפסיה עמידה (80 מבוגרים ו-80 מתבגרים, בגילאי 10-55), שהוגדרה כעמידות לשלוש תרופות נוגדות פרכוס במינונים מקסימליים. קבוצת הביקורת התנהלה בהתאם לדיאטת MAD כולל הגבלת פחמימות, בעוד קבוצת הביקורת קיבלה תזונה רגילה ללא הגבלת פחמימות. כל המשתתפים המשיכו בטיפול נוגד הפרכוס שנקבע להם.
תוצאת המחקר העיקרית הראתה ירידה של יותר מ-50% בהתקפים, כך שלאחר 6 חודשים, 26.2% ממשתתפי קבוצת ההתערבות הגיעו ליעד זה בהשוואה ל-2.5% בלבד ממשתתפי קבוצת הביקורת (P <.001). מבחינת החציון, תדירות ההתקפים בקבוצת ההתערבות ירדה מ-37.5 לחודש ל-27.5 לחודש לאחר 3 חודשים של MAD ול-21.5 לחודש לאחר 6 חודשים. יש לציין כי לדיאטת MAD הייתה השפעה גדולה יותר על תדירות ההתקפים בקרב מבוגרים מאשר בקרב מתבגרים, כך שבתום 6 חודשים, ל-36% מהמתבגרים בקבוצת ההתערבות הייתה ירידה של יותר מ-50% בהתקפים, בעוד ש-57.1% מהמבוגרים הגיעו לרמה זו.
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!