משפחה

עליה המשמעותית בשירותי רפואה עד הבית בעקבות הקורונה/מאמר אורח מאת עידן מור (*)

משבר הקורונה הגיע לישראל בתחילת חודש מרץ השנה (2020), והשפעותיו עומדים להישאר כאן למשך חודשים ארוכים, אם לא למשך שנה-שנתיים.
משבר הקורונה השפיע על המשק, על העובדים, על ההכנסות, על ההתנהלות היום יומית של כל אחד ואחת מאיתנו. הוא שיבש את סדר היום והשגרה, את הלימודים במוסדות השונים, וכמובן, ואולי מעל הכל, את ענף הרפואה בישראל ובעולם.

אחת ההשפעות המשמעותיות ביותר שניתן לראות בבירור בעקבות וירוס הקורונה, היא העליה המשמעותית בשירותי רפואה עד הבית או רפואה מרחוק.
במאמר זה נשפוך אור על הנושא ונביא תובנות מעניינות כיצד זה בא לידי ביטוי בשטח, וננסה לענות על השאלה האם ענף הרפואה ישתנה לתמיד בעקבות הקורונה.

הצעדים המשמעותיים שננקטו בזמן משבר הקורונה

עוד בראשית תקופת משבר הקורונה שהגיע אלינו אך לפני חודש וחצי, יצאה דרישה ברורה לכל מי שחושש שחולה בקורונה אין להגיע אל בתי החולים, אלא להתקשר למגן דוד אדום, לדווח על התסמינים שבגינם קיים חשש להידבקות בוירוס ולהמתין לבדיקה באמצעות עובד מד”א אשר יגיע עד הבית.
בדיקות אלו, אשר כאמור נערכו בבתים, יכלו לספק תוצאה חיובית או שלילית.
במידה והתשובה חיובית והמטופל אכן נדבק בקורונה, הוא מועבר בהתאם לחומרת המצב לשהייה בבתי מלון יעודיים, לאשפוז בבתי החולים, או במקרים הקלים להישאר בבית בבידוד מוחלט משאר בני המשפחה למשך שבועיים תקופה ההחלמה הממוצעת מהנגיף.

במהלך חודש אפריל נפתחו ברחבי הארץ מרכזים לבדיקות אזרחים ברכבם, אך עדיין אזרחים רבים מעדיפים לבצע את הבדיקה בביתם, בעיקר המבוגרים שבהם ו/או אזרחים ללא רישיון נהיגה או רכב פרטי.

טיפול בחולים ללא תסמיני קורונה

ומה לגבי חולים שאינם חולי קורונה? חולים רבים העדיפו ומעדיפים גם היום להישאר בבית. פעמים רבות הם מעדיפים להישאר בבית גם בשעת כאב וסבל נוראיים, ולו בשביל צמצום הסיכון להיחשף בטעות לחולי קורונה אחרים במוקדי הרפואה הדחופה ובחדרי המיון.

הסיבה לכך היא פשוטה – הוירוס מדבק מאוד, ומזיק מאוד לאוכלוסיית הגיל השלישי. בעקבות אי הידיעה לגבי דרכי ההתמודדות איתו ננקטו צעדים חריפים במטרה להשאיר כמה שיותר אנשים בבית, שיהיו פחות חשופים לאנשים נוספים זרים, או בני משפחה כאחד, וכך יאטו עד יפסיקו לחלוטין את ההדבקה ההמונית.

ומה עושים חולים אלה, אשר חייבים לקבל טיפול רפואי מבלי לצאת מהבית?

נחלק את השירות לשניים: שירות רפואי מרחוק בעזרת הטלפון, ושירות רפואי אשר מגיע עד בית הלקוח.

שירות רפואי מרחוק

שירות רפואי מרחוק מתבטא בשיחת טלפון או שיחת וידאו עם רופא אשר נמצא במרפאתו או אפילו בביתו. בעקבות הביקוש הגדול לצד אי היכולת לספק שירות סדיר במרפאות, קופות החולים שיפרו ושידרגו את מערך שירותי הרפואה מרחוק שלהם. פרסומות של שירותי רופא אונליין הוצגו ימים ולילות בערוצי הטלויזיה המרכזיים, ולפתע, התחרות על האזרח היתה לא מי מספק סל טיפולים רחב יותר, אלא מי עונה מהר יותר לשיחת טלפון עם רופא או אחות.

שירות רפואי עד הבית

בנוסף, שדרגו את עצמן החברות הפרטיות המספקות שירותי רפואה עד הבית כדי לעמוד בביקוש הגדול להזמנת שירותים הביתה. זה בא לידי ביטוי בגיוס מאסיבי של רופאים ואחיות, רכישת כלי רכב ואמבולנסים נוספים, ורכישת ציוד רפואי רב, שבאופן טבעי מחירו עלה פלאים בחודש האחרון.

סיבה נוספת שהביאה את החברות הפרטיות לשדרג את המערך שלהן, סיבה שרבים אינם מודעים אליה, היא שכל קופות החולים בישראל אינן מספקות בעצמן שירותי רפואה עד הבית, אלא נעזרים בחברות חיצוניות כקבלניות משנה, וכשהביקוש עולה אצלן זה מיד בא לידי ביטוי בעליה בביקוש אצל החברות הפרטיות.


החשיבות הרבה של שירותי רפואה עד הבית


החשיבות של שירותי רפואה עד הבית היא רבה – היא מונעת יציאה מהבית ובכך מונעת הדבקה המונית פוטנציאלית, כמו בסיטואציה שבה חבורת מטופלים ממתינים לרופא מחוץ לחדר ויושבים קרובים אחד לשני. מעבר לכך, אוכלוסיות שנמצאות בסיכון גבוה יותר וחלות עליהן הגבלות קשוחות יותר מאשר על יתר הציבור, יכולות להנות גם הן משירותי רפואה עד הבית, הכוללים קבלת תרופות קבועות עד פתח הבית, ביקור רופא לטיפול נקודתי, ביקור אחות לבדיקת אומדנים ועוד. אוכלוסיות אלו מונות בין היתר את אוכלוסיית הגיל השלישי, אוכלוסיית חולי הלב ובעלי מחלות הרקע הקשות שנמצאות בסיכון הדבקה גבוה במיוחד, נשים הריוניות ועוד.

שירותי רפואה עד הבית כאן כדי להישאר

גם אחרי שמשבר הקורונה יחלוף מהעולם, או לפחות יצטמצם בצורה משמעותית, שירותי רפואה עד הבית צפויים להישאר איתנו ולהוות אלטרנטיבה ראויה עבור מי שזקוק לשירותי הרפואה של חברות קופות החולים המרכזיות. הכספים הרבים שהושקעו בשיפור שירותים אלה, לצד ההבנה של האזרחים שמחלות מדבקות יכולות להיות מאוד מסוכנות, ימשיכו להניע את גלגלי הענף להמשיך ולהשתפר למען בריאות אזרחי מדינת ישראל.

שימוש מושכל ברפואה עד הבית


לפני משבר הקורונה, רוב האזרחים היו פונים למוקדי החירום וחדרי המיון בשעת מצוקה. אנו משערים שיותר ויותר רופאים ימליצו בעתיד על הפניית מטופלים לשירותי רפואה ביתיים, בעיקר מטופלים מבוגרים ו/או בעלי מחלות רקע רגישות. המלצות אלה יתרמו לצמצום סיכויי ההדבקה של המטופל בוירוסים וחיידקים ממטופלים אחרים, וגם יורידו את העומס מחדרי המיון ומוקדי הרפואה הדחופה.

מאחלים לכם בריאות איתנה!


(*) המאמר נכתב ע”י עידן מור, שותף בחברת
My Doctor, המספקת שירותי רפואה מתקדמים עד הבית

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם עודף-משקל מעלה את הסיכון לתמותה בחולים במצב קשה עם COVID-19? (מתוך Obesity)

    האם עודף-משקל מעלה את הסיכון לתמותה בחולים במצב קשה עם COVID-19? (מתוך Obesity)

    במאמר שפורסם בכתב העת Obesity מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי השמנה אינה מלווה בסיכון מוגבר לתמותה בחולים במצב קריטי עם אבחנה של COVID-19. יתרה מזאת, בחולים עם מדד מסת גוף נמוך מ-25 ק”ג/מ2 תועדו שיעורי תמותה גבוהים יותר בהשוואה לאלו עם מדדי מסת גוף גבוהים יותר. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון […]

  • חיסון כנגד COVID-19 לפני ובמהלך היריון אינו מלווה בסיכון מוגבר לדיכאון לאחר-לידה (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-APA)

    חיסון כנגד COVID-19 לפני ובמהלך היריון אינו מלווה בסיכון מוגבר לדיכאון לאחר-לידה (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-APA)

    חיסון כנגד נגיף SARS-CoV-2 לפני ובמהלך היריון אינו מלווה בעליה משמעותית בסיכון לתסמיני דיכאון לאחר-לידה, כך עולה מנתונים חדשים שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-American Psychiatric Association. במטרה לקבוע אם קיים קשר בין חיסון כנגד קורונה בזמן היריון ובין דיכאון לאחר-לידה, החוקרים בחנו את הנתונים אודות 627 נשים הרות (גיל ממוצע של 33.8 שנים) ממאגר […]

  • חיסון כנגד קורונה מספק הגנה מתונה מפני התפתחות Long COVID בילדים (Pediatrics)

    חיסון כנגד קורונה מספק הגנה מתונה מפני התפתחות Long COVID בילדים (Pediatrics)

    במאמר שפורסם בכתב העת Pediatrics מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי לחיסון כנגד נגיף קורונה השפעה מגנה מתונה מפני Long COVID. ההשפעה המגנה של החיסון גדולה יותר במתבגרים בסיכון מוגבר להתפתחות Long COVID ופוחתת עם הזמן. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חיסון מפחית את הסיכון לזיהום בקורונה בילדים, אך ההשפעה של החיסון […]

  • נגיף קורונה עשוי להישאר בגוף במשך למעלה משנה (מתוך כנס ה-CROI)

    נגיף קורונה עשוי להישאר בגוף במשך למעלה משנה (מתוך כנס ה-CROI)

    מדענים מקליפורניה מצאו כי שרידים של נגיף COVID-19 עשויים להישאר בדם וברקמות לתקופה של למעלה משנה לאחר ההדבקה הראשונית בנגיף, כך דווח בכנס ה-Conference on Retroviruses and Opportunistic Infections. במחקר בנושא Long COVID זיהו החוקרים אנטיגנים של הנגיף בזרם הדם למשך עד 14 חודשים לאחר הזיהום ובדגימות רקמות במשך למעלה משנתיים לאחר ההדבקה בנגיף. שני […]

  • הדבקה בנגיף קורונה בתוך 10 שבועות לאחר החזרת עוברים אינה פוגעת בסיכויי הצלחת IVF/ICSI (מתוך Am J Obstet Gynecol)

    הדבקה בנגיף קורונה בתוך 10 שבועות לאחר החזרת עוברים אינה פוגעת בסיכויי הצלחת IVF/ICSI (מתוך Am J Obstet Gynecol)

    בנשים לאחר טיפולי IVF/ICSI הדבקה בנגיף קורונה בתוך עשרה שבועות מהחזרת עוברים אינה משפיעה לרעה על תוצאות היריון, שיעורי השרשה והפלה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Obstetrics & Gynecology. החוקרים השלימו מחקר עוקבה פרוספקטיבי שכלל נתונים אודות 857 נשים בגילאי 20-29 שנים שעברו IVF/ICSI במרכז הפריה חוץ גופית בסין. הם […]

  • ההשפעה של טיפולים כנגד COVID-19 על חולים עם מחלת מעי דלקתית (Dig Dis Sci)

    ההשפעה של טיפולים כנגד COVID-19 על חולים עם מחלת מעי דלקתית (Dig Dis Sci)

    במהלך טיפול כנגד COVID-19 ייתכן ויהיה מקום להשהיית טיפולים כנגד מחלת מעי דלקתית, אך צעד זה אינו מוביל לעליה בהתלקחויות הזיהום הנגיפי, כאשר חיסון קודם כנגד COVID-19 מסייע בהפחתת הסיכון לסיבוכים עקב הזיהום הנגיפי, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Digestive Diseases and Sciences. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חולים עם מחלת מעי דלקתית תחת […]

  • אין סיבה לדחות מתן חיסון כנגד קורונה לפני ניתוח מעקפים של העורקים הכליליים (J Am Heart Assoc)

    אין סיבה לדחות מתן חיסון כנגד קורונה לפני ניתוח מעקפים של העורקים הכליליים (J Am Heart Assoc)

    למרות הסיכון הגבוה למחלות לב וכלי דם בחולים המופנים לניתוח מעקפים של העורקים הכליליים, החיסון כנגד נגיף קורונה לא השפיע על התוצאות המג’וריות לאחר ההתערבות ניתוחית ואין סיבה לדחות את מתן החיסון בחולים המופנים להשלמת ניתוח זה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of the American Heart Association. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר שימוש חירום ב-Pemivibart למניעת COVID-19 (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר שימוש חירום ב-Pemivibart למניעת COVID-19 (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישר שימוש חירום ב- Pemivibart למניעה לפני חשיפה של COVID-19 במבוגרים ומתבגרים מגיל 12 שנים ומעלה ובמשקל של 40 ק”ג ומעלה. המומחים מסבירים כי Pemivibart הינו נוגדן חד-שבטי הומאני רקומביננטי, המכוון כנגד קולטן לחלבון זיז של נגיף הקורונה, המעכב את ההיצמדות של הנגיף לקולטני ACE2 על תאי […]

  • הסיכון להפרעות נוירולוגיות גבוה יותר לאחר זיהום שפעת חמור לעומת זיהום בקורונה (Neurology)

    הסיכון להפרעות נוירולוגיות גבוה יותר לאחר זיהום שפעת חמור לעומת זיהום בקורונה (Neurology)

    אשפוז בשל שפעת מלווה בסיכון גדול יותר להתפתחות הפרעות נוירולוגיות, כולל מיגרנה, אירוע מוחי או אפילפסיה, בהשוואה לסיכון להפרעות נוירולוגיות לאחר אשפוז בשל COVID-19, כך עולה מתוצאות מחקר גדול שפורסמו בכתב העת Neurology. החוקרים התבססו על נתונים ממאגר רפואי גדול להשוואת 77,300 חולים שאושפזו בשל COVID-19 אל מול מספר דומה של חולים שאושפזו בשל שפעת. […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה