מטה-אנליזה חדשה מצאה כי צריכת זעפרן עשויה להקל על תסמיני דיכאון וחרדה וכן להביא לשיפור באיכות השינה, אם כי לא תועדו שינויים בערכי C-Reactive Protein (CRP), כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת Complementary Therapies in Medicine.
ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים להערכת השפעות תוספי זעפרן (Crocus Sativus L.) על דיכאון, חרדה וערכי CRP לא הדגימו ממצאים עקביים. מטה האנליזה הנוכחית של מחקרים אקראיים ומבוקרים הושלמה במטרה לבחון את ההשפעות של זעפרן על מדדי בריאות נפשית ורמות CRP.
החוקרים ערכו חיפוש במאגרי EMBASE, Scopus, PubMed, Cochrane Library ו-Web of Science לזיהוי מחקרים בנושא שפורסמו עד סוף יולי 2019. הסקירה כללה 21 מחקרים ומהנתונים עלה כי צריכת זעפרן לוותה בירידה מובהקת סטטיסטית במדדי Beck Depression Inventory (BDI, 11 מחקרים, הבדל ממוצע משוקלל של 4.86-, רווח בר-סמך 95% של 6.58- עד 3.14-), Beck Anxiety Inventory (BAI, 5 מחקרים, הבדל ממוצע משוקלל של 5.29-, רווח בר-סמך 95% של 8.27- עד 2.31-) ו-Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI, 3 מחקרים, הבדל ממוצע משוקלל של 2.22-, רווח בר-סמך 95% של 2.73- עד 1.72-).
עם זאת, לצריכת זעפרן לא הייתה השפעה על מדדי Hamilton Depression Rating Scale (HDRS), Hamilton Anxiety Rating Scale (HARS) וערכי CRP.
החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאים אלו מעידים כי צריכת זעפרן עשויה להביא לירידה משמעותית במדדי BDI, BAI ו-PSQI, אך ללא השפעה על מדדי HDRS-D, HARS-A או ערכי CRP.
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!