משפחה

מודל חדש המשלב נתונים גנטיים ופיזיולוגיים אישיים מסייע בהתאמת טיפול באופן פרטני (Ann Fam Med)

במאמר שפורסם במהדורת מאי/יוני של כתב העת Annals of Family Medicine מתארים הכותבים פרויקט פיילוט הבוחן מודל חדש של טיפול ראשוני המשלב נתונים אישיים אודות הפיזיולוגיה והגנטיקה לתוך הרשומה הרפואית הממוחשבת במטרה לסייע בהתאמת טיפול אישי עם מאפיינים ייחודיים של כל המטופל. 

פרויקט Humanwide הינו חלק מהגישה של רשת הרפואה בסטנפורד בנוגע לרפואה מדויקת (Precision Health). המודל מתמקד במניעת תחלואה ע”י זיהוי מטופלים בסיכון לממאירות ומחלות לב וכלי דם. השימוש בהתקנים נישאים מהווה מרכיב חשוב של התכנית.

צוות נוסף של חוקרים מסטנפורד זיהה לאחרונה 67 ממצאים בעלי חשיבות קלינית בקרב 109 משתתפים בהערכה לאורך שמונה שנים, שכללה בדיקה קלינית, נתונים רבים וקלט ממכשירים נישאים. מחקר זה סיפק הוכחה של עיקרון חשיבות מכלול הנתונים של המטופלים. המשתתפים נבחרו בשל סיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2.

בדומה למחקר זה, לצורך פרויקט Humanwide נאספו אודות כל אחד מבין 50 משתתפים וכללו מידע בנוגע לגורמים המשפיעים על המצב הבריאותי, אך גם נכללו נתונים אודות ביקורים עם צוות טיפול משולב שכלל רופא, תזונאי, מומחה התנהגותי ורוקח קליני. עבודה עם צוות אימון מיומן הוביל לניסוח תכנית טיפול מפורטת ומותאמת אישית.

גילאי המשתתפים נעו בין 24 עד 86 שנים. למעלה ממחצית המשתתפים היו שמנים, ב-58% תועד גורם סיכון מג’ורי למחלות לב וכלי דם. שלושה חולים קיבלו טיפול לממאירות, אחד המתין להשתלת כליה, אחד השלים השתלת כליה ושלושה חולים נדרשו לניתוח מעקפים של העורקים הכליליים.

נתונים נאספו מהמכשירים הנישאים וממשקלים ביתיים שדיווחו ישירות לרשומה הרפואית הממוחשבת. אלו כללו נתונים ממד צעדים, מדידות לחץ דם וניטור רמות סוכר.

כל משתתף השלים הערכה אישית של הבריאות הסביבתית, חברתית והתנהגותית. בדיקות גנטיות זיהו אינטראקציות בין תרופות וגנים (פרמקו-גנטיות) ולמעלה מ-145 וריאנטים גנטיים שנקשרו עם ממאירויות תורשתיות, מחלות לב וכלי דם ומצבים אחרים הדורשים התייחסות.

הנתונים הוצגו באופן גרפי בכדי להדגים בצורה ברורה את ההתחלה או ההתקדמות של מחלה. המידע אפשר לצוות לזהות מוקדם את התסמינים ולהפחית את הסיכון לסיבוכים.

במשך שלוש שנים לפני שנת המחקר, החוקרים בחנו את הדינאמיקה של צוותים מטפלים, להם חלק קריטי בתכנית, אשר כונתה The Primary Care 2.0 Model. בנוסף למטפל העיקרי, הצוות כלל אחות מוסמכת, רוקח קליני, מומחה התנהגות, תזונאי, מאמן בריאות מוסמך ויועץ גנטי.  הצוות שחרר חלק גדול מעבודת הרופא ע”י שיתוף הטיפול, פיזור האחריות לחולים והקצאת עוזר רופא כמנהל הטיפול. צוותים אלו נפגשו בקביעות, עם תקשורת קבועה עם המטופלים.

לאחר הבדיקה, החולים השלימו אימון אישי ואימון וירטואלי עם הפניה למשאבים בקהילה.

המשוב הראשוני של המודל העיד על התלהבות מצד המטפלים והמטופלים. יישום התכנית אינו דורש אנשי צוות נוספים, אך חברי הצוות נדרשים להכשרה אודות השימוש במכשירים דיגיטאליים ניידים ואודות אימון בריאותי והסוגיות של בדיקות גנטיות של התכנית.

מרבית המטופלים לקחו חלק בפרויקט בכדי לקבל גישה לבדיקות גנטיות והמטפלים היו מאוד מעוניינים בכך גם כן. עם זאת, בדומה למחקר הגדול יותר, המשתתפים החלו להביע עניין בחלקים אחרים של ההערכה הרפואית.

Ann Fam Med. 2019;17:273

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • הפסקת עישון משפרת את תוחלת החיים בכל גיל (Am J Prev Med)

    הפסקת עישון משפרת את תוחלת החיים בכל גיל (Am J Prev Med)

    הפסקת עישון בכל גיל מלווה בהארכת תוחלת החיים הצפויה, כאשר התועלת הרבה ביותר תוארה באלו שהפסיקו לעשן בגיל צעיר, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Preventive Medicine. החוקרים בחנו את ההשפעות המזיקות של עישון וההשפעה החיובית של הפסקת עישון על תוחלת החיים במבוגרים בגילאי 35-75 שנים. שיעורי התמותה הספציפיים לגיל לפי […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר תכשיר ביוסימילאר שלישי של Ustekinumab (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר תכשיר ביוסימילאר שלישי של Ustekinumab (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) הודיע על אישור Ustekinumab-ttwe (או Pyzchiva) כתכשיר ביוסימילאר שלישי של Ustekinumab (סטלרה) לטיפול במגוון מצבים דלקתיים. בנוסף, הסוכנות קבעה באופן זמני כי התרופה אינה שונה מהתכשיר המקורי וצעד זה יאפשר לרוקחים בארצות הברית להחליף את התכשיר הביוסימילאר בתכשיר המקור ללא תלות במרשם שניתן מהרופא. התכשיר Ustekinumab-ttwe, אנטגוניסט […]

  • הופעה מוקדמת של סרטן מעי גס ורקטום אינה מחייבת מעקב הדוק יותר (Clin Gastro & Hepatol)

    הופעה מוקדמת של סרטן מעי גס ורקטום אינה מחייבת מעקב הדוק יותר (Clin Gastro & Hepatol)

    בהשוואה לחולים עם אבחנה של סרטן מעי גס ורקטום בגיל אופייני, באלו עם הופעה מוקדמת של המחלה הממארת לא תועד סיכון מוגבר למחלה מתקדמת ולכן אין צורך בבדיקות קולונוסקופיה תדירות יותר בהשוואה להמלצות בהנחיות הנוכחיות, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות העלייה בהיארעות הופעה […]

  • מקרה נדיר בישראל: אדם צעיר לקה בדלקת מוחית הנגרמת מאמבה נדירה  (naegleria Fowleri)

    מקרה נדיר בישראל: אדם צעיר לקה בדלקת מוחית הנגרמת מאמבה נדירה  (naegleria Fowleri)

    משרד הבריאות מעדכן כי גבר תושב מחוז המרכז, בן 25, ללא מחלות רקע, לקה בדלקת מוחית מאמבה נדירה. הצעיר מאושפז בטיפול נמרץ במצב מסכן חיים. בעולם דווחו כ-400 מקרים. מדובר על מחלה נדירה ששיעור התמותה ממנה גבוה. האמבה נמצאת במים מתוקים, שלוליות, או מקורות מים עומדים מסוגים שונים. חקירה של לשכת הבריאות במחוז מרכז של […]

  • האם בינה מלאכותית יכולה לצמצם טעויות בפענוח בדיקות הדמיה? (Radiology)

    האם בינה מלאכותית יכולה לצמצם טעויות בפענוח בדיקות הדמיה? (Radiology)

    פענוח בדיקות הדמיה הינה משימה מאתגרת הדורשת זמן רב של רופאים ולמרות זאת מלווה בשכיחות לא מבוטלת של טעויות בפענוח בדיקות ההדמיה. מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Radiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי מערכת בינה מלאכותית של ChatGPT-4 עשויה לסייע לרדיולוגים בבחינה חוזרת וזיהוי טעויות בדו”חות הרדיולוגיים ע”י זיהוי הטעויות הנפוצות […]

  • שכיחות גבוהה של תסמיני הפרעת דחק בתר-חבלתית בנשים לאחר ניתוח קיסרי (Am J Obstet Gynecol)

    שכיחות גבוהה של תסמיני הפרעת דחק בתר-חבלתית בנשים לאחר ניתוח קיסרי (Am J Obstet Gynecol)

    חודשיים לאחר לידה, כאחת מכל 11 נשים שילדו בניתוח קיסרי לאחר 34 שבועות הריון ומעלה פיתחה תסמיני הפרעת דחק בתר-חבלתית (Post-Traumatic Stress Disorder, או PTSD), כאשר בנשים עם מגע מיידי של עור לעור עם התינוק תועד סיכון נמוך יותר להפרעת הדחק, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת American Journal of Obstetrics and Gynecology. ברקע למחקר […]

  • השכיחות של מחלת כליות כרונית בחולים עם סוכרת מסוג 1 (Diabetes Care)

    השכיחות של מחלת כליות כרונית בחולים עם סוכרת מסוג 1 (Diabetes Care)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Diabetes Care עולה כי מחלת כליות כרונית נפוצה מאוד במבוגרים עם סוכרת מסוג 1 בארצות הברית, כאשר כאחד מכל חמישה מבוגרים עם סוכרת מסוג 1 מאובחן עם מחלת כליות. במסגרת המחקר החוקרים ביקשו לבחון את שיעורי הימצאות מחלת כליות כרונית בקרב מבוגרים בגילאי 18 שנים ומעלה עם אבחנה של […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה