האם מזון אורגני מגן מפני ממאירות ? היכנסו לדיון מתוך פורום התזונה של emedhealth club בניהול ד”ר סיגל אילת אדר

אנו מביאים כאן לפניכם דיון שהתקיים בשבוע האחרון בפורום התזונה וזאת בעקבות שאלה של מבקר הנוגעת למחקר שדווח עליו באתר.  

מבקר: נדמה לישזה המחקר הראשוןשמראה שלצריכת מזון אורגני יש איזו תועלת בריאותית. השאלה כמובן אם הקשר הזה שנמצא ע”י החוקרים הוא סיבתי או נסיבתי… כלומר מאוד יכול להיות שאנשים שצורכים מזון אורגני נוטים גם לא לעשן, לעשות פעילות גופנית וכד’ וזו בעצם הסיבה לסיכון הנמוך יותר לממאירות…. השאלה היא אם יש איזה בסיס ביולוגי/מדעי ליכולת של מזון אורגני להגן מפני ממאירות ?

להלן תשובתה של ד”ר סיגל אילת, מנהלת הפורום:

גם לדעתי זה המחקר הראשון בנושא שמראה קשר ישר. יותר מזון אורגני יותר בריאות. היה פעם מחקר אחד שבו לא נמצא קשר. אבל אנסה לעשות חיפוש יותר מעמיק… ולעדכן.

ובכן, ניסיתי להיכנס לעומק הספרות:

ראשית האם מזון שמצהירים עליו אורגני באמת לא מכיל חומרי ריסוס?

J Environ Sci Health B. 2007 Sep-Oct;42(7):835-41.

בבדיקות מאטליה של דגימות מזון אורגני, סה”כ רוב הדגימות עמדו בדרישות התקן אבל החוקרים מציינים שלא ברור אם “אורגני” משמעו גם “בטוח” וזה עוד לפני שמדברים על היבטים בריאותיים.

בסקירה שפורסמה ב- 2017 מעלים הסוקרים מספר היבטים מעניינים של מזון אורגני:

Environ Health. 2017 Oct 27;16(1):111. doi: 10.1186/s12940-017-0315-4.

נמצא הבדל בהרכב מזונות אורגניים ומזונות מרוססים. המזון האורגני הכיל יותר רכיבים פנוליים (הנחשבים נוגדי חימצון), היה בהם פחות קדמיום, במוצרי חלב ובשר אורגניים הייתה יותר חומצת שומן אומגה 3, אבל לא הוכח שלכל אלה יש משמעות תזונתית.

מזון אורגני יכול להוריד סיכון של מחלות אלרגיות ועודף משקל, אבל אין לכך הוכחות חותכות, בעיקר מכיוון שאנשים שאוכלים מזון אורגני בדרך כלל חיים גם חיים בריאים יותר. במחקרי חיות הראו גדילה והתפתחות שונות בין חיות שקבלו מזון אורגני לכאלה שלא אבל לא מציינים אם היה להבדל הזה משמעות קלינית.

באותו מחקר שהוזכר בתגובתי הקודמת, מ-2012 בו ניסו לסכם את המידע ממחקרים קליניים, לא נמצאה השפעה על ביו-מרקרים קשורים לבריאות ולא על מצב תזונתי באנשים שאכלו מזון אורגני מול אנשים שאכלו רגיל.

נכון לזמן פירסום הסקירה, 385 חומרי ריסוס מאושרים ב- EU, ומתוכם 26 מאושרים גם לחקלאות האורגנית.

במחקרים אפידמיולוגיים דווח על קשרים בין שאריות חומרי ריסוס מסוימים בשתן והתפתחות קוגניטיבית בילדים, אבל זאת בהשוואה להימצאות פחות שאריות כאלה, ולא בהשוואה לאנשים שאכלו מזון אורגני. יחד עם זאת מציינים המחברים, שהנתונים הקיימים לא מצדיקים המלצה על הפחתת אכילת ירקות ופירות.

המרכיב המדאיג יותר במזון לא אורגני, לדברי הסוקרים, הוא האנטיביוטיקה שניתנת לבעלי החיים. הדאגה העיקרית היא שחשיפה כזו שלנו לאנטיביוטיקה, עלולה לפתח זנים עמידים. אינני מודעת לחוקים הקיימים בארץ, אבל באיחוד האירופי מותר לתת לחיות אנטיביוטיקה גם בגידול אורגני, אבל עם הגבלה במספר הפעמים במהלך חיי החיה.

החוקרים מסכמים שניתן לעשות שינויים בגידולים על מנת להפוך אותם לבטוחים, גם בלי לגדל אותם באופן אורגני. כמו למשל הגבלת חומרי הריסוס והגבלת מתן אנטיביוטיקה לחיות.

עד כאן תשובת ד”ר אילת.

אם ברצונכם להמשיך הדיון בנושא זה – הקליקו כאן

להעלאת נושאים נוספים לדיון או לעיון בסוגיות ודיונים שעלו בפורום – הקליקו כאן

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • רמות ויטמין D נמוכות עלולות להחמיר תסמיני גסטרופרזיס (Dig Dis Sci)

    רמות ויטמין D נמוכות עלולות להחמיר תסמיני גסטרופרזיס (Dig Dis Sci)

    בלמעלה ממחצית מהחולים עם תסמינים של גסטרופרזיס תועדו רמות נמוכות של ויטמין D, אשר נקשרו עם החמרה בבחילות, הקאות, והפרעה בתפקוד נוירו-מוסקולרי של הקיבה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Digestive Diseases and Sciences. במחקר התצפיתי בחנו החוקרים 513 חולים בגילאי 18 שנים ומעלה עם תסמיני גסטרופרזיס, אשר נכללו במאגר Gastroparesis Clinical Research Consortium. […]

  • מה בין רמות ויטמין A בדם בהיריון מוקדם ובין הסיכון לסוכרת הריונית? (Diabetes Metab Syndr Obes)

    מה בין רמות ויטמין A בדם בהיריון מוקדם ובין הסיכון לסוכרת הריונית? (Diabetes Metab Syndr Obes)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Diabetes, Metabolic Syndrome and Obesity עולה קשר בין ריכוז גבוה יותר של ויטמין A בדם ובין סיכון גבוה יותר לסוכרת הריונית, גם בנוכחות ערכי ויטמין A בטווח התקין. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הקשר בין רמות ויטמין A ובין הסיכון לסוכרת הריונית אינו מובן היטב ואין מחקרים פרוספקטיביים בנושא. […]

  • שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: מניעת השמנה בילדים ובמבוגרים

    שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: מניעת השמנה בילדים ובמבוגרים

    שלום וברוכים הבאים לפרק נוסף של “שבירת מיתוסים”. היום נדבר על נושא חשוב ביותר – השמנה בילדים ובמבוגרים. פרופסור רז דן בשאלה מדוע השמנה בילדים רק ממשיכה לעלות, נדון בסיבה שהטיפול במגפת ההשמנה נכשל ומתי שומן עודף הוא דווקא יתרון. הצטרפו אלינו לפרק חשוב, מלמד ומלא בתובנות! בואו נתחיל! בחסות בלתי תלויה של חברת נובונורדיסק

  • החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Leukemia and Lymphoma עולה כי סרקופניה הינה סמן פרוגנוסטי שלילי בחולים עם לימפומה ומלווה בשיעורים נמוכים יותר של הישרדות ללא-התקדמות מחלה ובשיעורי הישרדות כוללים נמוכים יותר בחולים לאחר השתלת מח עצם ובגברים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות אודות הקשר בין סרקופניה ולימפומה. כעת הם ביקשו לבחון את […]

  • צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    בקרב מבוגרים הצורכים כשתי מנות שבועיות של בשר אדום מעובד תועדה עליה של 14% בסיכון לאבחנה של דמנציה, כמו גם הזדקנות קוגניטיבית מואצת, בהשוואה לאלו שצרכו פחות משלוש מנות בשר אדום מעובד בחודש, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך כנס ה-Alzheimer’s Association International Conference. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות באשר לקשר בין […]

  • יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

    יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

    בחולים עם יחס אלבומין:קריאטינין בשתן של 3,500 מ”ג/גרם ומעלה תועדו שיעורים גבוהים יותר של היפרקלמיה, עם שכיחות גבוהה של ההפרעה האלקטרוליטרית גם בחולים שקיבלו טיפול באנטגוניסטים לקולטן למינרלוקורטיקואידים, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Kidney Medicine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן הערכות שונות מאוד של שיעורי היארעות היפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות […]

  • מה בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת המודיאליזה? (J Ren Nutr)

    מה בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת המודיאליזה? (J Ren Nutr)

    מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of Renal Nutrition עולה קשר אפשרי בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת טיפול המודיאליזה, כאשר צריכה יומית של מעל 15.33 גרם לוותה בירידה אפשרית בסיכון להפרעה האלקטרוליטרית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי היפרקלמיה הינה בעיה נפוצה בחולים תחת טיפולי המודיאליזה. בעשורים האחרונים, צריכה מופרזת של מזונות עתירי […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה