הנקה עשויה לשפר את הרכב המיקרוביום של התינוק ולתרום לשיפור בריאותו בטווח הארוך (JAMA Pediatrics)

ע”פ מחקר שפורסם לאחרונה ב-  JAMA Pediatrics   מצא ש כ-28% מהחיידקים שנמצאים במעי של תינוקות, לרבות החיידקים “הטובים”, שלהם יתרונות בריאותיים ארוכי טווח, מגיעים באמצעות הנקה מחלב האם וכ-10% נוספים מגיעים אליו מהמגע של התינוק עם עור החזה של האם .

ממצאים אלה נכונים לתקופה של החודש הראשון לחיי התינוק, כשההנקה הייתה לפחות 75% מתזונתו היומית של התינוק. החוקרים מדווחים כי בחודש הראשון לחייו עברה לתינוק כמות החיידקים הגדולה ביותר מההנקה, בהשוואה לחודשים שבאו לאחר מכן.

החוקרים מדיגישים כי גם לאחר החשיפה למזונות מוצקים, וירידה בהיקף ההנקה , התינוקות ממשיכים ליהנות מיתרונותיה באופן מתמשך, שכן אוכלוסיית החיידקים, לרבות “הטובים”  שנזרעה במעי שלהם, נותרת בקיבתם.

מדובר בין היתר על חיידקי מעי שתורמים להגדלת רמת הריר במעי וכך לעיבוי שכבת הרירית שבו באופן שמונע או מפחית חדירת חיידקים “רעים” מוגברת אליו, גם מחוללי מחלות, וכן על חיידקי מעי שמפרישים רעלים אנטימיקרוביאליים לחיסול אורגניזמים מזיקים שמנסים לפלוש למעי. כתוצאה מכך, מושגת ירידה בסיכון למחלות מעי דלקתיות ומחלות נוספות לאורך זמן.

המחקר החדש נמשך כשנה וכלל 107 זוגות של אם?תינוק בריאים שלחוקרים היה עליהן מידע קליני כמו גם נתונים על אופן ההאכלה.

במהלך השנה הראשונה לחייהם של התינוקות אספו החוקרים דגימות של חלב אם, דגימות עור סביב הפטמה של האימהות, ושל צואת התינוקות.

על בסי מידע זה ביצעו החוקרים ניתוח של רצף  דנ”א חיידקי, וע”י כך ניתן היה לחשב את כמות החיידקים שהיו משותפים לאימהות ולתינוקות . הניתוח בוצע גם בהשוואה לקבוצה אקראית של אימהות  ותינוקותיהן — שאצלם הייתה פחות התאמה בין החיידקים.

ניתוח הדגימות העלה שחלב האם כלל חיידקים “טובים” שמקושרים לסיכון נמוך למחלות אלרגיות ולמניעת השמנה. בנוסף, ניתוח הדגימות הראה שלתינוקות שחלב אם לא היווה את תזונתם העיקרית היו יותר חיידקים שקשורים בהשמנה.

החוקרים סיכמו כי המחקר מדגים את חשיבות ההנקה בפיתוח מיקרוביום המעי של התינוק, שלו השלכות חיוביות על מערכת החיסון שלו ובריאותו לטווח הארוך.

JAMA Pediatr.2017;171(7):647-654.

לכתבה ב”הארץ”

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: האם אכילה של מזון מתועש מעלה את הסיכון למחלת לב, סרטן ותמותה?

    שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: האם אכילה של מזון מתועש מעלה את הסיכון למחלת לב, סרטן ותמותה?

    ברוכים הבאים לפינה נוספת של שבירת מיתוסים ברפואה. בפינה הפעם פרופ’ רז משתף מאמר מה-BMJ שמצא שאכילת מזון מתועש אומנם עלולה להעלות את הסיכון לתמותה, אבל לאו דווקא מסיבות קרדיווסקולריות כצפוי. עם זאת, פרופ’ רז חוזר ומדגיש כי מזון מתועש הוא עדיין גורם הסיכון המשמעותי ביותר להשמנה בילדים, ונקשר לעלייה בסיכון לסוכרת ולתמותה לבבית.  בחסות […]

  • החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Leukemia and Lymphoma עולה כי סרקופניה הינה סמן פרוגנוסטי שלילי בחולים עם לימפומה ומלווה בשיעורים נמוכים יותר של הישרדות ללא-התקדמות מחלה ובשיעורי הישרדות כוללים נמוכים יותר בחולים לאחר השתלת מח עצם ובגברים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות אודות הקשר בין סרקופניה ולימפומה. כעת הם ביקשו לבחון את […]

  • צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    בקרב מבוגרים הצורכים כשתי מנות שבועיות של בשר אדום מעובד תועדה עליה של 14% בסיכון לאבחנה של דמנציה, כמו גם הזדקנות קוגניטיבית מואצת, בהשוואה לאלו שצרכו פחות משלוש מנות בשר אדום מעובד בחודש, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך כנס ה-Alzheimer’s Association International Conference. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות באשר לקשר בין […]

  • יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

    יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

    בחולים עם יחס אלבומין:קריאטינין בשתן של 3,500 מ”ג/גרם ומעלה תועדו שיעורים גבוהים יותר של היפרקלמיה, עם שכיחות גבוהה של ההפרעה האלקטרוליטרית גם בחולים שקיבלו טיפול באנטגוניסטים לקולטן למינרלוקורטיקואידים, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Kidney Medicine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן הערכות שונות מאוד של שיעורי היארעות היפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות […]

  • מה בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת המודיאליזה? (J Ren Nutr)

    מה בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת המודיאליזה? (J Ren Nutr)

    מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of Renal Nutrition עולה קשר אפשרי בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת טיפול המודיאליזה, כאשר צריכה יומית של מעל 15.33 גרם לוותה בירידה אפשרית בסיכון להפרעה האלקטרוליטרית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי היפרקלמיה הינה בעיה נפוצה בחולים תחת טיפולי המודיאליזה. בעשורים האחרונים, צריכה מופרזת של מזונות עתירי […]

  • צריכת וויטמין A עשויה להפחית את הסיכון לדיכאון בחולים עם אי-ספיקת לב (ESC Heart Failure)

    צריכת וויטמין A עשויה להפחית את הסיכון לדיכאון בחולים עם אי-ספיקת לב (ESC Heart Failure)

    צריכה רבה של וויטמין A מלווה בסיכויים נמוכים יותר להופעת דיכאון בחולים עם אי-ספיקת לב, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת ESC Heart Failure. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין צריכת וויטמין A ובין דיכאון בקרב חולים עם אי-ספיקת לב. לצורך מחקר החתך החוקרים אספו נתונים אודות חולים עם אבחנה של […]

  • האם דיאטת DASH עשויה להפחית שומן כבדי בחולים עם סוכרת מסוג 2? (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    האם דיאטת DASH עשויה להפחית שומן כבדי בחולים עם סוכרת מסוג 2? (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    מעבר לתזונה עתירת פירות, ירקות, אגוזים, קטניות, דגנים מלאים ומוצרי חלב דלי-שומן ודלה בנתרן, משקאות ממותקי-סוכר ובשר אדום ומעובד עשויה להפחית שומן כבדי, רקמת שומן תת-עורית ורקמת שומן ויסראלי בחולים עם סוכרת, בפרט באלו עם סוכרת מסוג 2, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בחולים […]

  • תוספי שמן דגים מפחיתים את הסיכון לסיבוכי סוכרת (J Clin Endocrinol Metab)

    תוספי שמן דגים מפחיתים את הסיכון לסיבוכי סוכרת (J Clin Endocrinol Metab)

    מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism עולה כי תוספי שמן דגים ורמות גבוהות של חומצות שומן אומגה שלוש רב-בלתי-רוויות, בפרט DHA (או Docosahexaenoic Acid), מלווים בסיכון נמוך יותר לסיבוכים וסקולאריים בחולים עם סוכרת מסוג 2. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי לשמן דגים השפעה חיובית על בריאות כלי הדם באוכלוסייה הכללית, אך […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה