משפחה

תרופות לטיפול ב-ADHD מלווה בעליה מתונה בסיכון לסיבוכים בהיריון (Pediatrics)

משני מחקרים גדולים בנשים הרות עם הפרעת קשב, ריכוז והיפראקטיביות (ADHD או Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder) עולה כי הטיפול התרופתי הניתן להפרעה במהלך ההיריון מלווה בעליה מתונה בסיכון לסיבוכים פרינטאליים ואבנורמליות של השליה. החוקרים משני המחקרים מזהירים כי יש לשקול סיכונים אלו אל מול הסיכונים הכרוכים ב-ADHD שאינו מטופל.

במחקר הראשון, שפורסם בכתב העת Pediatrics, החוקרים משבדיה בחנו את נתוני לידות צאצא יחיד שמאגר MBR (Medical Birth Register) השבדי בין 1 ביולי, 2006, ועד 31 בדצמבר, 2014. המאגר כולל את כל הלידות בשבדיה וקשור עם שלושה מאגרים ארציים אחרים הכוללים נתונים אודות מרשמים לטיפול תרופתי ואשפוזי יילודים ביחידות טיפול נמרץ.

המדגם  הסופי כלל 964,734 יילודים, מהם 1,591 (0.2%) שנחשפו לתרופות לטיפול ב-ADHD במהלך היריון  ו-9,475 יילודי נוספים (1%) לאימהות שנטלו את הטיפול לפני או אחרי ההיריון, אך לא במהלכו. מרבית העוברים נחשפו לתרופות סטימולנטיות (1,464, 92%), אך חלק קטן נחשף ל-Atomoxetine (165 עוברים).

שיעור האשפוזים ביחידות טיפול נמרץ ביילודים שנחשפו לתרופות במהלך ההיריון היה גבוה מזה שתועד בקרב יילודים לאימהות שלא נטלו את הטיפול במהלך ההיריון (יחס סיכויים מתוקן של 1.5). הסיכון גם היה גבוה יותר בהשוואה לילדים לאימהות שנטלו את התרופות טרם ההיריון או לאחריו (יחס סיכויים מתוקן של 1.2).

שימוש אימהי בתרופות ל-ADHD במהלך ההיריון לווה גם כן בשכיחות מוגברת של הפרעות במערכת העצבים המרכזית, דוגמת פרכוסים והיפטוניה מולדת בהשוואה לאלו שלא נחשפו כלל לתרופות (יחס סיכויים מתוקן של 1.9), או בעקבות חשיפה לפני ההיריון או לאחריו (יחס סיכויים מתוקן של 1.8). בנוסף, תרופות לטיפול ב-ADHD במהלך ההיריון לוו בסיכון מוגבר ללידה מוקדמת (יחס סיכויים מתוקן של 1.3).

בהשוואה לקבוצת הביקורת, נשים שנטלו תרופות ל-ADHD במהלך ההיריון היו צעירות יותר, עם שכיחות גבוהה יותר של השמנה, העדר ילדים, עישון, נטילת תרופות אחרות ומגורים ללא אבי הילד. הבדלים אלו היו בולטים במיוחד בנשים שנטלו את הטיפול התרופתי במהלך ההיריון. הבדלים אלו עשויים להעיד כי נשים הנדרשות לטיפול ל-ADHD במהלך ההיריון הן מלכתחילה קבוצה פגיעה יותר.

במחקר השני שפורסם במהדורת דצמבר של כתב העת Obstetrics  & Gynecology חוקרים מהרווארד בחנו את ההשפעות של תרופות סטימולנטיות ל-ADHD על הסיכון לרעלת היריון, היפרדות שליה, הפרעה בגדילת העובר ולידה מוקדמת.

מדגם המחקר כלל 1,466,792 נשים, שולל 4,846 נשים שנטלו תרופות סטימולנטיות ל-ADHD בשלב מסוים במהלך ההיריון, 453 נשים שנטלו Atomoxetine ו-1,461,493 ביקורות.

לאחר תקנון למשתנים דמוגרפיים, הריונות מרובי-עוברים, שימוש באלכוהול, טבק וסמים אחרים, עודף-משקל או השמנה ונוכחות מחלות מסוימות, החוקרים מצאו כי הטיפול התרופתי בסטימולנטים לווה בסיכון יחסי של 1.29 לרעלת היריון, כאשר משלב Amphetamine-Dextroamphetamine לווה בסיכון יחסי של 1.33.

בדומה, הטיפול בסטימולנטים לווה בסיכון יחסי מתוקן של 1.13 להיפרדות שליה, 0.91 ללידת תינוק קטן לגיל ההיריון ו-1.06 ללידה מוקדמת, בהשוואה לאלו שלא נחשפו לתרופות, אך כל ההבדלים לא היו מובהקים סטטיסטית. השימוש ב-Atomoxetine לא נקשר עם אחד התוצאים שנבחנו במחקר.

בהשוואה לנשים שהפסיקו את הטיפול בסטימולנטים לאחר המחצית הראשונה של ההיריון, המשך טיפול בתרופות אלו לווה בסיכון יחסי של 1.30 ללידה מוקדמת. המשך הטיפול לאורך ההיריון לווה גם בסיכון מוגבר להיפרדות שליה, רעלת היריון ולידת תינוק קטן לגיל ההיריון, אך הבדלים אלו לא היו מובהקים סטטיסטית.

המומחים כותבים כי ממצאי מחקרים אלו מעידים על סיכון מוגבר אפשרי ללידה מוקדמת על-רקע טיפול בתרופות סטימולנטיות ל-ADHD. עוד עולה כי הטיפול מעלה באופן מתון את הסיכון לרעלת היריון. עם זאת, לא זוהו עדויות לסיכון מוגבר לסיבוכי שליה על-רקע טיפול ב-Atomoxetine, מכאן עולה האפשרות כי טיפול זה עשוי להיות בטוח יותר לשימוש בהיריון, אם כי דרושים מחקרים נספים בנושא לאור מספר המקרים הקטן במחקרים הנוכחיים.

המחקרים מספקים מקור מסוים להרגעה לנשים הרות הזוכות לתועלת רבה מהטיפול ל-ADHD, מאחר והעליה האפשרית בסיבוכים פרינטאליים היא עליה מתונה.

Pediatrics. Published online November 1, 2017

Obstet Gynecol. 2017;130:1192-1201

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • חשיפה לזיהום אוויר לפני לידה מלווה בסיכון מוגבר לשיתוק מוחין (JAMA Netw Open)

    חשיפה לזיהום אוויר לפני לידה מלווה בסיכון מוגבר לשיתוק מוחין (JAMA Netw Open)

    חשיפה לפני הלידה לחומר חלקיקי בקוטר של עד 2.5 מיקרומטר מלווה בסיכון מוגבר לאבחנה של שיתוק מוחין בצאצא, כך מדווחים חוקרים מקנדה במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים בחנו את הקשר בין חשיפה לפני הלידה למזהמים באוויר ובין הסיכון לשיתוק מוחין בלמעלה ממיליון לידות במועד באונטריו, קנדה, בין 2002 ועד 2017. חשיפה לפני […]

  • זיהומים מסכני-חיים נדירים בתינוקות שנולדו במועד עם שלפוחיות או פוסטולות (Pediatrics)

    זיהומים מסכני-חיים נדירים בתינוקות שנולדו במועד עם שלפוחיות או פוסטולות (Pediatrics)

    בתינוקות שנולדו במועד וללא חום עם שלפוחיות או פוסטולות קיים סיכון נמוך מאוד לזיהומים מסכני-חיים לאחר שלילת אבחנה אפשרית של זיהום בנגיף HSV (או Herpes Simplex Virus), כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Pediatrics. החוקרים בחנו את הרשומות הרפואיות הממוחשבות של תינוקות בגיל עד 60 ימים עבורם הוזמן ייעוץ רופא עור בשישה מרכזים […]

  • תחלואה אימהית חמורה עלולה להשפיע לרעה על הבריאות הנפשית (JAMA Netw Open)

    תחלואה אימהית חמורה עלולה להשפיע לרעה על הבריאות הנפשית (JAMA Netw Open)

    בנשים עם תחלואה אימהית חמורה סיכון מוגבר לפניה למחלקה לרפואה דחופה או אשפוז על-רקע הפרעת מצב נפשי לאורך עד 13 שנים לאחר הלידה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. במחקר העוקבה הרטרוספקטיבי השוו החוקרים את הביקורים בחדרי מיון ואשפוזים בשל מצב נפשי בנשים לאחר-לידה  עם וללא תחלואה אימהית חמורה לאורך 13 […]

  • האם לדחק וחרדה בזמן הריון השפעה על משך ההיריון? (Eur J Epidemiol)

    האם לדחק וחרדה בזמן הריון השפעה על משך ההיריון? (Eur J Epidemiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת European Journal of Epidemiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר אפשרי בין תחושת דחק וחרדה בזמן הריון ובין סיכון מוגבר ללידה בשבוע מוקדם יותר, אך רק בשבועות מוקדמים של ההיריון. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות שהאטיולוגיה אינה ידועה היטב, לידה מוקדמת מהווה סוגיה רפואית חשובה מאחר והינה […]

  • ההשפעה של חשיפה תוך-רחמית לחסמי ביתא על התוצאות סביב הלידה בנשים עם מחלת לב (Int J Cardiol)

    ההשפעה של חשיפה תוך-רחמית לחסמי ביתא על התוצאות סביב הלידה בנשים עם מחלת לב (Int J Cardiol)

    בנשים עם היסטוריה של מחלת לב תועד קשר בין חשיפה אימהית לחסמי ביתא ובין הסיכון לסיבוכים סביב הלידה, כאשר Labetalol לווה בסיכון הנמוך ביותר ללידת תינוק קטן לגיל ההיריון, בעוד שהממצאים תומכים בהמלצה להימנע משימוש ב-Atenolol. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חסמי ביתא משמשות לעיתים קרובות בזמן הריון, בעיקר בנשים עם מחלת לב. תרופות אלו […]

  • הנקה עשויה להפחית את הסיכון להתפתחות פסוריאזיס בגיל צעיר (British Journal of Dermatology)

    הנקה עשויה להפחית את הסיכון להתפתחות פסוריאזיס בגיל צעיר (British Journal of Dermatology)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת British Journal of Dermatology עולה כי הנקה עשויה להפחית את הסיכון להתפתחות פסוריאזיס בגיל צעיר. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי פסוריאזיס הינה מחלת עור סיסטמית בעלת מרכיב גנטי, אם כי טריגרים סביבתיים נדרשים להופעת ביטויי המחלה. מחקרים קודמים הצליחו לזהות חלק מהטריגרים הללו, דוגמת דחק, זיהומים וחשיפה לתרופות. מטרת […]

  • האם מינון גבוה של אריתרופויאטין בשלב מוקדם עלול לפגוע בהתפתחות המקולה בפגים? (Am J Ophthalmol)

    האם מינון גבוה של אריתרופויאטין בשלב מוקדם עלול לפגוע בהתפתחות המקולה בפגים? (Am J Ophthalmol)

    מתן מוקדם של אריתרופויאטין הומאני רקומביננטי במינון גבוה עשוי להשפיע על מדדי צפיפות כלי דם של המקולה בפגים, אם כי לא תועדה השפעה על מדדים מבניים אחרים של המקולה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת American Journal of Ophthalmology. במסגרת המחקר התמקדו החוקרים בילדים שנולדו לאחר 26-31 שבועות הריון (גיל ממוצע של 11 […]

  • קדם רעלת היריון מלווה בסיכון מוגבר להופעת דמנציה בגיל צעיר (JAMA Netw Open)

    קדם רעלת היריון מלווה בסיכון מוגבר להופעת דמנציה בגיל צעיר (JAMA Netw Open)

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Network Open מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי קדם-רעלת היריון מלווה בסיכון מוגבר להופעת דמנציה בגיל צעיר. החוקרים התבססו על נתונים ממחקר French Conception Study, מחקר עוקבה פרוספקטיבי ארצי הכולל למעלה מ-1.9 מיליון הריונות, כאשר האימהות היו במעקב ממוצעה לאורך תשע שנים. מהנתונים עולה כי כ-3% מהאימהות […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה