משפחה

יישום פרוטוקול פשוט וקל לשימוש למניעת פקקת ורידים מוביל לירידה של למעלה מ-20% באירועי פקקת במאושפזים (Society of Hospital Medicine)

פרוטוקול משופר המשלב הערכת סיכון עם אסטרטגיית מניעה מפחית אירועי פקקת ורידים (VTE) ב-22% הן במטופלים מדיקליים והן במנותחים, כך עולה ממחקר חדש שהוצג בכנס השנתי של ה- Society of Hospital Medicine.

החוקרים מציינים ש-VTE הוא הסיבוך השכיח, מסוכן , בעל פוטנציאל לפטאליות, הגורם לתחלואה נלווית ולעלות הסיבוכים גבוהה ביותר בבתי חולים.

באופן מפתיע, ההפחתה בסיכון ל-VTE הייתה גדולה יותר בקרב מטופלים מדיקליים בהשוואה למנותחים, וזאת למרות שלמנותחים יש סיכון גדול יותר בדר”כ ל-VTE .

הפרוטוקול החדש ייושם ב-35 מרכזים בדרום ארה”ב השייכים ל- Dignity Health system.

החוקרים מציינים שלמרות ששיעור ה-VTE ברשת בתי חולים זו הייתה נמוכה , רק 5 ל-1000, לא הייתה בשימוש גישה ספציפית להערכת הסיכון לקרישי דם או לאסטרטגיית מניעה. הפרוטוקול החדש היה פשוט, זול ואיפשר לכלל הרופאים לבצע הערכת סיכון לקרישי דם, ויישום אסטרטגייה מניעתית. הגישה גוללת כלי עזר להערכת סיכון ותפריט אפשרויות בכל פעם שמתבצע אישפוז של מטופל.

כלי העזר להערכת הסיכון המכיל שלושה שלבים מגדיר את רמת הסיכון כנמוכה, בינונית או גבוהה, בהתאם להנחיות המתוארות בפרוטוקול למניעת VTE באופן פרמקולוגי או מכני, ואשר ניתן להתאים אותו לכל אוכלסייה אינדיבידואלית מאושפזת.

החוקרים מציינים כי בתי חולים רבים עושים שימוש בשיטה של ניקוד הכוללת 12 מאפיינים או יותר, שבהתאם לניקוד מגדירה את הצורך בטיפול מניעתי. להערכתם הרופאים “שונאים” שיטת ניקוד זו ואינם משתמשים בה בפועל…

ההערכה בת שלושת השלבים בפרוטוקול הנוכחי שנבדק במחקר מתבצעת בפחות משנייה, מה שגורם לרופאים לעשות בה שימוש.

במחקר, צוותים רב תחומיים זיהו חסרונות בגישות מניעת VTE ופיתחו תכנית הדרכה. בנוסף, נעשה שימוש בניהול מידע , תכנון למערכת הזמנות ותמיכה באמצעות וובינר.

ב-9 אתרי פיילוט, המשתתפים קיבלו הדרכה על היישום של טיפול מניעתי מיטבי, והמטופלים נבדקו מידי יום בדכי לוודא שהם מטופלים בגישה המניעתית הנכונה.

לאחר מכן הפרוטוקול הורחב לעוד 26 אתרים, אשר לא בוצעה שם הדרכת יישום הגישה ולא ניתנו האמצעים לתמיכה ביישום.

החוקרים אספו מידע על דיווחי VTE אשר הופיעו במהלך האישפוז מ-2011 ועד 2014 או על אישפוז חוזר בתוך 30 יום בשל VTE לאחר השיחרור.

שנת 2011 שימשה כשנת הבסיס והייחוס, ו-2012-2013 היוו את שנות ההתערבות, ו-2014 כשנת ההשוואה.

מהנתונים עלה שמסך של 1.6 מיליון אשפוזים התרחשו 5,370 אירועי VTE .

החוקרים מציינים שהייתה ירידה של 428 אירועי VTE במהלך האישפוז ב-2014 בהשוואה ל-2011 ב-35 המרכזים (סיכון יחסי של 0.78, בטווח 0.73-0.85) . הירידה באירועים הייתה גדולה יותר באתרים שבהם בוצע הפיילוט (26% לעומת 20%) .

בנוסף לכך, שיעור האירועים הממוצע שנתי של VTE במהלך אישפוז היה גבוה יותר בקרב מנותחים בהשוואה למטופלים מדיקליים הן באתרי הפיילוט (5.7 לעומת 3.3 לכל 1000 מטופלים) והן באתרי ההרחבה (7.3 לעומת 3.6 לכל 1000 מטופלים).

במטופלים מדיקליים, 2,740 מתוך 3,416 (80%) אירועי VTE הופיעו לאחר השיחרור, בעוד שבקרב המנותחים, 1611 מתוך 2,630 (61%) הופיעו במהלך האישפוז.

החוקרים מציינים שקיימת הסכמה נמוכה בספרות למניעת VTE בעיקר במטופלים מדיקליים, וחלק מהחוקרים סבורים שאין מקום לגישה זו בקרב מטופלים מדיקליים בשל הסיכון הנמוך ל-VTE . במקרה זה, ברשת בתי החולים שבה בוצע היישום והמחקר היה שיעור נמוך של VTE אך הגישה המוצעת הצליחה להפחית את הסיכון משיעור של 5 ל-1000 ל-4 ל-1000, כשהתועלת הייתה באופן בלתי צפוי גדולה יותר בקרב המטופלים המדיקליים.

החוקרים מקווים שהגישה המוצעת והמחקר ישימו קץ למחלוקת הקיימת.

Society of Hospital Medicine (HM) 2017 Annual Meeting. Presented May 2, 2017.

לדיווח במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • הסיכון לתרומבואמבוליזם ורידי משנית לניתוח בריאטרי פוחת עם הזמן (Obesity Surgery)

    הסיכון לתרומבואמבוליזם ורידי משנית לניתוח בריאטרי פוחת עם הזמן (Obesity Surgery)

    במאמר שפורסם בכתב העת Obesity Surgery מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי למרות שניתוח בריאטרי מלווה בסיכון גבוה לתרומבואמבוליזם ורידי בחודש הראשון לאחר-ניתוח, הסיכון פוחת משמעותית עם הזמן. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ניתוח בריאטרי מלווה בעליה בסיכון לתרומבואמבוליזם ורידי בטווח הקצר, כולל תסחיף ריאתי ופקקת ורידים עמוקים, אך לא ידוע אם […]

  • האם טיפול להפחתת שומנים בדם עשוי להפחית את הסיכון לתרומבואמבוליזם ורידי? (Eur Heart J)

    האם טיפול להפחתת שומנים בדם עשוי להפחית את הסיכון לתרומבואמבוליזם ורידי? (Eur Heart J)

    מתוצאות  מחקר חדש שפורסמו בכתב העת European Heart Journal עולה כי טיפול לאיזון פרופיל השומנים בדם עשוי להפחית את הסיכון לתרומבואמבוליזם ורידי, בעיקר עם טיפול משולב או בתכשירים בעצימות גבוהה. החוקרים מסבירים כי מחקרים קודמים הציעו כי טיפול בסטטינים עשוי להיות מלווה בסיכון מופחת לתרומבואמבוליזם ורידי. מטרתם במחקר הנוכחי הייתה לבחון את העדויות באשר להשפעה […]

  • דפוסי היענות ל-DOACs והסיכון לחזרת פקקת ורידים ולדימום משמעותי לאחר טיפול ממושך (Journal of Managed Care & Specialty Pharmacy)

    דפוסי היענות ל-DOACs והסיכון לחזרת פקקת ורידים ולדימום משמעותי לאחר טיפול ממושך (Journal of Managed Care & Specialty Pharmacy)

    פקקת ורידים, היא שם כולל לקבוצת מחלות, בהן פקקת ורידים עמוקים (DVT) ותסחיף ריאתי (PE), המשפיעה על כ-900,000 אנשים מדי שנה בארצות הברית, אחד עד שניים לכל 1,000 איש. כ-30% מהחולים עם פקקת ורידים חווים הישנות בתוך 10 שנים מהאירוע, והסיכון להישנות פקקת ורידים גבוה במיוחד במהלך 6 עד 12 החודשים שלאחר האירוע. בהשוואה לפקקת […]

  • ניתוחים אונקולוגיים מלווה בסיכון מוגבר לתרומבואמבוליזם ורידי (JAMA Network Open)

    ניתוחים אונקולוגיים מלווה בסיכון מוגבר לתרומבואמבוליזם ורידי (JAMA Network Open)

    התערבות ניתוחית לטיפול בגידולים ממאירים מלווה בסיכון מוגבר לתרומבואמבוליזם ורידי, עם הבדלים בסיכון בהתאם לסוג הגידול ומועד הניתוח, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הן ניתוח מג’ורי והן מחלה ממארת מעלים את הסיכון לתרומבואמבוליזם ורידי, העלול להוביל לתחלואה חמורה ותמותה. ממחקרים עולה כי כ-2% מהחולים לאחר […]

  • ההשפעה של טיפול הורמונאלי לעומת גורמי סיכון אחרים על הסיכון לקרישיות-יתר בנשים לאחר מנופאוזה (Menopuse)

    ההשפעה של טיפול הורמונאלי לעומת גורמי סיכון אחרים על הסיכון לקרישיות-יתר בנשים לאחר מנופאוזה (Menopuse)

    תסמיני מנופאוזה בנשים בסיכון מוגבר לתרומבואמבוליזם ורידי עקב מחלות רקע לעיתים קרובות אינם מטפלים בשל חשש מפני סיכון מוגבר לתרומבואמבוליזם ורידי עם טיפול הורמונאלי. במאמר שפורסם בכתב העת Menopause מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי טיפול הורמונאלי לא השפיע לרעה על גורמי סיכון אחרים לקרישיות יתר והחשיפה לטיפול זה שיחקה תפקיד מינורי […]

  • שיעורי התמותה עקב תסחיף ריאתי נותרו גבוהים למרות ההתקדמות הרבה בתחום (J Am Coll Cardiol)

    שיעורי התמותה עקב תסחיף ריאתי נותרו גבוהים למרות ההתקדמות הרבה בתחום (J Am Coll Cardiol)

    אחד מכל חמישה חולים עם תסחיף ריאתי בסיכון גבוה ולמעלה משניים מכל חמישה חולים עם תסחיף ריאתי קטסטרופאלי עם כשל המודינמי צפויים למות במהלך האשפוז, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of the American College of Cardiology. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את התוצאות העדכניות של תסחיף ריאתי בסיכון גבוה על-בסיס נתונים ממאגר […]

  • חשיפה לאלימות מצד בן זוג הינה גורם סיכון אפשרי לתרומבואמבוליזם ורידי בנשים תחת גלולות (Eur J Intern Med)

    חשיפה לאלימות מצד בן זוג הינה גורם סיכון אפשרי לתרומבואמבוליזם ורידי בנשים תחת גלולות (Eur J Intern Med)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת European Journal of Internal Medicine מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי חשיפה לאלימות מצד בן זוג הינה גורם סיכון אפשרי לתרומבואמבוליזם ורידי בנשים תחת גלולות משולבות למניעת היריון. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי תרומבואמבוליזם ורידי הינה מחלה מולטיפקטוריאלית על-רקע מצבים שונים המשפיעים על ההמוסטאזיס, כאשר חבלות קלות […]

  • האם חולים עם אטופיק דרמטיטיס בסיכון מוגבר לתרומבואמבוליזם ורידי? (J Am Acad Dermatol)

    האם חולים עם אטופיק דרמטיטיס בסיכון מוגבר לתרומבואמבוליזם ורידי? (J Am Acad Dermatol)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of the American Academy of Dermatology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי הסיכון לתרומבואמבוליזם ורידי נמוך יותר בחולים עם אטופיק דרמטיטיס, בהשוואה למחלות דלקתיות אחרות בתיווך מערכת החיסון. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חלק מהמחלות הדלקתיות בתיווך מערכת החיסון עשויות להביא לעליה בסיכון של החולים לתרומבואמבוליזם ורידי, […]

  • גורמי סיכון לתרומבואמבוליזם ורידי לאחר ניתוח החלפת ירך או ברך (JAMA Netw Open)

    גורמי סיכון לתרומבואמבוליזם ורידי לאחר ניתוח החלפת ירך או ברך (JAMA Netw Open)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open עולה כי מספר מאפייני מטופלים עשוי להביא לעליה בסיכון לתרומבואמבוליזם ורידי בחולים לאחר ניתוח החלפה מלאה של מפרק הירך או הברך, כולל היסטוריה קודמת של תרומבואמבוליזם ורידי, הפרעת קרישיות-יתר תורשתית, ניתוח החלפה מלאה של הברך ומין זכר. מחקר העוקבה הרטרוספקטיבי כלל נתונים אודות 10,948 חולים שעברו ניתוח […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה