משפחה

עליה מתמשכת במספר גורמי סיכון למחלות כלי דם בגיל מבוגר מלווה ברמות גבוהות של משקעי עמילואיד במוח (JAMA)

מנתונים חדשים ממחקר ARIC (Atherosclerosis Risk In Communities) עולה קשר מובהק בין עליה פרוגרסיבית במספר גורמי הסיכון למחלות כלי דם בגיל העמידה ובין התפתחות בשלב מאוחר יותר של רמות גבוהות של משקעי עמילואיד במוח.

במחקר ARIC-PET Amyloid Imaging Study ביקשו החוקרים לקבוע אם קיים קשר בין גורמי סיכון למחלות כלי דם בגיל העמידה ובין התפתחות משקעי עמילואיד בגיל מבוגר, על-בסיס בדיקות Florbetapir PET. מדובר במחקר עוקבה פרוספקטיבי, שכלל 346 משתתפים ללא דמנציה בשלוש קהילות ברחבי ארצות הברית, שהשלימו הערכה לגורמי סיכון למחלות כלי דם משנת 1987-1989 עם בדיקות Florbetapir PET בשנים 2011-2013. ניתוח תוצאות בדיקות ההדמיה הושלם בשנת 2015.

גורמי סיכון למחלות כלי דם מדד מסת גוף של 30 ומעלה, עישון פעיל, יתר לחץ דם, סוכרת וריכוז כולסטרול כולל של 200 מ”ג/ד”ל ומעלה – נבחנו במודלים רב-משתניים שכללו גיל, גזע, גנוטיפ APOE ורמת השכלה. החוקרים חישבו את SUVR (Standardized Uptake Value Ratios) על-בסיס בדיקות PET.

החוקרים בחנו את מדד SUVR בקרב 322 משתתפים ללא דמנציה ועם גורמי סיכון למחלות כלי דם בתחילת המחקר (גיל ממוצע של 52 שנים, 58% נשים). מדד SUVR היה מוגבר ב-164 נבדקים (50.9%) ונמדד שוב לאחר למעלה מעשרים שנים (חציון מעקב של 23.5 שנים) כאשר המשתתפים היו בטווח הגילאים 67-88 שנים (גיל ממוצע של 76 שנים).

מדד מסת גוף מוגבר בגיל העמידה לווה ב-SUVR מוגבר (יחס סיכויים של 2.06). בתחילת המחקר, ב-65 משתתפים לא תועדו גורמי סיכון למחלות כלי דם, ב-123 תועד גורם סיכון אחד, ב-134 תועדו לפחות שני גורמי סיכון למחלות כלי דם; מספר גבוה יותר של גורמי סיכון לוו בשקיעת עמילואיד נרחבת יותר במהלך המעקב (30.8%, 50.4% ו-61.2% מהחולים, בהתאמה).

במודלים מתוקנים, בהשוואה לנבדקים ללא גורמי סיכון למחלות כלי דם בגיל העמידה, יחס הסיכויים ל-SUVR מוגבר בנוכחות גורם סיכון אחד עמד על 1.88, יחס הסיכויים בנוכחות לפחות שני גורמי סיכון עמד על 2.88. החוקרים לא מצאו אינטראקציה מובהקת בין גזע וגורם סיכון. מניתוח הנתונים עלה כי גורמי סיכון בגיל מבוגר אינם קשורים באופן מובהק עם משקעי עמילואיד בגיל מבוגר.

החוקרים מסכמים וכותבים כי עליה במספר גורמי סיכון למחלות כלי דם בגיל העמידה קשור באופן מובהק עם שקיעה נרחבת של עמילואיד במוח; קשר זה לא היה מובהק סטטיסטית בהערכת גורמי הסיכון בגיל מבוגר. ממצאי המחקר עולים בקנה אחד עם חשיבות מחלת כלי דם בהתפתחות מחלת אלצהיימר.

JAMA. Published online April 11, 2017

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה