במאמר שפורסם בכתב העת Circulation מדווחים חוקרים על ממצאים משני מדגמים פרוספקטיביים, מהם עולה קשר בין ריכוז חומצות שומן ממוצרי חלב בדם ובין היארעות נמוכה יותר של סוכרת.
ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים מעטים בחנו את השפעות תכולת שומן במוצרי חלב, על-בסיס סמנים בדם, על היארעות סוכרת. כעת הם בחנו את ההשערה כי סמני חומצות שומן בדם של תכולת שומן במוצרי חלב, 15:0, 17:0, t-16:1n-7, מלווים בהיארעות נמוכה יותר של סוכרת.
מדגם המחקר כלל 3,33 מבוגרים בגילאי 30-75 שנים, ללא סוכרת בתחילת המחקר. החוקרים בדקו את חומצות השומן בפלזמה ובכדוריות אדומות בדגימות דם שנאספו בשנים 1989-1990 (Nurses’ Health Study) ובשנים 1993-1994 (Health Professionals Follow-Up Study). היארעות סוכרת עד 2010 אושרה באמצעות שאלון תקף המבוסס על תסמינים, בדיקות אבחנה ותרופות.
במהלך מעקב ממוצע של 15.2 שנים תועדו 277 מקרים חדשים של סוכרת. מניתוח הנתונים לאחר תקנון למשתנים דמוגרפיים, גורמי סיכון מטבוליים, אורחות חיים, תזונה וחומצות שומן אחרות בדם, בנבדקים עם ריכוז גבוה יותר בדם של 15:0 תועד סיכון מופחת ב-44% לסוכרת; ריכוז גבוה יותר של 17:0 בפלזמה לווה בסיכון מופחת ב-43% וריכוז גבוה יותר של t-16:1n-7 לווה בסיכון מופחת ב-52% .
הממצאים היו דומים בהערכת תכולת חומצות שומן בכדוריות דם אדומות, אם כי מובהקות סטטיסטית תועדה רק עבור ריכוז 17:0.
ממצאי המחקר מדגישים את חשיבות הבנה טובה יותר של ההשפעות הבריאותיות האפשריות של תכולת שומן במוצרי חלב.
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!