משפחה

שימוש מצטבר ארוך טווח בתרופות אנטיכולינרגיות קשור לסיכון מוגבר להתפתחות דמנציה באוכלוסייה מבוגרת (JAMA Intern Med)

מחקר חדש מה-JAMA Intern Med.מצביע על כך ששימוש גדול יותר בתרופות אנטיכולינרגיות קשור לסיכון מוגבר לדמנציה.

ברקע מסביבים החוקרים כי לתרופות רבות יש אפקט אנטיכולינרגי. באופן כללי מקובל לחשוב שכאשר תרופות אלה גורמות להפרעות קוגנטיביות הן הפיכות כאשר מפסיקים את השימוש בהן. עם זאת, מעט מחקרים הצביעו על כך שתרופות אלה קשורות עם סיכון מוגבר לדמנציה. מטרת החוקרים הייתה לבחון אם לרמת השימוש המצטברת בתרופות אנטיכולינרגיות יש קשר לסיכון להתפתחות דמנציה.

לצורך כך נעשה מחקר עוקבה תצפיתי פרוספקטיבי אשר עשה שימוש בנתונים של מחקר שעקב אחר שינויים באוכלוסייה מבוגרת בסיאטל, ארה”ב. נכללו במחקר 3,434 משתתפים מעל גיל 65 ללא דמנציה בכניסה למחקר.  הגיוס למחקר היה בין 1994-96 ובין 2000-2003 , עם גיוס מתמשך ל”החלפת” מקרי תמותה. כל המשתתפים היו במעקב מידי שנתיים, והנתונים שנאספו עד ספטמבר 2012 נכללו באנליזה זו.

החוקרים עשו שימוש במידע אודות מימוש מרשמים בכדי לוודא את היקף החשיפה המצטבר לתרופות האנטיכולינרגיות, אשר הוגדרה במונחי טיפול יומי מצטבר במינון סטנדרטי (TSDDs) לאורך 10 השנים האחרונות. השימוש ב-12 החודשים האחרונים הוצא מהאנליזה בכדי למנוע הטייה של סימפטומים הקשורים למחלה. ערכי החשיפה המצטברת עודכנו לכל המשתתפים בתוך תקופת המעקב.

יעדי המחקר המרכזיים כללו הופעת דמנציה ואלצהיימר תוך שימוש בכלי איבחון סטנדרטיים. ניתוח סטטיסטי נעשה באמצעות מודלים של  רגרסיות COX יחסיות תוך התאמות למשתנים דמוגרפיים, סגנון חיים בריאותי, מצב בריאותי כללי, לרבות תחלואה נלווית.

החוקרים מדווחים כי התרופות ממשפחת האנטיכולינרגיות שהיו בשימוש הרחב ביותר היו נוגדי דכאון טריצקליים (TCA) , אנטיהיסטמינים מהדור הראשון, ואנטי-מוסקריניות לפעילות יתר של שלפוחית השתן. נמצא שבמהלך מעקב ממוצע של 7.3 שנים,  23.2% מהמשתתפים פיתח דמנציה, מהם כ-80% פיתחו אלצהיימר. נמצא קשר תלוי מינון מצטבר מובהק בין חשיפה לתרופות כולינרגיות לסיכון לדמנציה ואלצהיימר (עם p>0.001 למגמה). הסיכון היחסי המתואם לדמנציה של שימוש בתרופות אנטיכולינרגיות בהשוואה לכאלה שלא השתמשו בתרופות אלה כלל היה 0.92 (בטווח 0.74-1.16) ל-TSDDs של בין 1 ל-90, ושל 1.19 ל-TSDDs של בין 91-365 (בטווח 0.94-1.51) ושל 1.23 (בטווח בין 0.94-1.62) ל-TSDDs בין 366-1095. למשתמשים מעל 1095 ימי טיפול סטנדרטים הסיכון היה פי 1.54 ומובהק סטטיסטי (בטווח בין 1.21-1.96) .

יחסי סיכון דומים נמצאו גם עבור אלצהיימר. המימצאים היו עקביים גם תחת מבחני רגישות ואנליזות פוסט הוק שונות.

החוקרים מסכמים כי שימוש מצטבר גדול יותר של אנטיכולנירגים קשור עם סיכון מוגבר לדמנציה. הם ממליצים לעשות מאמץ להעלאת מודעות בקרב אנשי מקצוע ואנשים מבוגרים לסיכון פוטנציאלי הקשור לשימוש בתרופות אלה ולהקטנת שימוש מצטבר ארוך טווח למינימום האפשרי.

JAMA Intern Med. Published online January 26, 2015

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם מחלת צליאק מלווה בסיכון מוגבר לדיכאון לאחר לידה? (Front Psychiatry)

    האם מחלת צליאק מלווה בסיכון מוגבר לדיכאון לאחר לידה? (Front Psychiatry)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Frontiers in Psychiatry עולה קשר בין מחלת צליאק ובין סיכון מוגבר להתפתחות דיכאון לאחר לידה, כאשר בחולים עם שינויים גנטיים שנקשרו עם מחלת צליאק לוו בסיכון מוגבר להתפתחות דיכאון לאחר לידה. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון קשר סיבתי אפשרי בין מחלת צליאק ובין דיכאון לאחר לידה באמצעות ניתוח רנדומיזציה […]

  • שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: מניעת השמנה בילדים ובמבוגרים

    שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: מניעת השמנה בילדים ובמבוגרים

    שלום וברוכים הבאים לפרק נוסף של “שבירת מיתוסים”. היום נדבר על נושא חשוב ביותר – השמנה בילדים ובמבוגרים. פרופסור רז דן בשאלה מדוע השמנה בילדים רק ממשיכה לעלות, נדון בסיבה שהטיפול במגפת ההשמנה נכשל ומתי שומן עודף הוא דווקא יתרון. הצטרפו אלינו לפרק חשוב, מלמד ומלא בתובנות! בואו נתחיל! בחסות בלתי תלויה של חברת נובונורדיסק

  • אסתמה מלווה בסיכון מוגבר למחלת אלצהיימר (J Allergy Clin Immunol)

    אסתמה מלווה בסיכון מוגבר למחלת אלצהיימר (J Allergy Clin Immunol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Allergy and Clinical Immunology עולה כי אסתמה מלווה בסיכון מוגבר להיארעות מחלת אלצהיימר. חוקרים מטאיוואן מצאו כי בחולי אסתמה שיעורים גבוהים יותר של מחלת אלצהיימר ולכן החוקרים מוויסקונסין ביקשו כעת לבחון אם מגמה דומה קיימת בארצות הברית. המחקר כלל מדגם אקראי של 20% מהמטופלים במאגר Medicare בין השנים […]

  • שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: אבחון, מניעה וטיפול באלצהיימר

    שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: אבחון, מניעה וטיפול באלצהיימר

    שלום וברוכים הבאים לפרק של “שבירת מיתוסים”. היום נעסוק באחת המחלות המאתגרות והמורכבות ביותר – אלצהיימר. פרופסור איתמר רז יציג בפנינו את השיטות המתקדמות לאבחון המחלה, על הבעיות באבחון, גורמי סיכון וגנטיקה ועל הדרכים למניעת הידרדרות מהירה כמו גם על טיפולים חדשים הזמינים למטופלים. פרק חשוב ומלא בידע קריטי, הצטרפו אלינו לשיחה מרתקת! בחסות בלתי […]

  • טיפול בנוגדי-דיכאון לפני ניתוח החלפת מפרק עשוי לשפר תוצאות בחולים עם דיכאון (J Arthroplasty)

    טיפול בנוגדי-דיכאון לפני ניתוח החלפת מפרק עשוי לשפר תוצאות בחולים עם דיכאון (J Arthroplasty)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Arthroplasty עולה כי בחולים עם דיכאון שטופלו בנוגדי-דיכאון במהלך שישה חודשים לפני ניתוח החלפה מלאה של הירך או הברך תועד שיפור גדול יותר בתוצאות לאחר שנתיים, בהשוואה לחולים עם דיכאון שלא קיבלו טיפול בנוגדי-דיכאון טרם ההתערבות הניתוחית. החוקרים מאוסטרליה השלימו מחקר רטרוספקטיבי שהתבסס על נתונים אודות 1,792 […]

  • תופעות לוואי פסיכיאטריות הקשורות לתרופות מקבוצת GLP-1 Receptor Agonists (מתוך International Journal of Clinical Pharmacy)

    תופעות לוואי פסיכיאטריות הקשורות לתרופות מקבוצת GLP-1 Receptor Agonists (מתוך International Journal of Clinical Pharmacy)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 2: אגוניסטים לקולטן פפטיד 1 דמוי גלוּקָגון (GLP-1 Receptor Agonists) התבלטו בִּזכות יכולתם לווסת את רמות הסוכר בדם ובמקביל לגרום לירידה במשקל. לצד היתרונות הטיפוליים, הועלו חששות לגבי תופעות לוואי פסיכיאטריות אפשריות הקשורות לתרופות אלה. סקירה זו International Journal of Clinical Pharmacy בוחנת את הנושא.

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה