משפחה

התערבות משפחתית בסכיזופרניה עשויה להפחית את המתח הנפשי של בני ביתו של החולה (מתוך ה- Cochrane Database of Systematic Reviews)

מאת ד”ר מיכל איזנשטט

מתוצאות מחקר שפורסם ב- Cochrane Database of Systematic Review ב- 9 בנובמבר, עולה כי התערבות משפחתית בסכיזופרניה קשורה במספר נמוך יותר של התלקחויות ואשפוזים.

החוקרים מציינים כי חולי סכיזופרניה ממשפחות המבטאות רמה גבוהה של ביקורת, עוינות ומעורבות יתר, סובלים ממספר רב יותר של התלקחויות בהשוואה לחולים ממשפחות אשר נוטות לבטא את רגשותיהן באופן פחות ניכר.  צורות של התערבות פסיכו-סוציאלית המיועדת להפחתת ביטוי רגשות מסוג זה במשפחות נמצאות בשימוש רחב.

מטרת הסקירה הנוכחית הייתה השוואת ההשפעות המוערכות של התערבויות פסיכו סוציאליות בנסיבות קהילתיות לעומת אלו של טיפול נהוג עבור חולי סכיזופרניה או מצבים המקורבים לסכיזופרניה. 

קריטריוני הכללה היו מחקרי ביקורת בהקצאה אקראית שהשוו התערבויות פסיכו סוציאליות משפחתיות המבוססות על שירותי קהילה עם טיפול נהוג עבור משפחות חולי סכיזופרניה או הפרעות סכיזואפקטיביות.

מתוצאות הסקירה עולה כי התערבות משפחתית הדגימה ירידה בתדירות התלקחויות של המחלה (סיכון יחסי, 0.71; 95% CI, 0.6 – 0.8).  יש לציין, כי יתכן והחיפוש לא זיהה מחקרים קטנים אך שליליים בנושא.

לדברי החוקרים, מניעת התלקחויות הינה אבן יסוד בטיפול פסיכיאטרי.  אם שירותים קהילתיים לטובת המשפחות קיימים באיכות גבוהה, יתכן ומטפלים יקדישו לכך זמן ואמצעים בעת הטיפול בחולי סכיזופרניה.

בשונה ממידע שפורסם ב- 2002, הסקירה המעודכנת הנוכחית מצביעה על כך שהתערבות משפחתית עשויה להפחית בנוסף אשפוזים (סיכון יחסי 0.78; 95% CI, 0.6 – 1.0).  על אף שהתערבות משפחתית עשויה לעודד חולים לדבוק בתרופות שניתנו להם (סיכון יחסי 0.74; 95% CI, 0.6 – 0.9), לא נראה כי הדבר השפיע על ישעורי הנשירה (סיכון יחסי 0.86; 95% CI, 0.5 – 1.4).

החוקרים מסבירים כי עדיין דרוש מחקר בקנה מידה גדול ובמערך טוב יותר על מנת ליישב חילוקי דעות באשר לטיפול זה.

במסגרת הסקירה, לא נראה היה כי התערבות משפחתית הפחיתה או הגבירה שיעורי התאבדות, אולם היא הצליחה להוריד פגיעה חברתית כללית ואת רמות הרגשות השליליים שבוטאו במשפחות הנ”ל.

מגבלות הסקירה כללו את אלו הנובעים מן המחקרים שנכללו בה וכן העדר מידע ספציפי על כל חולה.

החוקרים מסכמים כי רופאים, חוקרים וקובעי מדיניות אינם יכולים להיות בטוחים בהשפעות התערבויות משפחתיות בהתבסס על סקירה זו בלבד, ועל כן דרוש מידע ממחקרים נוספים בנושא.

Cochrane Database Syst Rev.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • מה בין טיפול בחסמי אלפא ובין הסיכון לדמנציה עם גופיפי לואי בגברים? (Neurology)

    מה בין טיפול בחסמי אלפא ובין הסיכון לדמנציה עם גופיפי לואי בגברים? (Neurology)

    במאמר שפורסם בכתב העת Neurology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר בין טיפול באנטגוניסטים לקולטן α-1 – Doxazosin, Terazosin או Alfuzosin – ובין סיכון מופחת לדמנציה עם גופיפי לואי בגברים, בהשוואה לטיפולים תרופתיים אחרים. השערת המחקר הייתה כי עליה בזמינות אנרגיה במוח עשויה להאט או למנוע תהליכים נוירו-דגנרטיביים, ייתכן הודות להפחתת הצטברות […]

  • חשיפה לשדה קרב מעלה את הסיכון לכאב כרוני בנשים בצבא (JAMA Netw Open)

    חשיפה לשדה קרב מעלה את הסיכון לכאב כרוני בנשים בצבא (JAMA Netw Open)

    חשיפה לשדה קרב מלווה בסיכון מוגבר לכאב כרוני בקרב נשים בשירות פעיל בצבא ארצות הברית ובנות זוג של אנשי צבא בשירות פעיל, כאשר מצב סוציו-אקונומי נמוך והפרעות פסיכיאטריות מעלות עוד יותר את הסיכון לכאב כרוני, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים בחנו את הנתונים ממערכת Military Health System לזיהוי אבחנות של […]

  • תחלואה אימהית חמורה עלולה להשפיע לרעה על הבריאות הנפשית (JAMA Netw Open)

    תחלואה אימהית חמורה עלולה להשפיע לרעה על הבריאות הנפשית (JAMA Netw Open)

    בנשים עם תחלואה אימהית חמורה סיכון מוגבר לפניה למחלקה לרפואה דחופה או אשפוז על-רקע הפרעת מצב נפשי לאורך עד 13 שנים לאחר הלידה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. במחקר העוקבה הרטרוספקטיבי השוו החוקרים את הביקורים בחדרי מיון ואשפוזים בשל מצב נפשי בנשים לאחר-לידה  עם וללא תחלואה אימהית חמורה לאורך 13 […]

  • האם לדחק וחרדה בזמן הריון השפעה על משך ההיריון? (Eur J Epidemiol)

    האם לדחק וחרדה בזמן הריון השפעה על משך ההיריון? (Eur J Epidemiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת European Journal of Epidemiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר אפשרי בין תחושת דחק וחרדה בזמן הריון ובין סיכון מוגבר ללידה בשבוע מוקדם יותר, אך רק בשבועות מוקדמים של ההיריון. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות שהאטיולוגיה אינה ידועה היטב, לידה מוקדמת מהווה סוגיה רפואית חשובה מאחר והינה […]

  • היסטוריה של הפלות חוזרות מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות דמנציה (Eur J Epidemiol)

    היסטוריה של הפלות חוזרות מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות דמנציה (Eur J Epidemiol)

    בנשים עם היסטוריה של הפלות חוזרות תועד סיכון מוגבר להתפתחות דמנציה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת European Journal of Epidemiology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עוד ועוד עדויות מצביעות על הקשר בין היסטוריה פוריות ורביה, כולל גיל הופעת מחזור ווסת ראשון, ולדנות וגיל בעת הופעת מנופאוזה, ובין הסיכון להתפתחות דמנציה. עם זאת, אין […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה