משפחה

מחקר חדש בוחן את התמותה בקרב מטופלות הנוטלות גלולות למניעת היריון (מתוך BMJ)

מאת ד”ר בן פודה שקד

ממחקר עוקבה פרוספקטיבי חדש אשר פורסם בגיליון מרץ של ירחון British Medical Journal עולה כי השימוש בגלולות למניעת היריון (Oral Contraceptives, OC) לא נקשר בסיכון מוגבר לתמותה, ויתרה מכך יתכן וישנה תועלת לטיפול בהקשר זה. כך מתוצאות אחד המחקרים הגדולים ביותר עד כה הבוחנים את ההשפעות הבריאותיות של תכשירים אלו.

מחקר ה-Royal College of General Practitioners’ (RCGP) Oral Contraception Study מתבסס על 39 שנות מעקב (החל משנת 1968( וכולל 1,400 מרפאות קהילתיות ברחבי בריטניה וסך של 46,112 נשים. המחקר מקיף 378,006 שנות-אדם של מעקב אחר נשים שמעולם לא נטלו גלולות למניעת היריון, וכן 819,175 שנות אדם של נשים שנטלו OC בשלב זה או אחר. מדדי התוצא העיקריים כללו את הסיכון היחסי המתוקנן ישירות בין שתי קבוצות הנשים לתמותה כוללת ולתמותה ספציפית לגורם.

החוקרים מדווחים כי בקרב הנשים מעולם לא נטלו OC נרשמו 1,747 מקרי תמותה, וזאת לעומת 2,864 מקרי תמותה בקרב אלו שנטלו OC. בהשוואה לאלו שלא נטלו גלולות, נשים אשר עשו בהן שימוש הראו שיעור נמוך משמעותית של תמותה מכל סיבה שהיא (Adjusted RR, 0.88; 95% CI = 0.82-0.93), וכן שיעור נמוך משמעותי של תמותה ממחלה סרטנית כלשהי, מסרטן של המעי הגס והרקטום, הרחם והשחלות, מסרטן גניקולוגי כלשהו, ממחלה הקשורה במחזור הדם, ממחלת לב איסכמית או מכל יתר סוגי המחלות באופן ספציפי. החוקרים מציינים כי נצפה שיעור גבוה יותר בקרב נשים אלו של תמותה אלימה.

בנוסף, לא נצפה קשר בין התמותה הכוללת ובין משך נטילת הגלולות למניעת היריון, אם כי נצפו כמה קשרים למחלות מסוימות. לדברי החוקרים נצפה סיכון יחסי מוגבר לתמותה מכל סיבה שהיא בין נשים שנטלו OC ובין אלו שלא עשו כן בקרב נשים מתחת לגיל 45 שנים אשר חדלו ליטול OC בין חמש לתשע שנים קודם לכן, אולם לא כך בקרב אלו מהנשים שחדלו ליטול את הטיפול בעבר הרחוק יותר.

לבסוף, מציינים החוקרים כי הירידה המוחלטת המוערכת בתמותה מכל סיבה שהיא בקרב נשים שנטלו בשלב זה או אחר גלולות למניעת היריון הייתה 52 ל-100,000 שנות אדם.

החוקרים מסכמים כי השימוש בגלולות למניעת היריון לא נקשר בסיכון מוגבר לתמותה בטווח הארוך בהשוואה לנשים שמעולם לא עשו בהן שימוש, וכי למעשה נצפה יתרון מה לאלו שנטלו OC. לדבריהם, על אף שלא ניתן לקבוע באיזו מידה העלייה או הירידה בתמותה ניתן לייחוס באופן ישיר לשימוש בגלולות למניעת היריון, הרי שממצאיהם מעידים על כך שבאוכלוסיה בריטית זו שהינה בריאה יחסית, השימוש בגלולות לא נקשר משמעותית לבעיה רצינית של בריאות הציבור. הם מוסיפים כי מידת הירידה בתמותה הנצפית באזורים שונים בעולם תהיה תלויה בגורמים כגון מידת השימוש בגלולות למניעת היריון, משך השימוש, גיל המטופלת בו חדלה ליטול את הגלולות וכן הימצאות המחלות.

בשיחה עם BBC News, טענו החוקרים כי תוצאות מחקרם זה מעידות על כך שמעקב אחר קבוצה גדולה של נשים למשך 39 שנים הראה כי אין סיכון מוגבר בקרב אלו מהן שעשו שימוש בגלולות למניעת היריון, וכי למעשה נצפתה ירידה קטנה בתמותה, של כ-12%. החוקרים מדגישים כי לא ניתן לטעון שתוצאותיהם משקפות בצורה ישירה את הגלולות המצויות בשוק כיום, או את אוכלוסיית הנשים של ימינו, אולם לדבריהם ממעט המחקרים שנערכו ובחנו את הגלולות החדשות יותר עולות תוצאות דומות לאלו שנצפו ביחס לגלולות הותיקות יותר. לפיכך, ניתן להניח לטענתם כי היתרון הכולל המושג באמצעות השימוש בגלולות החדשות יותר הינו טוב באותה המידה.

BMJ 2010;340:c927

לידיעה ב-NeLM

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • הפסקת עישון משפרת את תוחלת החיים בכל גיל (Am J Prev Med)

    הפסקת עישון משפרת את תוחלת החיים בכל גיל (Am J Prev Med)

    הפסקת עישון בכל גיל מלווה בהארכת תוחלת החיים הצפויה, כאשר התועלת הרבה ביותר תוארה באלו שהפסיקו לעשן בגיל צעיר, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Preventive Medicine. החוקרים בחנו את ההשפעות המזיקות של עישון וההשפעה החיובית של הפסקת עישון על תוחלת החיים במבוגרים בגילאי 35-75 שנים. שיעורי התמותה הספציפיים לגיל לפי […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר תכשיר ביוסימילאר שלישי של Ustekinumab (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר תכשיר ביוסימילאר שלישי של Ustekinumab (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) הודיע על אישור Ustekinumab-ttwe (או Pyzchiva) כתכשיר ביוסימילאר שלישי של Ustekinumab (סטלרה) לטיפול במגוון מצבים דלקתיים. בנוסף, הסוכנות קבעה באופן זמני כי התרופה אינה שונה מהתכשיר המקורי וצעד זה יאפשר לרוקחים בארצות הברית להחליף את התכשיר הביוסימילאר בתכשיר המקור ללא תלות במרשם שניתן מהרופא. התכשיר Ustekinumab-ttwe, אנטגוניסט […]

  • שכיחות גבוהה של חרדה ודיכאון בחולים עם מלנומה עורית (British Journal of Dermatology)

    שכיחות גבוהה של חרדה ודיכאון בחולים עם מלנומה עורית (British Journal of Dermatology)

    מתוצאות מטה-אנליזה חדשה שפורסמו בכתב העת British Journal of Dermatology עולה שכיחות גבוהה של חרדה ודיכאון בחולים עם מלנומה עורית ממארת. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי העומס הפסיכולוגי של מלנומה עורית עשוי להשפיע על מכלול הטיפול בחולים, כולל היענות לטיפול, סיכויי הישנות ותמותה. עם זאת, אין נתונים רבים אודות השכיחות וגורמי הסיכון לחרדה ודיכאון באוכלוסיית […]

  • האם טיפול משלים במשלב Dabrafenib עם Trametinib משפר הישרדות בחולי מלנומה? (N Engl J Med)

    האם טיפול משלים במשלב Dabrafenib עם Trametinib משפר הישרדות בחולי מלנומה? (N Engl J Med)

    בחולים עם מלנומה בשלב III לאחר התערבות ניתוחית, טיפול משלים במשלב Dabrafenib עם Trametinib הפחית את הסיכון לתמותה בהיקף של 20% לעומת פלסבו, אם כי התועלת ההישרדות הכוללת לא הייתה מובהקת סטטיסטית, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת New England Journal of Medicine. בחולים עם מוטציית BRAF V600E הטיפול המשולב הפחית את הסיכון […]

  • אורטיקריה מלווה בסיכון מוגבר לאבחנה של מחלה ממארת (British Journal of Dermatology)

    אורטיקריה מלווה בסיכון מוגבר לאבחנה של מחלה ממארת (British Journal of Dermatology)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת British Journal of Dermatology עולה כי בהשוואה לאוכלוסייה הכללית, בחולים עם אורטיקריה תועדה עליה של 49% בסיכון להתפתחות מחלה ממארת בשנה הראשונה לאחר האבחנה, עם ירידה בסיכון ל-6% בשנים הבאות. מחקר העוקבה הרטרוספקטיבי התבסס על נתונים ממאגרים בדנמרק ובחן את היארעות הסיכון לממאירות בקרב חולים עם אורטיקריה בהשוואה לסיכון לממאירות […]

  • אנטיביוטיקות חדשות ומוגבלות (U.S. Pharmacist)

    אנטיביוטיקות חדשות ומוגבלות (U.S. Pharmacist)

    בשנים האחרונות, ה-FDA אישר מספר אנטיביוטיקות חדשות למאבק בחיידקים עמידים: סקירה חדשה שפורסמה בירחון U.S. Pharmacist בחנה תרופות אלו המשמשות בעיקר בבתי החולים. יהונתן ניסן משתף את הסקירה בהמלצתו של פרופ’ שוורצברג.

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה