האם חיידקים אחראיים להשמנה? (מתוך Science)

במאמר חדש שפורסם ב-Science כותבים חוקרים כי חיידקים המוצאים את מקומם במערכת העיכול עשויים להיות אחראיים להשמנת-יתר ומגוון רחב של תסמינים העלולים לפגוע בבריאות.

החוקרים מסבירים כי ייתכן וחיידק מסוים גורם לדלקת שעשויה להשפיע על התיאבון, וכן על מצבים דלקתיים במערכת העיכול, דוגמת מחלת קרוהן ו-UC (Ulcerative Colitis). במילים אחרות, ייתכן כי החיידקים מובילים לאכילת-יתר.

ברקע למחקר מציינים החוקרים כי מחקר קודם העלה את האפשרות כי חיידקים עשויים להשפיע על טיב ניצול האנרגיה ממזון, אך מממצאים אלו עולה כי חיידקים במעיים עשויים למעשה להשפיע על התיאבון.

מגפת ההשמנה מובילה לאכילה מופרזת, אך מדוע אנשים אוכלים יותר? מהמחקר עולה האפשרות כי לחיידקים יש תפקיד בכך ייתכן כי אוכלוסייה של חיידקים המשגשגים מאחר שאורגניזמים אחרים, מתחרים, הושמדו בעקבות טיפול אנטיביוטי, שימוש במים נקיים וגורמים אחרים של החיים המודרניים.

החוקרים הגיעו לממצאים אלו באקראי. הם ערכו בדיקות בעכברים עם מחלה דלקתית של המעי. הם משערים כי חלק מהחיידקים היו אחראיים לכך, לכן העבירו עוברי עכברים לאימהות אחרות במטרה למנוע הדבקה מהאם המקורית שלהם.

קולונוזיציה של חיידקם ומיקרו-אורגניזמים אחרים מתחילה בתינוקות זמן קצר לאחר הלידה, והרכב המושבות הללו הנותר כל החיים בעור ובמעיים דומה מאוד להרכב המושבות באם.

הדלקת במערכת העיכול הייתה טובה יותר אך תינוקות של עכברים פיתחו השמנת-יתר ותסמונת מטבולית כולל תנגודת לאינסולין, והחוקרים מאמינים כי זהו המפתח.

החוקרים מציינים מחקר בו עכברים בריאים ורזים הפכו לשמנים כאשר האכילו אותם בחיידקי מערכת העיכול מעכברים שמנים. הם עבדו עם אותו צוות חוקרים במטרה לבחון את חשיבות חיידקי המעי.

החוקרים סבורים כי העכברים מועדים לדלקת במערכת העיכול. בנוכחות סמני דלקת רבים, חלה פגיעה בתפקוד אינסולין.

הם מוסיפים כי שבועות של טיפול אנטיביוטי וכן דיאטות שונות הביאו לשיפור מסוים. במידה ומגבילים את צריכת המזון רובם מסתדרים היטב;  הם כבר לא היו שמנים. עם זאת, הם פיתחו תנגודת לאינסולין.

מדענים מודעים לכך שמאות זני חיידקים שוכנים במערכת העיכול וכי האדם הממוצע נושא בגופו חיידקים במשקל של כ-2 ק”ג.

כעת עולה השאלה אם טיפול אנטיביוטי עשוי לשמש כטיפול בהשמנת-יתר, במטרה לסלק את הפתוגנים המובילים לאכילת-יתר.  לדברי החוקרים, קשה מאוד להחליף את אוכלוסיית החיידקים בגוף. מחקרים כבר הוכיחו כי קשה לטפל במצבים דוגמת מחלת קרוהן, גם עם חודשים של טיפול אנטיביוטי.

Science 2010

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • הסתיים קורס מתקדם ראשון לטיפול בהשמנה בצפון – שתוף פעולה של ספרת הסוכרת בגליל והטכניון

    הסתיים קורס מתקדם ראשון לטיפול בהשמנה בצפון – שתוף פעולה של ספרת הסוכרת בגליל והטכניון

    38 בוגרים ובוגרות סיימו החודש קורס מתקדם לטיפול בהשמנה, בניהולו האקדמי של פרופ' נעים שחאדה, יוזמה משותפת של ספרת הסוכרת בגליל ע"ש ראסל ברי וביה"ס ללימודי המשך של הטכניון. הבוגרים, ברובם רופאי משפחה, למדו על מגפת ההשמנה מהיבטים שונים כשהמטרה היא להכשיר את הצוותים הרפואיים להתמודד עם מגפת ההשמנה.

  • ארבעה מכל עשרה אנשים ברחבי העולם סובלים מסבוריאה דרמטיטיס (JAMA Dermatology)

    ארבעה מכל עשרה אנשים ברחבי העולם סובלים מסבוריאה דרמטיטיס (JAMA Dermatology)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Dermatology עולה כי סבוריאה דרמטיטיס (Seborrheic Dermatitis) פוגעת בכ-4% מכלל האוכלוסייה, עם הבדלים משמעותיים בין קבוצות גיל, אוכלוסיות ואזורים שונים, עם שכיחות גבוהה יותר במבוגרים לעומת ילדים. החוקרים השלימו מטה-אנליזה שכללה 121 מחקרים עם למעלה מ-1.2 מיליון מטופלים עם אבחנה של סבוריאה דרמטיטיס על-ידי רופא. המחקרים שנכללו בסקירה הנרחבת […]

  • האם בדיקה גנטית יכולה לנבא תגובה ל-Semaglutide? (מתוך כנס ה-ADA)

    האם בדיקה גנטית יכולה לנבא תגובה ל-Semaglutide? (מתוך כנס ה-ADA)

    מנתונים חדשים שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-ADA (או American Diabetes Association) עולה כי בדיקה גנטית לזיהוי נטייה להפרעה בשובע לאחר ארוחה (Abnormal Postprandial Satiety) עשויה לסייע בחיזוי טיב התגובה לטיפול ב-Semaglutide, אם כי לא הודגם קשר דומה עם הטיפול בתכשיר אחר מאותה משפחה. הבדיקה הינה חלק מהפורטפוליו של MyPhenome Obesity Phenotyping Portfolio של חברת […]

  • זיהומים מסכני-חיים נדירים בתינוקות שנולדו במועד עם שלפוחיות או פוסטולות (Pediatrics)

    זיהומים מסכני-חיים נדירים בתינוקות שנולדו במועד עם שלפוחיות או פוסטולות (Pediatrics)

    בתינוקות שנולדו במועד וללא חום עם שלפוחיות או פוסטולות קיים סיכון נמוך מאוד לזיהומים מסכני-חיים לאחר שלילת אבחנה אפשרית של זיהום בנגיף HSV (או Herpes Simplex Virus), כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Pediatrics. החוקרים בחנו את הרשומות הרפואיות הממוחשבות של תינוקות בגיל עד 60 ימים עבורם הוזמן ייעוץ רופא עור בשישה מרכזים […]

  • מה בין משך השינה ובין לחץ הדם בצעירים? (Pediatrics)

    מה בין משך השינה ובין לחץ הדם בצעירים? (Pediatrics)

    במאמר שפורסם בכתב העת Pediatrics מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי משך שינה ארוך יותר והתחלת שינה בשעה מוקדמת יותר מלווים במדדי לחץ דם נמוכים יותר. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי כיום אין בהמלצות התייחסות ליעד דפוסי שינה אופטימאליים כטיפול ביתר לחץ דם. כעת הם בחנו את הקשר בין משך ומועד שינה […]

  • הפחתת משקל עשויה להפחית את הסיכון להתפתחות ממאירויות משנית להשמנה (מתוך כנס ה-ADA)

    הפחתת משקל עשויה להפחית את הסיכון להתפתחות ממאירויות משנית להשמנה (מתוך כנס ה-ADA)

    במבוגרים עם השמנת-יתר המצליחים לרדת במשקל גופם נרשמה ירידה בסיכון להתפתחות ממאירויות על-רקע השמנה, כך עולה מנתונים שפורסמו במהלך כנס ה-American Diabetes Association. החוקרים השלימו מחקר תצפיתי, רטרוספקטיבי, שכלל נתונים אודות 105,472 מבוגרים עם השמנה ובחנו את הרשומות הרפואיות הממוחשבות ממרפאת קליבלנד בין 2000 עד 2022. נתוני מדד מסת גוף נאספו אודות כל משתתף והחוקרים […]

  • טיפול ב-Fenofibrate עשוי להאט התקדמות מחלה עינית סוכרתית (NEJM Evid)

    טיפול ב-Fenofibrate עשוי להאט התקדמות מחלה עינית סוכרתית (NEJM Evid)

    טיפול ב- Fenofibrate מלווה בירידה משמעותית בסיכון להתקדמות מקולופתיה ורטינופתיה סוכרתית, כך עולה מתוצאות מחקר LENS (או Lowering Events in Non-proliferative Retinopathy in Scotland) שהוצגו במהלך כנס ה-American Diabetes Association ופורסמו במקביל ב-NEJM Evidence. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי רטינופתיה סוכרתית הינה האחד מחמשת הגורמים המובילים לאובדן ראיה ברחבי העולם והגורם השני במבוגרים בגיל העבודה […]

  • שכיחות גבוהה של דום נשימה חסימתי בשינה בחולים עם היפראלדוסטרוניזם ראשוני (J Clin Endocrinol Metab)

    שכיחות גבוהה של דום נשימה חסימתי בשינה בחולים עם היפראלדוסטרוניזם ראשוני (J Clin Endocrinol Metab)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism עולה שכיחות גבוהה של דום נשימה חסימתי בשינה בחולים עם אבחנה של היפראלדוסטרוניזם ראשוני, כאשר זוהה קשר הדוק בין הפרעת הנשימה בשינה ובין היפרפילטרציה כלייתית. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את השכיחות של דום נשימה חסימתי בשינה בחולים עם היפראלדוסטרוניזם ראשוני ולהעריך את […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה