שכיחות Tardive Dyskinesia נותרה גבוהה עם טיפול בתרופות אנטי-פסיכוטיות אטיפיות (מתוך Journal of Clinical Psychiatry)

אף על פי שלתרופות אנטי-פסיכוטיות אטיפיות פרופיל בטיחות טוב יותר מתרופות אנטי-פסיכוטיות קונבנציונאליות, הסיכון ל- Tardive Dyskinesia נותר למעשה זהה, כך עולה מהמחקר הפרוספקטיבי הראשון להערכת הנושא, שתוצאותיו פורסמו ב-Journal of Clinical Psychiatry.

החוקרים מציינים בעקבות מחקרים קודמים שתמכו בבטיחות היחסית של דור התרופות החדש, רופאים אימצו תרופות אנטי-פסיכוטיות דוגמת Aripiprazole, Olanzapine (זיפרקסה) ו-Quetiapine (סרוקואל) לטיפול בהפרעות הרבה מעבר לסכיזופרניה, שהיא ההתוויה הקלאסית ועדיין הנפוצה ביותר לנטילת תרופות אלו.

החוקרים כותבים כי מחקרים שהדגימו סיכון נמוך ל- Tardive Dyskinesia עם תרופות אנטי-פסיכוטיות אטיפיות לא תוכננו היטב. אט אט התפוגגו כל היתרונות שאפיינו את התרופות האטיפיות, דוגמת פחות תופעות לוואי קוגניטיביות, יעילות טובה יותר וסיכון נמוך יותר להפרעות תנועה, ולא נותרה הצדקה רבה לעלות הגבוהה שלהן.

היתרון מבחינת Tardive Dyskinesia היה היתרון הבולט ביותר שנותר עם משפחת תרופות זו, כנגד מתחריה. הגורם לכך היה האופי הירוד של המחקרים ששימשו כבסיס ליתרון זה מלכתחילה.

במחקר הנוכחי החוקרים התמקדו באבחנה של Tardive Dyskinesia. הם מציינים כי סימנים אקסטרה-פירמידאליים, דוגמת אקתיזיה ורעד פרקינסוני נפוצים בשלושת החודשים הראשונים לטיפול בתרופות אנטי-פסיכוטיות. הפרעות אלו לרוב ניתנות לטיפול, אך לעיתים עלולות לבלבל עם Tardive Dyskinesia שהיא חמורה יותר. באופן כללי, מרבית התרופות האנטי-פסיכוטיות האטיפיות אכן גורמות לפחות סימנים אקסטרה-פירמידאליים בתקופה המוקדמת, ונותר הרושם כי שכיחות Tardive Dyskinesia נמוכה יותר כאשר לא מתבססים על קריטריונים מדויקים להגדרה.

כל המשתתפים במחקר נטלו תרופות אנטי-פסיכוטיות למשך לפחות שלושה חודשים, ולא סבלו ממחלה נוירולוגית אחרת שהייתה עשויה להקשות על אבחנת Tardive Dyskinesia. חולים הוצאו מהמחקר במידה ואובחנה Tardive Dyskinesia בהערכה הראשונית, או במקרים בהם האבחנה נקבעה בעבר, ובסופו של דבר נותרו 352 חולים בסיכון, בהם נערכה בדיקת AIMS (Abnormal Involuntary Movement Scale( פעמיים בכל ביקור, עם שישה חודשי מעקב.

משקיפים שהוכשרו במיוחד להערכת החולים זיהו 52 מקרים של Tardive Dyskinesia, שתורגמו לסיכון של 19.7% במהלך 3.9 שנים.

מרבית החולים נחשפו בעבר לתרופות אנטי-פסיכוטיות קונבנציונאליות. במודל סטטיסטי מצאו החוקרים כי נטילת תרופות אטיפיות בלבד לוותה בסיכון יחסי נמוך בשליש, בהשוואה לטיפול בתרופות קונבנציונאליות בלבד (RR=0.68).  בחולים שנטלו את שתי משפחות התרופות תועד סיכון יחסי כפול ל- Tardive Dyskinesia (RR=1.85).

בקרב חולים שקיבלו מרשם לטיפול בתרופות אנטי-פסיכוטיות אטיפיות בשל הפרעות במצב הרוח, תועד סיכון יחסי נמוך יותר משמעותית ל- Tardive Dyskinesia, בהשוואה לחולי סכיזופרניה (RR=0.15 לעומת RR=0.97).

מחקרים קודמים עקבו אחר חולים למשך תקופת זמן קצרה יותר, כאשר במחקר הנוכחי המעקב הגיע לעיתים לעד ארבע שנים. המחקרים המוקדמים דיווחו על שיעורים נמוכים משמעותית של Tardive Dyskinesia. בהשוואה למחקר שנערך בשנות השמונים של המאה הקודמת, לא נמצא הבדל מובהק בשיעורי Tardive Dyskinesia בין חולי סכיזופרניה שנטלו תרופות אטיפיות כיום, לעומת אלו שנטלו תרופות קונבנציונאליות במדגם המוקדם יותר.

החוקרים מאמינים כי מדובר בחדשות רעות עבור המטופלים, הם היו רוצים שלתרופות החדשות יהיה את היתרון האמור, ומוסיפים כי חשוב שהרופאים המטפלים יכירו את הסיכונים של התרופות עליהם הם ממליצים.

J Clin Psychiatry 2010

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם טרשת נפוצה מגנה מפני מחלת אלצהיימר? (Annals of Neurology)

    האם טרשת נפוצה מגנה מפני מחלת אלצהיימר? (Annals of Neurology)

    פתולוגיה של משקעי עמילואיד, המאפיינת מחלת אלצהיימר, נמוכה ב-50% בחולים עם טרשת נפוצה בהשוואה לאלו ללא המחלה הנוירולוגית, כך עולה מניתוח נתוני סמנים בדם. במאמר שפורסם בכתב העת Annals of Neurology כותבים החוקרים כי הממצאים מעידים על השפעה מגנה אפשרית של טרשת נפוצה מפני מחלת אלצהיימר. מדגם המחקר כלל 100 חולים עם טרשת נפוצה (גיל […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר מתן Ocrelizumab בזריקה תת-עורית לטיפול בטרשת נפוצה (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר מתן Ocrelizumab בזריקה תת-עורית לטיפול בטרשת נפוצה (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישר פורמולה תת-עורית של Ocrelizumab (אוקרוואס) לטיפול בטרשת נפוצה התקפית וטרשת נפוצה מתקדמת ראשונית. הזריקה התת-עורית ניתנת על-ידי איש צוות רפואי בתוך כאשר דקות והינה הזריקה התת-עורית הראשונה והיחידה מסוגה הניתנת פעמיים בשנה ומאושרת לטיפול בטרשת נפוצה התקפית וטרשת נפוצה מתקדמת ראשונית. האישור הנוכחי מבוסס על נתונים […]

  • הדור הבא של הפרוביוטיקה | פוסטביוטיקה | הרצאות זמינות לצפייה

    הדור הבא של הפרוביוטיקה | פוסטביוטיקה | הרצאות זמינות לצפייה

    במהלך החודש האחרון התקיימו שני וובינרים העוסקים בפוסטביוטיקה | הדור הבא של הפרוביוטיקה. להרצאת המפגש הראשון ומענה על שאלות השתלמות לחצו כאן להרצאת המפגש השני שהתמקדה בפוסטביוטיקה להפחתה משמעותית של תחלואת חורף בילדים לחצו כאן  

  • האם נוגדי-היסטמינים עלולים לעורר פרכוסים בילדים? (JAMA Netw Open)

    האם נוגדי-היסטמינים עלולים לעורר פרכוסים בילדים? (JAMA Netw Open)

    טיפול בנוגדי-היסטמינים מדור ראשון מלווה בעליה משמעותית בסיכון להופעת פרכוסים בילדים, עליה הבולטת במיוחד באלו בגילאי 6-24 חודשים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים מקוריאה השלימו מחקר חתך להערכת הסיכון לפרכוסים על-רקע טיפול בנוגדי-היסטמינים מדור ראשון. הם בחנו את הנתונים אודות 11,729 ילדים עם אירוע פרכוסי (ביקור בחדר מיון עם […]

  • תוצאות מבטיחות לפסילוציבין במינון גבוה לטיפול בדיכאון (BMJ)

    תוצאות מבטיחות לפסילוציבין במינון גבוה לטיפול בדיכאון (BMJ)

    מינון גבוה של פסילוציבין מלווה בהקלה גדולה יותר בתסמיני דיכאון לעומת פלסבו או Escitalopram, ללא סיכון מוגבר לאירועים חריגים חמורים, כך עולה מתוצאות מטה-אנליזה חדשה שפורסמו בכתב העת BMJ. החוקרים השלימו מטה-אנליזה להערכת התועלת של טיפול מונותרפי בתכשירים פסיכדליים לעומת Escitalopram בחולים עם אבחנה קלינית של דיכאון. הסקירה כללה 811 משתתפים (גיל ממוצע של 42.49 […]

  • מתן תוך-ניתוחי של דקסמתזון מפחית שימוש באופיואידים בילדים לאחר כריתת שקדים (Can J Anesthesia)

    מתן תוך-ניתוחי של דקסמתזון מפחית שימוש באופיואידים בילדים לאחר כריתת שקדים (Can J Anesthesia)

    מתן תוך-ניתוחי של מנה יחידה של דקסמתזון בילדים שעברו ניתוח כריתת שקדים תחת הרדמה כללית הפחית את הצורך בטיפול באופיואידים סביב ההתערבות הניתוחית, ללא עליה בסיכון לדימום לאחר-ניתוח, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Canadian Journal of Anesthesia. החוקרים השלימו סקירה שיטתית ומטה-אנליזה להערכת ההשפעה של דקסמתזון תוך-ניתוחי על צריכת אופיואידים בילדים עד גיל […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה