משפחה

טיפול הורמונאלי חליפי עם אסטרוגן בלבד מעלה את הסיכון להופעת אסתמה לאחר מנופאוזה (מתוך Thorax)

ממחקר חדש שפורסם ב-Thorax עולה כי טיפול הורמונאלי חליפי עם אסטרוגן מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות מחלת אסתמה לאחר מנופאוזה.

לדברי החוקרים, מחקרים אפידמיולוגים הציעו כי טיפול הורמונאלי בנשים עשוי לשחק תפקיד חשוב בהופעת אסתמה וכי טיפול הורמונאלי חליפי עשוי להעלות את הסיכון למחלה בנשים לאחר מנופאוזה. המנגנון בבסיס הקשר בין גורמים הורמונאליים ובין הסיכון לאסתמה עדיין אינו מובן לחלוטין.

במחקר הנוכחי ביקשו החוקרים ללמוד יותר על הקשר בין הסוגים השונים של טיפולים הורמונאליים והסיכון לאסתמה לאחר מנופאוזה.

החוקרים התבססו על נתונים ממחקר E3N, שהוא המרכיב הצרפתי של מחקר EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition). המחקר כלל מדגם של 98,995 נשים צרפתיות, שנולד בין השנים 1925 ו-1950, במשך למעלה מעשר שנים, בין 1990 עד 2002.

הנשים השלימו כל שנתיים שאלון למילוי עצמי, בנוגע להיסטוריה הרפואית, מצב המנופאוזה והרגלי חיים שונים. קבוצת המקרים כללה נשים ששללו התקפי אסתמה טרם מנופאוזה, ואובחנו עם אסתמה לאחר מנופאוזה.

מבין 57,664 נשים ללא אסתמה בתחילת המנופאוזה, עם מידע זמין בנוגע לטיפול הורמונאלי חליפי, תועדו 569 מקרים חדשים של אסתמה בין השנים 1990 ו-2002 (מקביל להיארעות של 1.15 ל-1000 מקרים בשנה).

החוקרים מצאו סיכון מוגבר להופעת אסתמה בעקבות טיפול הורמונאלי. לאחר תקנון לגיל, עישון, ערכי BMI, נטילת גלולות למניעת היריון והצריכה הקלורית הכוללת, יחס הסיכון להופעת אסתמה בקרב נשים שנטלו אי-פעם טיפול הורמונאלי חליפי עמד על 1.21 (95% CI = 1.00-1.46), בהשוואה לאלו שמעולם לא קיבלו טיפול הורמונאלי חליפי.

בנשים שנטלו לאחרונה טיפול הורמונאלי חליפי, יחס הסיכון להופעת אסתמה עמד על 1.20 (95% CI = 0.98-1.46), ובקרב אלו שנטלו טיפול הורמונאלי חליפי עמד על 1.6 (95% CI = 0.86-1.57).

עם זאת, הסיכון המוגבר לאסתמה היה מובהק רק בנשים שנטלו אסטרוגן בלבד. בהשוואה לאלו שמעולם לא נטלו את הטיפול, יחס הסיכון בקרב אלו שנטלו אסטרוגן בלבד עמד על 1.54 (95% CI = 1.13-2.09). הסיכון הנ”ל עלה בקרב אלו שלא עישנו מעולם (HR = 1.80,  95% CI = 1.15-2.80) ובנשים שדיווחו על מחלה אלרגית טרם הופעת אסתמה (HR = 1.86,  95% CI = 1.18-2.93).

החוקרים תיעדו עליה קלה בסיכון לאסתמה זוהתה עם שילוב Estrogen-Progestagen בנשים שלא עישנו מעולם, עם מחלה אלרגית בעבר. נטילת טיפול הורמונאלי עם אסטרוגן ו-Progestagen לוותה בעליה קלה בסיכון לאסתמה בשתי הקבצות הנ”ל.

החוקרים מציינים כי הם לא מדדו את התפקוד הריאתי; לאור זאת, ייתכן כי חלק מהנשים סבלו מ-COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) לעומת אסתמה.

החוקרים קוראים לערוך מחקרים נוספים להערכת הקשר בין נטילת אסטרוגן ללא Progestagen ובין הופעת אסתמה, לאור ההשפעה הטובה של הטיפול על איכות החיים של נשים לאחר מנופאוזה.

Thorax. Published online February 7, 2010

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם בדיקה גנטית יכולה לנבא תגובה ל-Semaglutide? (מתוך כנס ה-ADA)

    האם בדיקה גנטית יכולה לנבא תגובה ל-Semaglutide? (מתוך כנס ה-ADA)

    מנתונים חדשים שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-ADA (או American Diabetes Association) עולה כי בדיקה גנטית לזיהוי נטייה להפרעה בשובע לאחר ארוחה (Abnormal Postprandial Satiety) עשויה לסייע בחיזוי טיב התגובה לטיפול ב-Semaglutide, אם כי לא הודגם קשר דומה עם הטיפול בתכשיר אחר מאותה משפחה. הבדיקה הינה חלק מהפורטפוליו של MyPhenome Obesity Phenotyping Portfolio של חברת […]

  • האם טיפול ב-Semaglutide מעלה את הסיכון ל-NAION? (מתוך JAMA Ophthalmol)

    האם טיפול ב-Semaglutide מעלה את הסיכון ל-NAION? (מתוך JAMA Ophthalmol)

    בחולים עם סוכרת מסוג 2, עודף-משקל או השמנת-יתר, טיפול ב-Semaglutide מלווה בסיכון מוגבר לאבחנה של NAION (או Non-Arteritic Anterior Ischemic Optic Neuropathy), כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Ophthalmology. המחקר הרטרוספקטיבי כלל 16,827 חולים ממרכז Massachusetts Eye and Ear בבוסטון. החוקרים התמקדו ב-710 חולים עם סוכרת מסוג 2 , כולל 194 חולים שקיבלו […]

  • מה בין משך השינה ובין לחץ הדם בצעירים? (Pediatrics)

    מה בין משך השינה ובין לחץ הדם בצעירים? (Pediatrics)

    במאמר שפורסם בכתב העת Pediatrics מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי משך שינה ארוך יותר והתחלת שינה בשעה מוקדמת יותר מלווים במדדי לחץ דם נמוכים יותר. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי כיום אין בהמלצות התייחסות ליעד דפוסי שינה אופטימאליים כטיפול ביתר לחץ דם. כעת הם בחנו את הקשר בין משך ומועד שינה […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 1 - היפוגליקמיה

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 1 - היפוגליקמיה

    לפניכם מפגש ראשון מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש הראשון עוסק בהיפוגליקמיה. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת נובו נורדיסק

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 3 - אינסולינים ארוכי טווח

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 3 - אינסולינים ארוכי טווח

    לפניכם מפגש שלישי מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש השלישי עוסק באינסולינים ארוכי טווח. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 4 - טכנולוגיות בסוכרת

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 4 - טכנולוגיות בסוכרת

    לפניכם מפגש רביעי מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש הרביעי עוסק בטכנולוגיות בסוכרת. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת נובו […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 2 - טיפולים מתקדמים במבוגר הסוכרתי

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 2 - טיפולים מתקדמים במבוגר הסוכרתי

    לפניכם מפגש שני מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש השני עוסק בטיפולים מתקדמים במבוגר הסוכרתי. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 5 - רפואה מותאמת אישית

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 5 - רפואה מותאמת אישית

    לפניכם מפגש חמישי מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש החמישי עוסק ברפואה מותאמת אישית. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת […]

  • אפשרויות טיפול תרופתי באלופציה אראטה (U.S. Pharmacist)

    אפשרויות טיפול תרופתי באלופציה אראטה (U.S. Pharmacist)

    אלופציה אראטה, הפרעת שיער אוטואימונית לא צלקתית, הינה בעלת שיעור היארעות של עד כ-2% במהלך החיים ועלולה להשפיע על תחומים פסיכולוגיים, רגשיים וחברתיים. יהונתן ניסן משתף את מאמר העוסק בהפרעה מה- U.S. Pharmacist, בהמלצתו של פרופ’ שוורצברג.

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה