משפחה

האם כוריואמניוניטיס במהלך ההיריון קשורה בסיכון מוגבר לאסתמה בגיל הילדות? (מתוך Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine)

מאת ד”ר בן פודה שקד

ממחקר עוקבה רטרוספקטיבי גדול אשר פורסם בגיליון פברואר של הירחון Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine עולה כי חשיפה עוברית לכוריואמניוניטיס (דלקת קרומי השליה ומי השפיר) בשילוב עם לידה מוקדמת קשורה בסיכון מוגבר לאסתמה המאובחנת בידי רופא בגיל 8 שנים ומטה.

החוקרים מסבירים כי כוריואמניוניטיס, שהינה דלקת של הממשק בין האם לעובר, מסבכת כ-8% מהריונות. לדבריהם, ישנן ראיות משכנעות ממחקרים המבוססים על מודלים של בעלי חיים ובני אדם לפיהן קיים קשר בין כוריואמניוניטיס ובין פגיעה ריאתית בעובר בגיל הריוני מוקדם.

קשר שכזה מעיד לטענת החוקרים על פגיעה מתמשכת לרקמה הריאתית המתפתחת, ואולם הקשר בין כוריואמניוניטיס ובין אסתמה בגיל הילדות טרם נחקר בפרוטרוט. בנוסף, טרם נבחנה השאלה שמא גיל ההיריון בעת הלידה וגזע או מוצא אתני משפיעים על קשר שכזה.

לפיכך, ביקשו החוקרים במחקרם זה לבחון האם כוריואמניוניטיס קשורה בסיכון מוגבר להתפתחות של אסתמה בילדים מתחת לגיל 8 שנים, ואם גיל ההיריון בעת הלידה וגזע או מוצא אתני הינם בעי השפעה כלשהי על קשר זה. במחקר נכללו 510,216 ילדים אשר נולדו (ללא תאומים) במספר מרכזים רפואיים בקליפורניה בין השנים 1991 ו-2007.

החוקרים מצאו כי ככלל, ילדים אשר נולדו בלידה מוקדמת הראו היארעות גבוהה משמעותית של אסתמה (60.2 לאלף שנות-אדם) לעומת ילדים שנולדו במועד (40.0 לאלף שנות-אדם), עם יחס שיעור ההיארעות (Incidence Rate Ratio, IRR) של 1.5 (95% CI = 1.4-1.6). עם זאת, בהריונות בהם אירעה כוריואמניוניטיס, שיעור ההיארעות של אסתמה בילדים שנולדו טרם המועד היה 100.7 לאלף שנות-אדם לעומת 39.6 לאלף שנות אדם באלו שנולדו במועד (IRR, 2.9; 95% CI = 2.6-3.3).

בנוסף, מציינים החוקרים כי הילדים שפיתחו אסתמה נטו להיוולד לנשים עם המאפיינים הבאים: גיל 35 שנים ומעלה; שחורות; בעלות 13 שנות השכלה ומעלה; בעלות אבחנה של אסתמה במהלך ההיריון; כאלו שעשו שימוש באנטיביוטיקה במהלך ההיריון; אלו שילדו בן זכר; ואלו שסבלו מכוריואמניוניטיס במהלך הריונן.

החוקרים מוסיפים כי נצפה קשר בלתי-תלוי בין כוריואמניוניטיס ובין אסתמה בגיל הילדות על פי גיל ההיריון. בהשוואה לילדים אשר לא נחשפו תוך-רחמית לכוריואמניוניטיס, הסיכון לאסתמה היה פי 1.23 (95% CI =1.02-1.49), פי 1.51 (95% CI = 1.26-1.80) ופי 1.20 (95% CI = 1.03-1.47) בקרב ילדים שנולדו זמן רב מאוד לפני המועד (בשבוע 23-28 להיריון), זמן רב לפני המועד (שבוע 28-33) או מעט לפני המועד (שבוע 34-36), בהתאמה.

ממצאים אלו מעידים לטענת החוקרים על כך שחשיפה מוקדמת במהלך ההיריון לכוריואמניוניטיס עשויה להיות הרסנית יותר לריאה העוברית המתפתחת ו/או להוביל לתגובה חיסונית מוגברת בעקבות כל חשיפה לאנטיגן בהמשך, ולפיכך עלולה להגביר את הסיכון של הילד לפתח אסתמה בהמשך החיים.

החוקרים מדווחים בנוסף כי שיעורי האסתמה בגיל הילדות נבדלו גם על פי גזע ומוצא אתני. לדבריהם, היריון שהסתיים בלידה מוקדמת והסתבך בכוריואמניוניטיס היה קשור בסיכון מוגבר לאסתמה בקרב אמהות לבנות (HR, 1.66; 95% CI = 1.32-2.07), שחורות (HR, 1.98; 95% CI = 1.60-2.44) והיספאניות (HR, 1.70; 95% CI = 1.45-2.00), אולם לא כך עבור נשים ממוצא אסיאתי (HR, 1.15; 95% CI = 0.83-1.58).

החוקרים מזכירים מספר מגבלות של מחקרם זה, ובהן העובדה כי שיעור הכוריואמניוניטיס באוכלוסיית המחקר היה נמוך מזה שדווח במחקרים קודמים, וכי האבחנה של מצב זה התבססה על בדיקה גופנית קלינית, אשר נוטה לפספס את מרבית המקרים של כוריואמניוניטיס א-תסמינית. כתוצאה מכך, יתכן והושפעו האומדנים במחקר, מזהירים החוקרים.

בנוסף, לא נאסף מידע ביחס לחשיפה למזהמים מיקרוביאליים או למתווכי דלקת, עובדה שלא אפשרה לחוקרים לבחון את ההשפעה של חשיפה שכזו על הסיכון להתפתחות של אסתמה בגיל הילדות. לבסוף, לא נאסף מידע אודות אטופיה ועישון בקרב ההורים, אשר ידועים שניהם כגורמים המגבירים את הסיכון לאסתמה בגיל הילדות.

החוקרים מסכמים כי ממצאיהם אלו עשויים לספק רמזים נוספים אודות האתיולוגיה המורכבת של אסתמה בגיל הילדות. לדבריהם יש צורך במחקרים נוספים על מנת לאושש את הממצאים, אולם במידה ויאושרו עשויים להוביל להבנה טובה יותר של המנגנון הפתו-אתיולוגי של המחלה ודרכי מניעתה.

Arch Pediatr Adolesc Med. 2010;164(2):187-192

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • ניהול מקרי שלפוחיות ופוסטולות בילודים בני פחות מ-60 יום ללא חום שהוערכו דרמטולוגית (Pediatrics)

    ניהול מקרי שלפוחיות ופוסטולות בילודים בני פחות מ-60 יום ללא חום שהוערכו דרמטולוגית (Pediatrics)

    מטרת מחקר זה, שפורסם לאחרונה ב-PEDIATRICS, היתה להעריך את הניהול הרפואי ותוצאותי במקרים בהם ילודים בני פחות מ-60 יום ללא חום הוערכו על ידי רופאי העור לאור הופעת שלפוחיות ו/או פוסטולות. ד"ר עדי זיו, עורך מדור ילדים, משתף את הסקירה ומוסיף מהערותיו.

  • הערכת כשל גדילה ותוצאות נוירולוגיות בפגות קיצונית (Journal of Perinatology)

    הערכת כשל גדילה ותוצאות נוירולוגיות בפגות קיצונית (Journal of Perinatology)

    כשל גדילה, כפי שבא לידי ביטוי בהיקף הראש בשחרור של ילודים עם פגות קיצונית, נמצא כקשור לתוצאות התפתחותיות והתנהגותיות בגיל שנתיים, כך פורסם ב- Journal of Perinatology ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו.

  • רמות אלבומין מסוכרר בדם בהיריון מוקדם מנבאות סוכרת הריונית (Diabetes Care)

    רמות אלבומין מסוכרר בדם בהיריון מוקדם מנבאות סוכרת הריונית (Diabetes Care)

    במאמר שפורסם בכתב העת Diabetes Care מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי ריכוז אלבומין מסוכרר בדם בהיריון מוקדם עשוי לסייע בחיזוי הסיכון לסוכרת הריונית. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין ריכוזי אלבומין מסוכרר בדם בהיריון מוקדם ובאמצע ההיריון ובין הסיכון לאבחנה של סוכרת הריונית. החוקרים מדדו את ריכוזי אלבומין מסוכרר […]

  • עדויות חדשות תומכות ביעילות ובטיחות Dupilumab לאורך חמש שנים כנגד אטופיק דרמטיטיס (JAMA Dermatology)

    עדויות חדשות תומכות ביעילות ובטיחות Dupilumab לאורך חמש שנים כנגד אטופיק דרמטיטיס (JAMA Dermatology)

    לאורך חמש שנים, טיפול ב- Dupilumab (דופיקסנט) הדגים פרופיל בטיחות מקובל ויעילות ממושכת, עם שיפור משמעותי בסימנים ותסמינים של אטופיק דרמטיטיס בחולים עם מחלת עור בדרגה בינונית-עד-חמורה. מחר LIBERTY AD בשלב 3 הינו מחקר הארכה בתווית-פתוחה להערכת בטיחות ויעילות Dupilumab ב-2,677 מבוגרים עם אטופיק דרמטיטיס בדרגה בינונית-עד-חמורה אשר לקחו בעבר חלק במחקרי Dupilumab לאורך חמש […]

  • קרם Roflumilast אושר לטיפול באקזמה בחולים מגיל שש שנים ומעלה (מתוך הודעת ה-FDA)

    קרם Roflumilast אושר לטיפול באקזמה בחולים מגיל שש שנים ומעלה (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישרו התוויה חדשה לטיפול בקרם Roflumilast בריכוז 0.15% כנגד אטופיק דרמטיטיס בדרגה קלה-עד-בינונית במבוגרים וילדים מגיל שש שנים ומעלה. המומחים מסבירים כי קרם Roflumilast, אשר פותח ע”י חברת Arcutis Biotherapeutics, הינו מעכב PDE-4 מקומי ללא-סטרואידים, אשר אושר בעבר בריכוזים גבוהים לטיפול בסבוריאה ופסוריאזיס רובדי. האישור הנוכחי מבוסס […]

  • דיאטה עתירת-סיבים משחררת הורמון מדכא תאבון (Science Translational Medicine)

    דיאטה עתירת-סיבים משחררת הורמון מדכא תאבון (Science Translational Medicine)

    דיאטה עתירת סיבים משפיעה על המטבוליזם של המעי הדק ומעודדת שחרור הורמון מעי מדכא-תאבון, PYY (או Peptide Tyrosine Tyrosine), יותר מדיאטה דלת-סיבים, זאת ללא תלות בהרכב המזון, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Science Translational Medicine. החוקרים בחנו את ההשפעה של דיאטה דלת סיבים ועתירת סיבים על שחרור הורמוני מערכת עיכול, כולל PYY ו-GLP-1. […]

  • ההשפעה של פעילות גופנית על דיכאון וחרדה בנשים לאחר-מנופאוזה (BMC Public Health)

    ההשפעה של פעילות גופנית על דיכאון וחרדה בנשים לאחר-מנופאוזה (BMC Public Health)

    במאמר שפורסם בכתב העת BMC Public Health מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי פעילות גופנית עשויה לסייע בהקלה על תסמיני דיכאון בנשים לאחר-מנופאוזה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי פעילות גופנית זוהתה כטיפול תא-תרופתי מבטיח להקלה על דיכאון, אך עדיין קיימת מחלוקת באשר לסוג הפעילות היעיל ביותר. מטרתם כעת הייתה להשוות ולדרג את […]

  • אסתמה אימהית במהלך היריון והסיכון לאלרגיה ואסתמה בצאצאים (BJOG)

    אסתמה אימהית במהלך היריון והסיכון לאלרגיה ואסתמה בצאצאים (BJOG)

    במאמר שפורסם בכתב העת BJOG מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בקרב ילדים לאימהות עם אסתמה סיכון מוגבר להתפתחות מחלות אלרגיות. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עדויות קליניות וקדם-קליניות מעידות כי חשיפה תוך-רחמית לאסתמה אימהית מלווה בסיכון מוגבר לאסתמה בצאצאים. עם זאת, לא ידוע אם אסתמה אימהית מעלה גם את הסיכון לאלרגיות […]

  • בדיקת סוכר בדם בצום בהיריון מתקדם עשויה לסייע כבדיקת סקר לזיהוי סוכרת הריונית בטרימסטר השלישי (BJOG)

    בדיקת סוכר בדם בצום בהיריון מתקדם עשויה לסייע כבדיקת סקר לזיהוי סוכרת הריונית בטרימסטר השלישי (BJOG)

    במאמר שפורסם בכתב העת BJOG מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בחלק מהנשים עם בדיקת סקר תקינה לסוכרת הריונית בטרימסטר הראשון והשני להיריון ישנה עדות להופעה מאוחרת של סוכרת הריונית לפי בדיקת סקר נוספת של סוכר בדם בצום בשבועות 32-34 להיריון, כאשר הסיכון למאקרוזומיה גבוה יותר משמעותית במקרים אלו. מטרת המחקר הנוכחי […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה