משפחה

האם חשיפה לעישון שניוני קשורה להפרעות שינה בילדים עם אסתמה? (מתוך Pediatrics)

מאת ד”ר בן פודה שקד

ממחקר חדש אשר פורסם בגיליון פברואר של ירחון Pediatrics עולה כי חשיפה לעישון שניוני (Secondhand Smoke, SHS) קשורה בשיעור מוגבר של בעיות בשינה בקרב ילדים עם אסתמה.

לדברי החוקרים, מתבגרים ומבוגרים המעשנים מדווחים על קשיים בשינה. ילדים קטנים הנחשפים לעישון טבק מראים איכות שינה ירודה, וילדים עם אסתמה מדווחים על יותר בעיות בשינה ורגישים יותר להשפעות הרספירטוריות של עישון טבק.

מטרת המחקר הנוכחי הייתה לנתח את הקשר בין חשיפה לעישון שניוני (SHS) ובין תבניות השינה בקרב 219 ילדים עם אסתמה אשר נרשמו לתוכנית התערבות ניסיונית לאסתמה, ואשר נחשפו דרך קבע לעישון שניוני בביתם. החשיפה ל-SHS נמדדה באמצעות רמות ה-Cotinine בדם, וכן נעשה שימוש בשאלון ה-Children’s Sleep Habit Questionnaire על מנת להעריך את תבניות השינה בהתבסס על דיווח ההורים.

הניתוח הסטטיסטי של הנתונים אפשר תקנון למשתנים כגון גיל, מין, גזע, המצב המשפחתי של האם, רמת השכלה והכנסה, חשיפה לטבק במהלך ההיריון, דיכאון אמהי, מדד Home Observation for Measurement of the Environment, צפיפות בבית, חומרת האסתמה והשימוש בתרופות לטיפול באסתמה.

החוקרים מצאו כי חשיפה לעישון שניוני נקשרה לעיכוב רב יותר בהירדמות (p = 0.004), הפרעה בנשימה בשינה (p = 0.02), פאראסומניות (p = 0.002), ישנוניות במהלך שעות היום (p = 0.022) והפרעה כוללת בשינה (p = 0.0002).

החוקרים מסכמים כי חשיפה לעישון שניוני קשורה ביותר בעיות בשינה בקרב ילדים עם אסתמה. לדבריהם, ככל שעלתה החשיפה לעישון שניוני, כך דיווחו הורי הילד על עיכוב רב יותר בהירדמותו, על פאראסומניות והפרעות בנשימה בשינה תכופות יותר, על ישנוניות מוגברת במהלך שעות היום ועל הפרעה רבה יותר בשינה בכלל.

החוקרים מכירים בכך שאין מחקרם זה נטול מגבלות, ומזכירים בהקשר זה את אי היכולת להסיק ממנו לגבי ילדים ללא אסתמה, את השונות הרבה שנרשמה ברמת החשיפה לעישון שניוני, את העובדה כי המידע אודות השינה התבסס על דיווחי ההורים בלבד, ולבסוף את היעדר המידע אודות פגות, אשר עשויה להוות גורם חשוב התורם להתפתחותן של בעיות בשינה.

החוקרים מוסיפים כי הם מדווחים על קשר משמעותי בין מידת החשיפה לעישון שניוני, כפי שנמדדה באמצעות סמן ביולוגי (רמות ה-Cotinine בסרום) ובין הפרעות שינה בילדים עם אסתמה, וכי הירידה בחשיפה זו הינה תחום הנושא עמו פוטנציאל להשפעה משמעותית בקרב האוכולסיה הפדיאטרית.

Pediatrics 2009

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה