משפחה

הבטיחות של אימונותרפיה תת-לשונית לטיפול ברגישות ללטקס (מתוך כנס World Allergy Congress)

מאת ד”ר בן פודה שקד 

                              

ממחקר חדש אשר הוצג בכנס השנתי ה-21 של ה-World Allergy Organization עולה כי אימונותרפיה תת-לשונית (Sublingual immunotherapy, SLIT) כנגד אלרגיה ללטקס הינה בעלת פרופיל בטיחות טוב, וכי רק מיעוט מהחולים חווים תופעות לוואי מקומיות במהלך האינדוקציה של הטיפול, תופעות אשר פוחתות בשלב האחזקתי שלו.

במחקר ביקשו החוקרים לבחון את האלרגיה למוצרים מגומי לטקס טבעי, אשר הוגדרה בשנות התשעים של המאה הקודמת כמצב קליני משמעותי. באופן טיפוסי, ההתמודדות עם רגישות זו כוללת הימנעות מהאלרגן והחלפתו, אם כי הימנעות ארוכת טווח נדרשת על מנת להימנע לחלוטין מתגובה אלרגית.

החוקרים מסבירים כי סנסיטיזציה מתפתחת בקרב 5% עד 17% מהאנשים הנחשפים ללטקס, ונגרמת על ידי חלבון ה-Hevein, שהינו פרה-פרוטאין הקיים בגומי לטקס טבעי, שזוהה בשנות התשעים כאלרגן נפוץ הגורם לתגובות ללטקס בקרב עובדי מערכת הבריאות.

לדברי החוקרים, שמקורם באיטליה, במדינתם ישנם עובדים רבים של מערכת הבריאות אשר באים במגע עם החולים ואינם מטפלים בהם (למשל- מסייעים ברחיצתם או החלפת בגדיהם). עובדים אלו מהווים לטענתם את חלק הארי מבין החולים הסובלים מאלרגיה ללטקס. בנוסף, ישנה חשיבות רבה לעובדי מערכת הבריאות אשר נחשפים ללטקס במסגרת העבודה בחדר הניתוח, שהרי שם ישנם ריכוזים גבוהים של אבקת הלטקס. הם מוסיפים כי עבודותיהם בקרב סטודנטים לרפואה הראו שיעור נמוך של רגישות ללטקס, המשתווה לזה של האוכלוסיה הכללית- אולם נצפתה עלייה בשיעור זה לאחר ארבע שנות לימודי רפואה או סיעוד.

החוקרים מוסיפים כי כמות קטנה יותר של חלבון הלטקס במכשור רפואי עשוי לצמצם את התגובה האלרגית אולם לא להעלימה לחלוטין. הם מזכירים כי הוצע שאימונותרפיה עשויה להשיג ירידה ארוכת טווח ברגישות זו, אולם אימונותרפיה תת-עורית כנגד לטקס גרמה עד כה לתגובות מערכתיות קשות בחולים מסוימים. לפיכך, ביקשו החוקרים במחקרם זה לבחון שמא אימונותרפיה הניתנת תחת-הלשון (SLIT) ומכילה תמצית של לטקס הינה בטוחה באנשים עם רגישות לאלרגן.

במחקר נכללו 15 משתתפים (11 נשים ו-4 גברים) עם אלרגיה תעסוקתית למוצרי גומי לטקס ממקור טבעי. גילאי המשתתפים נעו בין 26 ו-46 שנים (גיל ממוצע 36.6 שנים). כשאובחנו עם רגישות ללטקס, שמונה מהחולים התייצגו עם נזלת, ארבעה הראו נזלת ואסתמה ושלושה סבלו מתגובה עורית (אורטיקריה). החוקרים מציינים כי לא הייתה קיימת בחולים מחלה נשימתית אלרגית מעבר לרגישות זו. כל החולים עברו הערכה באמצעות בדיקות בדקירת-סיכה לתמציות אלרגנים נשאפים נפוצים, וכן בדיקה כזו עם תמצית לטקס ועם אימונוגלובולין E הספציפי לסרום.

החוקרים מדווחים כי שלב אינדוקציה תת-לשוני בן ארבעה ימים (במהלכו החולים קיבלו מנה מצטברת של עד 500 מיקרוגרם) בוצע בבית החולים. השלב האחזקתי של הטיפול ניתן בבית על ידי החולים עצמם וכלל שלוש מנות שבועיות למשך שישה שבועות. תמצית הלטקס בה נעשה שימוש (ALK-Abello) הינה תמצית Ammoniac הדומה לזו המשמשת בייצור כפפות גומי. החולים נתבקשו לתעד תופעות לוואי העשויות להיות קשורות בטיפול ה-SLIT, את מועד הופעתן וכל טיפול בו נעזרו עבורן.

מבין 15 הנבדקים, שלושה פיתחו תופעות לוואי מקומיות: שניים דיווחו על גרד בפה ואחד דיווח על גרד בחלל הפה המלווה בנפיחות של הלשון. 12 הנבדקים הנותרים לא דיווחו על תופעות לוואי כלשהן כתוצאה מטיפול ה-SLIT. כמו כן לא נצפו תופעות לוואי סיסטמיות. על בסיס ממצאים אלו, מסיקים החוקרים כי טיפול ה-SLIT כנגד רגישות ללטקס הינו בעל פרופיל בטיחות טוב, אם כי יעילותו הקלינית תצטרך להיבחן במחקרים מבוקרים גדולים.

מומחה בתחום אשר נכח בכנס ונתבקש להגיב לפרסום הדברים, מספר כי ההתעניינות ברגישות ללטקס הלכה וגברה עם השנים, וכי כיום במעבדות רבות אין כל שימוש בלטקס- נמנעים ממנו לחלוטין. לדבריו, הבעיה בשימוש בכפפות גומי הינה שכאשר מזיעים בתוכן, הדבר גורם לסביבה מיטבית להוצאת תמצית חלבון ה-Heiven. סוגיה נוספת הייתה ילדים אשר עברו מספר רב של ניתוחים ולפיכך עברו סנסיטיזציה לאלרגן. עם זאת, הפסקת השימוש בלטקס הביאה להיעלמות הבעיה, לדבריו. כשנשאל מהו מקומו של טיפול אימונותרפי תת-לשוני כנגד הרגישות בהינתן העובדה כי מרבית עובדי מערכת הבריאות יכולים להימנע מלטקס לחלוטין, השיב המומחה כי יתכן והטיפול ישחק תפקיד בקרב החולים המועטים המראים רגישות משמעותית. הדבר יצריך ביצוע הטיפול בתנאים מבוקרים בלבד, הוא מוסיף.

מתוך הכנס השנתי ה-21 של ה-World Allergy Organization (המכונה ה-World Allergy Congress, WAC) שנערך בדצמבר 2009 בבואנוס-איירס, ארגנטינה.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • תכשירים אנטי-פסיכוטיים מסוימים מלווים בסיכון מוגבר לדלקת ריאות (JAMA Psychiatry)

    תכשירים אנטי-פסיכוטיים מסוימים מלווים בסיכון מוגבר לדלקת ריאות (JAMA Psychiatry)

    טיפול במינון גבוה של תרופות אנטי-פסיכוטיות, בפרט Quetiapine, Clozapine ו-Olanzapine, מלווה בסיכון מוגבר לדלקת ריאות בחולים עם סכיזופרניה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Psychiatry. טיפול מונותרפי בתכשירים עם עומס אנטי-כולינרגי גבוה גם מעלה את הסיכון לדלקת ריאות. החוקרים התבססו על מספר מאגרי נתונים ארציים ובחנו את הנתונים אודות חולים שטופלו בשל סכיזופרניה […]

  • ההשפעה של הפרעות נשימה בשינה על איזון אסמה בילדים (Resp Med)

    ההשפעה של הפרעות נשימה בשינה על איזון אסמה בילדים (Resp Med)

    בילדים עם אסתמה הפרעות נשימה בשינה עשויות לפגוע במאמצים לאזן את מחלת הריאות ובאיכות החיים של הילדים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Respiratory Medicine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בילדים, אסמה והפרעות נשימה בשינה עלולות לפגוע באיכות החיים של החולים, כאשר הפרעות הנשימה בשינה עלולות להקשות על איזון מחלת הריאות. מטרת המחקר […]

  • הפסקת עישון משפרת את תוחלת החיים בכל גיל (Am J Prev Med)

    הפסקת עישון משפרת את תוחלת החיים בכל גיל (Am J Prev Med)

    הפסקת עישון בכל גיל מלווה בהארכת תוחלת החיים הצפויה, כאשר התועלת הרבה ביותר תוארה באלו שהפסיקו לעשן בגיל צעיר, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Preventive Medicine. החוקרים בחנו את ההשפעות המזיקות של עישון וההשפעה החיובית של הפסקת עישון על תוחלת החיים במבוגרים בגילאי 35-75 שנים. שיעורי התמותה הספציפיים לגיל לפי […]

  • תוצאות מבטיחות לטיפול התחלתי משולש בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    תוצאות מבטיחות לטיפול התחלתי משולש בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    טיפול משולש הכולל מטפורמין, Dapagliflozin ו-Saxagliptin מהווה גישת טיפול יעילה ובטוחה לחולים עם סוכרת מסוג 2 שלא קיבלו טיפול תרופתי קודם, בהשוואה להגברת עצימות הטיפול, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ההנחיות הנוכחיות ממליצות על טיפול משולב מוקדם להפחתת הסיכון לסיבוכי סוכרת ומניעת אינרציה קלינית בחולים עם סוכרת מסוג 2. […]

  • היעילות והבטיחות של Donidalorsen כנגד אנגיואדמה תורשתית (N Engl J Med)

    היעילות והבטיחות של Donidalorsen כנגד אנגיואדמה תורשתית (N Engl J Med)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת New England Journal of Medicine עולות עדויות חדשות התומכות במתן Donidalorsen כטיפול מניעתי בחולים עם אנגיואדמה תורשתית לאחר שהוכח כי הטיפול התרופתי הפחית את שיעור התלקחויות המחלה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אנגיואדמה תורשתית הינה הפרעה נדירה, המתאפיינת באירועים חוזרים של נפיחות העלולה להיות מסכנת-חיים.  טיפול מונע ארוך-טווח עשוי […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה