האם לידה עשויה להאט את קצב ההתקדמות של טרשת נפוצה? (מתוך Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry)

מאת ד”ר בן פודה שקד 

                              

ממחקר ארוך טווח חדש אשר פורסם בגיליון נובמבר של ירחון Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry, בוצע בנשים הסובלות מטרשת נפוצה (Multiple Sclerosis, MS) ובעלות משך ממוצע של מחלתן של 18 שנים, עולה כי היריון עשוי להיות קשור בקצב איטי יותר של התקדמות המחלה.

החוקרים טוענים  כי בהתבסס על ממצאיהם וממצאי מחקרים קודמים, לא סביר כי ישנה השפעה שלילית ארוכת טווח של לידה לאחר הופעת המחלה על המוגבלות הנגרמת ממנה. לעומת זאת, הם מעידים כי תתכן השפעה מועילה על כך.

החוקרים מסבירים כי טרשת נפוצה מתרחשת יותר בנשים מאשר בגברים, וכי רבים מנשים אלו מצויות בגיל הפוריות. לפיכך, המטופלות עומדות פעמים רבות בפני דילמות הקשורות בהיריון. במונחים של תוצאות קצרות טווח, מחקרים הראו כי הישנויות נוטות להופיע פחות בעת היריון, ובמיוחד בשליש בשלישי, ולעלות פי 3 בשלושת החודשים שלאחר הלידה, אם כי לא נצפתה השפעה על התקדמות הפגיעה התפקודית, לפחות בשנתיים שלאחר הלידה.

לדברי החוקרים, טרם ישנה תשובה לשאלה שמא היריון הינו בעל השפעה ארוכת טווח על מידת המוגבלות הנגרמת מהמחלה, אולם מחקרים מציעים כי קיים סיכון נמוך יותר למהלך פרוגרסיבי ומהלך איטי יותר למוגבלות בקרב נשים אשר הרו לאחר הופעת הטרשת הנפוצה.

במחקרם זה, עשו החוקרים שימוש במבנה של מחקר חתך על מנת לבחון 330 נשים החולות בטרשת נפוצה. מתוכן, 80 היו נשים ללא ילדים, 170 היו נשים עם ילדים שנולדו טרם הופעת המחלה, 61 היו נשים עם ילדים שנולדו לאחריה, ול-19 נשים היו ילדים שנולדו הן טרם הופעת המחלה והן לאחריה.

התוצאות בהן בחרו החוקרים להתמקד כללו את משך הזמן מהופעת המחלה ועד להגעה לציון 6 במדד ה-Expanded Disability Status Scale (EDSS), המעיד על צורך במקל הליכה או קביים על מנת ללכת מרחק של 100 מטרים. ערך סף זה של ציון 6 במדד ה-EDSS נקבע מאחר ומשמש לעיתים תכופות על מנת להעריך חולי MS והינו מקובל כאבן דרך בעלת משמעות קלינית מבחינת ההגבלה התפקודית.

לאחר משך מחלה ממוצע של 18 שנים, מצאו החוקרים כי 55% מהמשתתפות הגיעו לציון EDSS של 6 נקודות. עקומות השרידות מראות שינוי משמעותי במשך הזמן שנדרש להגעה לציון זה בין נשים ללא ילדים לאחר הופעת ה-MS ובין נשים עם ילדים לאחריה, לטובת אלו האחרונות, מדווחים החוקרים.

תוך תקנון לגיל המטופלות בעת הופעת התסמינים, מצאו החוקרים כי אלו עם ילדים שנולדו רק לאחר הופעת התסמינים הראו סיכון נמוך יותר של התקדמות לציון 6 במדד ה-EDSS בהשוואה לנשים לאל ילדים. באופן דומה, חולות MS אשר ילדו בכל נקודת זמן כלשהי הראו סיכון נמוך יותר לעומת אלו שנותרו ללא ילדים.

מגמה דומה נצפתה עבור גיל החולה בעת הגעתה לציון 6 במדד ה-EDSS. לדברי החוקרים, נשים אשר לא ילדו ילדים לאחר הופעת התסמינים החלו להתקדם לערך סף זה תוך 13-15 שנים לעומת 22-23 שנים באלו שילדו ילדים. על מנת לתקנן להשפעה של גיל החולה בעת הופעת המחלה, ביצעו החוקרים ניתוח דומה גם בקרב נשים מתחת לגיל 30, ושוב נצפתה מגמה דומה.

תוצאות המחקר מעידות כי נשים הסובלות מטרשת נפוצה אשר ילדו ילד אחד או יותר לאחר הופעת מחלתן עשויות להראות מהלך מחלה שפיר יותר. יתרה מכך, מוסיפים החוקרים, נשים אשר ילדו בכל נקודת זמן כלשהי היו בעלות הגבלה תפקודית נמוכה יותר לעומת אלו שלא ילדו כלל.

החוקרים מבהירים כי המנגנונים העומדים בבסיס השפעה זו של לידה על מהלך מחלת הטרשת הנפוצה אינם ברורים, אולם הם משערים כי עשויים להיות קשורים בתפקודם של הורמוני המין. לחילופין, יתכן והעניין קשור בגורמים של אורח חיים, כגון הרגלים תזונתיים, רמות פעילות או צריכת ויטמין D אשר ככלל מושפעים לטובה על ידי היריון.

מומחית בתחום ב-American Academy of Neurology אשר נתבקשה להגיב לפרסום הדברים, תיארה את המחקר הנוכחי כ’מרתק’. לדבריה, המחקר בפירוש מצביע על מהלך מחלה שפיר יותר בקרב נשים היולדות בהשוואה לאלו שאינן יולדות. עם זאת, לא ברור לטענת המומחית מה קדם למה- האם הנשים שילדו היו אכן בעלות מהלך שפיר יותר, או שמא אלו עם מהלך שפיר יותר נטו לעשות יותר ילדים. בנוסף, לא ברורה השפעתם של אמצעי מניעה בהקשר זה.

המומחית מוסיפה כי המחקר הנוכחי הינו ארוך טווח באופן יחסי, וכי החל עוד הטרם השימוש הנרחב בטיפולים המשנים את מהלך המחלה הקיימים כיום. יהיה מעניין לפיכך לנסות ולהסיק מממצאי מחקר זה על המקום בו עשויות המטופלות להיות עם טיפול אגרסיבי יותר של שינוי מהלך המחלה, היא מציעה.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • תיעוד קליני בסיוע בינה מלאכותית מפחית את הזמן שהשקיעו רופאים ברשומות הרפואיות (JAMA Netw Open)

    תיעוד קליני בסיוע בינה מלאכותית מפחית את הזמן שהשקיעו רופאים ברשומות הרפואיות (JAMA Netw Open)

    כלי תיעוד קליני בסיוע בינה מלאכותית סייע בהפחתת משך הזמן שהקדישו רופאים לרשומות רפואיות ממוחשבות בבית לצד הפחתה משמעותית של משך הזמן השבועי שהקדישו הרופאים למשימות הקשורות ברשומות רפואיות ממוחשבות מחוץ לשעות העבודה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים גייסו 112 רופאים שעבדו כרופאי משפחה, פנימאים ורופאי ילדים בצפון […]

  • שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: ירידה בהתחסנות בארץ: למה זה קורה ומה המשמעות שלה?

    שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: ירידה בהתחסנות בארץ: למה זה קורה ומה המשמעות שלה?

    שלום וברוכים הבאים לעוד פרק של “שבירת מיתוסים”. היום נדון בנושא שמעלה לא מעט דאגות בארץ ובעולם- הירידה בהתחסנות בקרב ילדים וילודים. משרד הבריאות דיווח לאחרונה על ירידה מדאיגה בשיעורי ההתחסנות, בעיקר בקרב תינוקות וילדים קטנים. בפרק הזה, ננסה להבין מה גורם לירידה הזו – האם מדובר בחששות אמיתיים לגבי בטיחות החיסונים? מה המשמעות של […]

  • איזון שישה גורמי סיכון עשוי להפחית את הסיכון למחלת כליות כרונית במטופלים עם השמנה (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    איזון שישה גורמי סיכון עשוי להפחית את הסיכון למחלת כליות כרונית במטופלים עם השמנה (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    איזון אופטימאלי של לחץ הדם, המוגלובין מסוכרר, LDL, הפרשת אלבומין בשתן, הפסקת עישון והקפדה על פעילות גופנית עשויים להפחית את הסיכון המוגבר להתפתחות מחלת כליות כרונית על-רקע השמנה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ההשפעה המגנה של איזון ששת גורמי סיכון אלו בולטת יותר בגברים, באלו עם הרגלי תזונה לא-בריאים […]

  • איכות חיים בריאותית ירודה משמעותית בנשים לאחר-מנופאוזה עם HPV (מתוך Menopause)

    איכות חיים בריאותית ירודה משמעותית בנשים לאחר-מנופאוזה עם HPV (מתוך Menopause)

    בנשים סביב תקופת המנופאוזה ולאחר-מנופאוזה עם זיהום ב-HPV תועדה איכות חיים בריאותית נמוכה יותר בהשוואה לנשים לפני-מנופאוזה, כאשר ההבדלים הבולטים ביותר היו בתחומי מיניות, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Menopause. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות שמספר מחקרים זיהו גורמים בעלי השפעה שלילית על איכות החיים בנשים לאחר-מנופאוזה, אין מחקרים קודמים להערכת […]

  • טיפול ב-Ubrogepant עשוי למנוע התקף מיגרנה לפני הופעת כאב ראש (Neurology)

    טיפול ב-Ubrogepant עשוי למנוע התקף מיגרנה לפני הופעת כאב ראש (Neurology)

    טיפול מוקדם ב- Ubrogepant(אוברלוי) במינון 100 מ”ג מלווה במצב תפקודי טוב יותר, פחות הגבלות בפעילות ושביעות רצון גבוהה יותר לאחר 24 שעות בחולים עם מיגרנה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Neurology. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את ההשפעות של Ubrogepant במהלך שלב פרודרומלי של מיגרנה על תוצאים לפי דיווח מטופלים במחקר PRODROME, […]

  • האם פעילות גופנית או יוגה עשויות להפחית את הסיכון לאי-נקיטת שתן בנשים? (Ann Intern Med)

    האם פעילות גופנית או יוגה עשויות להפחית את הסיכון לאי-נקיטת שתן בנשים? (Ann Intern Med)

    הן תרגילי יוגה לרצפת האגן והן אימונים גופניים כלליים הפחיתו את היארעות אי-נקיטת שתן בנשים בגיל העמידה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Annals of Internal Medicine. מהנתונים עולה כי יוגה לא הדגימה תוצאות טובות יותר מאימון גופני מאחר ושתי גישות הטיפול הובילו לירידה משמעותית דומה באירועי אי-נקיטת שתן בכל יום. ברקע למחקר […]

  • טיפול ב-Tolebrutinib דוחה התקדמות מוגבלות משנית לטרשת נפוצה (מתוך הודעת חברת Sanofi)

    טיפול ב-Tolebrutinib דוחה התקדמות מוגבלות משנית לטרשת נפוצה (מתוך הודעת חברת Sanofi)

    בהודעה לעיתונות מטעם חברת סאנופי דווח על תוצאות מחקר בשלב 3, מהן עולה כי טיפול ב- Tolebrutinib דחה הופעת התקדמות מוגבלות בהשוואה לפלסבו בחולים עם טרשת נפוצה מתקדמת שניונית ללא התלקחויות. מחקר HERCULES הינו מחקר אקראי, כפל-סמיות, להערכת הבטיחות והיעילות של Tolebrutinib – מעכב Bruton’s Tyrosine Kinase, בחולים עם טרשת נפוצה מתקדמת שניונית ללא-התלקחויות, בהשוואה […]

  • האם טרשת נפוצה מגנה מפני מחלת אלצהיימר? (Annals of Neurology)

    האם טרשת נפוצה מגנה מפני מחלת אלצהיימר? (Annals of Neurology)

    פתולוגיה של משקעי עמילואיד, המאפיינת מחלת אלצהיימר, נמוכה ב-50% בחולים עם טרשת נפוצה בהשוואה לאלו ללא המחלה הנוירולוגית, כך עולה מניתוח נתוני סמנים בדם. במאמר שפורסם בכתב העת Annals of Neurology כותבים החוקרים כי הממצאים מעידים על השפעה מגנה אפשרית של טרשת נפוצה מפני מחלת אלצהיימר. מדגם המחקר כלל 100 חולים עם טרשת נפוצה (גיל […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה