משפחה

תוספי סידן מגנים מפני הישנות אדנומה במעי הגס והרקטום (J Natl Cancer Inst)

ממחקר חדש, שפורסם בגליון 17 בינואר של Journal of the National Cancer Institute, עולה כי תוספי סידן מגנים מפני הסיכון להישנות אדנומה במעי הגס והרקטום, למשך עד 5 שנים לאחר הפסקת טיפול אקטיבי.

לדברי החוקרים, מחקרים הוכיחו כי תוספי סידן מורידים את הסיכון להישנות אדנומה במעי הגס והרקטום. אולם, משך ההשפעה המגנה לאחר הפסקת הטיפול בתוספים, אינו ידוע.

במהלך התקופה שבין נובמבר 1988 ועד אפריל 1992, 930 חולים עם היסטוריה של אדנומה במעי הגס והרקטום בעבר, חולקו באקראי לטיפול בפלסבו או בתוספי סידן במינון 1000 מ”ג ביום, למשך 4 שנים, במסגרת מחקר Calcium Polyp Prevention Study. מחקר Calcium Folllow-Up Study היה שלב תצפיתי של המחקר, שעקב אחר הישנות אדנומה למשך 7 שנים בממוצע, לאחר הפסקת הטיפול. במהלך תקופה זו, החוקרים אספו אינפורמציה באשר לשימוש בתרופות, ויטמינים ותוספים.

מבין 822 הנבדקים עבורם היו זמינים נתונים מתקופת המעקב, 597 עברו לפחות בדיקת קולנוסקופיה אחת לאחר סיום הטיפול, ונכללו בניתוח הממצאים.

במהלך 5 השנים הראשונות לאחר הפסקת הטיפול, נבדקים בקבוצת הטיפול בסידן עדיין זכו לירידה משמעותית בסיכון לאדנומה כלשהי, בהשוואה לנבדקים בקבוצת הפלסבו (31.5% לעומת 43.2%,  Adjusted RR = 0.63,  95% CI = 0.46-0.87,  p=0.005). בנבדקים אלו היתה גם ירידה קטנה, חסרת משמעות סטטיסטית, בסיכון לאדנומה מתקדמת (Adjusted RR = 0.85,  95% CI = 0.43-1.69,  p=0.65). לא נמצא קשר בין הקצאת הטיפול ובין הסיכון לפוליפ מסוג כלשהו במהלך 5 השנים שלאחר מכן.

הממצאים היו דומים כאשר ניתוח הממצאים כלל רק את הנבדקים שלא דיווחו על שימוש בכל תוספי סידן, לאחר סיום שלב הטיפול של המחקר.

מגבלות המחקר כללו את העובדה שרק 73% מהנבדקים במחקר המקורי עברו בדיקת קולנוסקופיה אחת לפחות, העדר מרווחי זמן אחידים בין סיום השלב הפעיל ובדיקת הקולנוסקופיה הראשונה לאחר הטיפול, חוסר פרטים באשר לתדירות השימוש ומינון הסידן שניתן בשלב שלאחר ההתערבות, והעדר נתונים בנוגע לצריכת הסידן בדיאטה במהלך תקופת המעקב.

החוקרים טוענים כי ממצאי המחקר מספקים עדות נוספת לחשיבות סידן בהגנה מפני אדנומה במעי הגס והרקטום, בקרב פרטים עם היסטוריה של גידולים אלו. מהנתונים עולה כי בחולים אלו, ההשפעה המגנה של סידן עשויה להימשך עד 5 שנים לאחר הפסקת הטיפול הפעיל.

J Natl Cancer Inst. 2007;99:129-136.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

    הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

    במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
    להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה