עירוי דם במהלך אישפוז לצורך CABG קשורים לסיכון גבוה יותר לזיהום ותמותה (American Heart Journal)

מחקר חדש המוצג ב-American Heart Journal מראה כי מטופלים אשר קיבלו עירוי דם במהלך אישפוז בשל ניתוח מעקפים (CABG) הם בסיכון גבוה יותר לפתח זיהומים לאחר הניתוח, וכן הם בסיכון גבוה יותר למוות מאשר מטופלים שלא קיבלו עירוי דם.

החוקרים טוענים שנתונים אלה יכולים לשפוך אור על הסיבה מדוע נשים במצב גרוע יותר לאחר ניתוח מעקפים מאשר גברים, שכן נשים מקבלות יותר עירויי דם מאשר גברים, בעיקר בגלל רמות המוגלובין או המטוקריט נמוכות יותר.

המחברים מציינים שהסיכון לזיהומים שונים מעירויים הוא נמוך, אך לויקוציטים זרים בדם התורם עשויים לפגוע במערכת החיסונית של הניתרם. מטופלים המקבלים דם ללא הפחתת לויקוציטים הם בסיכון גבוה יותר לזיהומים אחר ניתוחיים ולכשל איברים. מדינות רבות, לרבות ארה”ב, מאמצות מדיניות של צימצום לויקוצטים של דם אלוגני (המתקבל ממס’ תורמים עם אותו סוג דם).

מכיוון שנשים מקבלות איפוא יותר מנות דם מאשר גברים, בעיקר כיוון שההחלטה לביצוע עירוי מבוססת על רמות המוגלובין או המטוקריט, שנמוכות יותר אצל נשים, החוקרים החליטו לבחון את האפקט של העירוי על זיהומים ותמותה ב-9,218 מבוטחי בריאות, מעל גיל 65, במישיגן אשר עברו CABG בשנים 1997-98 .

בסה”כ נשים היו בסיכוי גבוה יותר לקבל עירוי, ללא קשר למידת הדחיפות של הפרוצדורה. לאחר התאמת גיל, גזע, תחלואה נלווית ומידת הדחיפות של הטיפול, נשים היו בסיכוי של פי 3.4 לקבל עירוי דם מגברים.

נשים שקיבלו עירוי היו בסיכוי של פי 2.8 לפתח זיהום בהשוואה לכאלה שלא קיבלו, כשהסיכון עלה בקשר ישיר לכמות מנות הדם שהתקבלה.

החוקרים מצאו שהסיכון לזיהום ותמותה הקשור למין הנשי היה 19.6% ו-13.6% אך אלו לא היו מובהקים סטטיסטית לאחר התאמה לסטטוס קבלת עירוי דם. בסה”כ 9% מהנשים ו-6% מהגברים נפטרו תוך 100 ימים מהניתוח, כאשר אלה שקיבלו עירוי היו בסיכון של פי 5.6 למות תוך 100 יום, בהשוואה לאלה שלא קיבלו עירוי.  

המחברים מציינים שהקשר בין עירוי דם אלוגני וזיהום הוא מעורר מחלוקת, כאשר יש הסבורים שהגורמים למתן העירוי הם למעשה גם הגורמים היכולים להסביר את הסיכון המוגבר לזיהום ותמותה. עם זאת הם מציינים שהתלות במינון העירוי, התמיכה ממחקרים בחיות והידע באשר למכנזים הפעולה של העירוי והקשר התיאורטי לזיהום, מחזקים את מסקנתם שקיים קשר אמיתי בין עירוי לפני ניתוח לסיכון לזיהומים.

החוקרים מציעים לבצע הערכה של הסיכון והתועלת של שימוש במרכיבי דם לא מופחתי לויקוציטים וכן לשקול חלופות, בעיקר לנשים אשר מקבלות עירויי דם באופן לא פרופורציונלי בזמן האישפוז.

Am Heart J 2006; 152:1028-1043.

לדיווח במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • גורמי סיכון לכישלון ניסיון השבת שמורת זרם כלילי לאחר ניתוח מעקפים (Int J Cardiol)

    גורמי סיכון לכישלון ניסיון השבת שמורת זרם כלילי לאחר ניתוח מעקפים (Int J Cardiol)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת International Journal of Cardiology עולה כי סוכרת שאינה מאוזנת היטב, נגע ארוך יותר ויחס iFR (או instantaneous wave-free ratio) נמוך יותר מלווים בסיכון מוגבר להפרעה בשמורת זרם כלילי (Coronary Flow Reserve) לאחר ניתוח מעקפים של העורקים הכליליים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי שמורת זרם כלילי הינו גורם מנבא משמעותי […]

  • ביטויים עיניים של תסמונת מרפאן מלווים בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם (Am J Ophthalmol)

    ביטויים עיניים של תסמונת מרפאן מלווים בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם (Am J Ophthalmol)

    במדגם גדול של חולים עם תסמונת מרפאן (Marfan Syndrome), נוכחות ביטויים עיניים של המחלה מלווה בסיכון מוגבר משמעותית למחלות לב וכלי דם, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Ophthalmology. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין ביטויים עיניים של תסמונת מרפאן ובין הסיכון לסיבוכים קרדיווסקולאריים. החוקרים השלימו מחקר עוקבה רטרוספקטיבי […]

  • משטר טיפול הכולל Blinatumomab עשוי לשפר הישרדות בחולי לויקמיה (N Engl J Med)

    משטר טיפול הכולל Blinatumomab עשוי לשפר הישרדות בחולי לויקמיה (N Engl J Med)

    הוספת Blinatumomab (בלינסייטו) לטיפול כימותרפי מיצוק סטנדרטי הובילה להארכת ההישרדות הכוללת של מבוגרים ללא עדות לשארית מחלה מינימאלית עם אבחנה של B-Cell Precursor Acute Lymphoblastic Leukemia, כך עולה מתוצאות מחקר חדש בשלב 3 שפורסמו בכתב העת New England Journal of Medicine. ברקע למחקר מסבירים המומחים כי Blinatumomab מכוון ל-CD19 על תאי B ומאושר כיום לשימוש […]

  • החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Leukemia and Lymphoma עולה כי סרקופניה הינה סמן פרוגנוסטי שלילי בחולים עם לימפומה ומלווה בשיעורים נמוכים יותר של הישרדות ללא-התקדמות מחלה ובשיעורי הישרדות כוללים נמוכים יותר בחולים לאחר השתלת מח עצם ובגברים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות אודות הקשר בין סרקופניה ולימפומה. כעת הם ביקשו לבחון את […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי הרחיב את אישור מתן Darzalex Faspro לטיפול במיאלומה (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי הרחיב את אישור מתן Darzalex Faspro לטיפול במיאלומה (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישר את הרחבת ההתוויה למתן Darzalex Faspro (או Daratumumab ו-Hyaluronidase-fihj) בשילוב עם Bortezomib, Lenalidomide ו-Dexamethasone כטיפול אינדוקציה ומיצוק בחולים מתאימים להשתלה עם אבחנה חדשה של מיאלומה נפוצה. האישור התקבל לאחר סקירה מועדפת ומבוסס על נתוני יעילות ובטיחות ממחקר PERSEUS בתווית-פתוחה, שכלל 709 חולים מתחת לגיל 70 שנים […]

  • הנציבות האירופית אישרה את Faricimab לטיפול בחסימת וריד רשתית (מתוך הודעת הנציבות האירופית)

    הנציבות האירופית אישרה את Faricimab לטיפול בחסימת וריד רשתית (מתוך הודעת הנציבות האירופית)

    הנציבות האירופית (European Commission) אישרה את הטיפול ב- Faricimabבחולים עם הפרעת ראיה משנית לבצקת מקולארית עקב חסימת וריד רשתית, כך על-פי הודעה לעיתונות מטעם חברת התרופות רוש. מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישר את Faricimab לטיפול בבצקת מקולארית לאחר חסימת וריד רשתית במהלך חודש אוקטובר בשנת 2023. דובר של חברת התרופות מסר […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה