משפחה

התערבות לשם הפסקת עישון יעילה במטופלים עם הפרעות פסיכוטיות (מתוך American Journal of Psychiatry)

אנשים עם הפרעה פסיכוטית נהנים מהתערבות להפסקת עישון המורכבת מטיפול תחליפי של ניקוטין בשילוב עם CBT (טיפול קוגניטיבי התנהגותי) וריאיון מוטיבציונלי.

למרות שיעורים גבוהים של עישון בקרב פרטים עם הפרעות פסיכוטיות והעלויות הרפואיות והכלכליות הקשורות לכך, מספר קטן של מחקרים חקרו את היעילות של התערבויות להפסקת עישון בקרב קבוצה זו, כך עולה ממחקר חדש, שפורסם במהדורת נובמבר של American Journal of Psychiatry.

החוקרים השוו שילוב של טיפול תחליפי בניקוטין וטיפול פסיכולוגי לעומת טיפול רוטיני בלבד בקרב נבדקים עם הפרעה פסיכוטית. 298 מעשנים קבועים עם הפרעה פסיכוטית חולקו רנדומאלית לעבור התערבות של שמונה מפגשים להפסקת עישון (147 נבדקים) או לקבל טיפול רוטיני (151 נבדקים).

התערבות הפסקת העישון הורכבה מטיפול תחליפי בניקוטין, ריאיון מוטיבציונלי ו-CBT. התוצאות, שנמדדו כללו שיעורי שכיחות התנזרות מעישון נקודתיים וממושכים, מצב ירידה בעישון ושינויים בסימפטומים ובתפקוד.

הנבדקים היו בגיל ממוצע של 37.24 שנים. בסך הכללי, ל-56.7% ממשתתפי המחקר הייתה אבחנה של סכיזופרניה או הפרעת סכיזו אפקטיב. מבין הנבדקים, שחולקו לקבוצת הטפול, 47.6% הגיעו לכל שמונת המפגשים. רבע מהנבדקים (23.8%) הגיעו לפחות מחמש פגישות.

לא היו הבדלים משמעותיים בין הקבוצות בשיעורי ההתנזרות מעישון. שיעורי שכיחות התנזרות מעישון נקודתיים היו משמעותית יותר גבוהים מעשנים, שהשלימו את כל פגישות הטיפול בהשוואה לקבוצת הביקורת (3 חודשים, 30% מול 6%, 6 חודשים, 18.6% מול 4%, 12 חודשים, 18.6% מול 6.6%). התנזרות ממושכת מעישון לאחר 3 חודשים גם הייתה יותר עתידה להיות מושגים על ידי מעשנים, שהשלימו את כל פגישות הטיפול (21.4% מול 4%).

החוקרים מדווחים על קשר מנה תגובה חזק בין הנוכחות בפגישות הטיפול ובין מצב הירידה בעישון. ירידה של 50% או גדולה מזה בצריכת הסיגריות היומית על פני תקופת המעקב הושגה במחצית מהנבדקים, שהשלימו את תוכנית ההתערבות, בהשוואה לפחות מחמישית של קבוצת הביקורת. לא הייתה עדות להידרדרות בסימפטומים או בתפקוד.

לסיכום, במחקר הנוכחי, התחלה של טיפול תחליפי בניקוטין קשורה עם ירידה בעישון של 5 עד 8 סיגריות ביום, דבר המציע כי מנות גבוהות יותר או משך ארוך יותר של שימוש בטיפול תחליפי בניקוטין יכול להיות הכרחי להשיג יתרונות נוספים.

Am J Psychiatry 2006;163:1934-1942

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

    הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

    במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
    להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה