משפחה

חוג מומחי רשתית קורא למשרד הבריאות: המליצו לציבור לבדוק את העיניים לפחות אחת לשנתיים

חוג מומחי רשתית שהתכנס שלשום,  ב- 27/10/06 במלון שרתון סיטי טאוור סיכם את דיונו בהתפתחויות האחרונות בחקר מחלת AMD, (נמ”ג –  ניוון מקולרי גילאי) בקריאה למשרד הבריאות לפרסם המלצה לציבור לבדוק את העיניים לפחות אחת לשנתיים, במטרה “לתפוס” את המחלה בשלביה הראשוניים ובעזרת טיפולים חדשניים למנוע התדרדרות הראייה עד כדי עיוורון. 

מחלת ה-  AMDעלתה לדיון בכנס על רקע חודש המודעות העולמי למחלה, שמצויין בארץ ע”י נמ”ג, עמותת חולי ה- AMD בישראל, בשיתוף עם משרד הבריאות.

יו”ר חוג רשתית, ד”ר עדיאל ברק, מהמרכז הרפואי תל-אביב, אמר בכנס:

“קמפיין ההסברה העולמי של ה- AMDAI (הארגון הבינלאומי של חולי AMD) מתמקד השנה בממצאים חדשים על נזקי המחלה. נוסף על הנזקים הידועים לראיה  נמצאו נזקים נפשיים כמו התפתחות דיכאון.

ע”פ מחקרים שפרסם הארגון נמצא שסיכויו של חולה AMD לפתח דיכאון קליני גדולים פי 3 מאלו של האוכלוסייה הכללית, חלק מהחולים אף מפתח נטיות אובדניות.

גילויים של הנזקים האלו והעובדה שכיום יש טיפול חדשני, זריקות תוך עיניות, שעוצרות את התדרדרות המחלה, מדגישים את חשיבות האבחון המוקדם. אני קורא מכאן למשרד הבריאות לפרסם המלצה לציבור המבוגר, בני חמישים ומעלה, להקפיד על בדיקות עיניים קבועות, לפחות אחת לשנתיים. השילוב של אבחון מוקדם והטיפולים החדשים יכול למנוע איבוד ראייה”.

אודות מחלת  נמ”ג ) (AMD(ניוון מקולרי גילאי = Age Related Macular Degeneration (

נמ”ג היא מחלת עיניים כרונית שגורמת לירידה חמורה בראייה בקרב אנשים מעל גיל 50, בגלל השכיחות הגבוהה שלה היא מהווה העילה הסיבה המרכזית לליקויי ראייה ועיוורון.

אחד מכל 6 אנשים בגילאי 65+ יחלה במחלה ויאלץ להתמודד עם “כתמים עיווריםבשדה הראייה, ערפול ראייה ואובדן היכולת להבחין בפרטים. החולה יתקשה לבצע פעולות חיוניות כמו קריאה, כתיבה, צפייה בטלוויזיה ויכולתו לנוע ולהתמצא בחופשיות תפגע.

מה קורה לעין?

המחלה גורמת לניוון המקולה, משטח קטנטן במרכז הרשתית בעין, בו קיימת הצפיפות הגדולה ביותר של תאים קולטי אור האחראים על קליטת הצבע ועל ההבחנה בפרטים. התוצאה היא הרס הדרגתי של  הראייה המרכזית והממוקדת.

קיימים שני סוגים של המחלה:

·         “הסוג היבש” 85% מהמקרים, התדרדרות איטית של המחלה, עלול לעיתים להתפתח לסוג השני, החמור יותר. הטיפול הוא באמצעות נטילת ויטמינים ואבץ.

·         “הסוג הרטוב” 15% מהמקרים,  התדרדרות מהירה של המחלה, הפגיעה במרכז הראייה חמורה. הטיפול הקיים הוא טיפול פוטודינמי (PDT) ולאחרונה גם זריקות תוך עייניות.

מהו אפקט המחלה על הראייה של החולה?

·         טשטוש וערפול ירידה בחדות הראייה

·         “כתם עיוור” בשדה הראייה

·         ראייה מעוותת של קווים, אובייקטים, טקסטים

·         ירידה ברגישות לניגודיות (קונטרס) ולכן צבעים נראים דהויים ויש הסתגלות איטית מאד למעבר מחושך לאור ולהיפך

מה הם גורמי הסיכון?

·         גיל מתקדם 7%-10% מהמבוגרים בגילאי 65 ומעלה סובלים מנמ”ג, בגילאי 80+ השיעור עולה עד 20%

·         “סיפור משפחתי” גורם תורשתי

·         עישון מגביר את הסיכון ללקות במחלה פי 3 לעומת לא מעשנים! זהו למעשה הגורם היחיד שניתן לשינוי.

כיצד ניתן לטפל?

לשם טיפול בנמ”ג חשוב מאד לאבחן את המחלה בזמן, באמצעות בדיקות עיניים סדירות אצל רופא עיניים (אחת לשנה) ניתן לזהות נמ”ג בשלב מוקדם.

הטיפול אינו משיב את הראייה לקדמותה, אך טיפול מוצלח יכול לייצב ו/או לעכב את הירידה בראייה, כך שככל שמקדימים לאבחן כך ניתן להציל אחוז גבוה יותר מהראייה שלך!

כאמור, הטיפול הרפואי מתבסס על ויטמינים, PDT, וזריקות תוך עיניות.

במישור השיקומי, ניתן לטפל בתיקון ראייה באמצעות עזרים אופטיים ומכניים, לימוד ותרגול של ראיה היקפית והתאמת תאורה.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

    הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

    במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
    להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה