משפחה

השראה תרופתית של לידה יכולה להעלות את הסיכון לאמבולי של מי שפיר (מתוך The Lancet)

ממחקר חדש, שפורסם במהדורת אוקטובר של The Lancet, עולה כי השראה תרופתית של לידה כמעט ומכפילה את הסיכון לאמבולי של מי שפיר בנשים הרות. החוקרים מציעים, שרופאים צריכים להיות מודעים לסיכון, למרות שהשכיחות של אמבולי של מי שפיר נמוכה.

אמבולי של מי שפיר הוא מצב נדיר, אך הוא סיבוך אימהי רציני ולעיתים קרובות פטלי של לידה, שהגורם לו אינו ידוע. החוקרים ערכו מחקר אפידמיולוגי על מנת לחקור את הקשר בין אמבולי של מי שפיר והשראה תרופתית של לידה.

המחקר כלל 3 מליון לידות בבית חולים בקנדה בין השנים 1991 ו-2002. החוקרים העריכו את הקשרים בין שיעורים כוללים ושיעורים פטלים של אמבולי של מי שפיר והשראה תרופתית וכירורגית של לידה, גיל האם, מנח העובר, צורת הלידה וסיבוכי ההיריון והלידה.

אמבולי של מי שפיר קורה ב-14.8 פר 100,000 לידות של מספר עוברים וב-6.0 פר 100,000 לידות של עובר יחיד (OR– 2.5, רווח בר סמך 95% : 0.9-6.2). מתוך 180 נשים עם עובר יחיד, שחוו אמבולי של מי שפיר במהלך תקופת המחקר, 24 (13%) מתו. לא הייתה עלייה זמנית משמעותית בהישנות של אמבולי של מי שפיר עבור מקרים פטלים או עבור כלל המקרים.

השראה תרופתית של לידה כמעט והכפילה את הסיכון לכלל מקרים אמבולי של מי שפיר (OR מתוקנן 1.8, רווח בר סמך 95% : 1.3-2.7) והקשר היה גדול יותר עבור המקרים הפטלים (OR לא מעובד 3.5, רווח בר סמך 95%: 1.5-8.4). גורמים אחרים הקשורים לעליה בסיכון כוללים : גיל אימהי של 35 ומעלה, ניתוח קיסרי או לידה וגינאלית בעזרת מכשירים, ריבוי מי שפיר, קרע בצוואר הרחם או קרע של הרחם, מיקום קדמי של השליה החוסם את צוואר הרחם, רעלת היריון או מצוקה עוברית.

נראה כי השראה תרופתית של לידה העלתה את הסיכון לאמבולי של מי שפיר. למרות שהסיכון המוחלט נמוך, על הנשים והרופאים להיות מודעים לסיכון זה, כשהם מחליטים החלטות בנוגע להשראת לידה אלקטיבית.

מגבלות המחקר כוללות : חוסר יכולת של מסד הנתונים להבדיל בין ניתוח קיסרי אלקטיבי וניתוח קיסרי חירום, חוסר יכולת לשלול ניתוח קיסרי כגורם לאמבולי של מי שפיר בחלק מהמקרים, חוסר במידע על מספר הריונות במסדי הנתונים ואפשרות של שייר של ערפלנים.

במאמר מערכת נלווה צוין כי העדר גולד סטנדרד עבור אבחנה הוא מקור בלתי נמנע של טעויות במחקרים אפידמיולוגים של אמבולי של מי שפיר. מידע ממחקר זה וממחקרי אוכלוסיות נוספים יוביל, בתקווה, להתפתחות של הגדרה קלינית סטנדרטית של אמבולי של מי שפיר, עד אשר מבחן אבחוני מוחלט יתגלה. הסטנדרד יכול להתפתח על סמך קריטריונים אפידמיולוגים וקליניים ועל ידי אישור של מדד מספרי, שיצביע על קיום המחלה. הגדרה כזו תאפשר הערכה מדויקת ותעזור לקדם את הטיפול בנשים עם אמבולי של מי שפיר בעתיד.

Lancet. 2006;368:1399, 1444-1448

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

    הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

    במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
    להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה