משפחה

מחלת כליה כרונית צריכה לעודד הערכה של גורמי סיכון קרדיווסקולרים (מתוך Archives of Internal Medicine)

מידע חדש, שפורסם במהדורת ספטמבר של Archives of Internal Medicine, ואשר מגיע ממחקר Framingham Heart, מאשר שלחולים עם CKD (מחלת כליה כרונית) יש שכיחות גבוהה יותר של גורמי סיכון קרדיווסקולרים בהשוואה לנבדקים ללא מחלת כליה והם פחות עתידים להיות בעלי שליטה אופטימאלית במצבים נלווים של יתר לחץ דם או סוכרת.

אבחון של מחלת כליה כרונית צריכה לעודד את הרופאים לחפש טוב יותר את גורמי הסיכון הפוטנציאלים הללו.

מבוגרים עם מחלת כליה כרונית נמצאים בסיכון מוגבר למחלה קרדיווסקולרית ויש להם שיעורים גבוהים יחסית של יתר לחץ דם, ערכי LDL כולסטרול גבוהים וסוכרת ושיעורים נמוכים של שליטה על גורמי סיכון קרדיווסקולרים אלה. לדברי החוקרים, המסר הוא שגורמי סיכון אלה צריכים להיות מזוהים ואז יש לטפל בהם בצורה אגרסיבית על ידי הרופאים.

ממצאי מחקר Framingham

CKD  בדרגה קלה בינונית הוא גורם סיכון למחלה קרדיווסקולרית (CVD), שני המצבים חולקים גורמי סיכון רבים, כגון סוכרת, יתר לחץ דם, השמנה, אב-נורמליות בשומנים ועישון. אך העול של גורמי סיכון קרדיווסקולרים בקרב נבדקים עם מחלת כליה לא אופיין היטב.

במחקר הנוכחי החוקרים השוו את השכיחות של גורמי סיכון ל-CVD המתוקננים לגיל ולמין ואת הטיפולים והשליטה בהם ב-3258 נבדקים, במחקר “צאצא” של מחקר Framingham בין השנים 1998 ו-2001.

CKD הוגדר כ- GFR (Glomerular filtration rate) הנמוך מ- 59 mL לדקה פר 1.73 מטר מרובע בנשים ונמוך מ-64 ml לדקה פר 1.73 מטר מרובע בגברים.

השכיחות של CKD בדגימה זו הייתה 8.6% (281/3258) מתוך הנבדקים, שהשתתפו במחקר. מתוכם, ליותר מ-96% הייתה CKD בשלב 3 (ערך GFR מעל או שווה ל-30-59 עבור 64 ml לדקה פר 1.73 מטר מרובע בנשים ומעל או שווה ל-30-64 ml לדקה פר 1.73 מטר מרובע עבור גברים). לשאר הנבדקים הייתה מחלה בשלב 4 או 5.

נבדקים עם CKD היו יותר מבוגרים, יותר שמנים והיו יותר עתידים להיות עם ערכים לא תקינים של HDL כולסטרול נמוך ורמת טריגליצרידים גבוהה בהשוואה לקבוצת הביקורת שלהם ללא CKD. לנבדקים עם CKD גם הייתה יותר שכיחות של רמות גבוהות של LDL והם היו יותר עתידים לקבל טיפול להורדת רמת השומנים, למרות שהשינויים האחרונים, שצוינו לא היו משמעותיים סטטיסטית.

לנבדקים עם CKD הייתה שכיחות יותר גבוהה של יתר לחץ דם והם היו יותר עתידים לקבל טיפול להורדת לחץ הדם בהשוואה לנבדקים ללא CKD, אך הם היו פחות עתידים בצורה משמעותית להשיג שליטה אופטימאלית בלחץ הדם.

בדומה לכך, לנבדקים עם CKD הייתה שכיחות יותר גדולה של סוכרת והם קיבלו יותר תרופות לטיפול בסוכרת, אך הם יותר פחות עתידים להשיג ערך מטרה של HbA1C הנמוך מ-7%.

החוקרים מסמכים ואומרים כי יש למקד את המאמצים על חינוך של מספקי הטיפול הרפואי בנוגע לצורך לטפל בגורמי הסיכון למחלה קרדיווסקולרית בנבדקים עם CKD, כאשר המטרה האולטימטיבית היא הורדת התקדמות מחלת הכליה הכרונית וקידום של ירידות בתחלואה ובתמותה הקרדיווסקולרית. בהינתן השכיחות הגבוהה של גורמי סיכון למחלה קרדיווסקולרית והרמות הנמוכות יחסית של שליטה בגורמי סיכון אלה, ייתכן ויש צורך לטפל יותר אגרסיבית ב- CKD  בתת קבוצה ספציפית זו של נבדקים.

Arch Intern Med. 2006;166:1884-1891

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • הפחתת משקל עשויה להפחית את הסיכון להתפתחות ממאירויות משנית להשמנה (מתוך כנס ה-ADA)

    הפחתת משקל עשויה להפחית את הסיכון להתפתחות ממאירויות משנית להשמנה (מתוך כנס ה-ADA)

    במבוגרים עם השמנת-יתר המצליחים לרדת במשקל גופם נרשמה ירידה בסיכון להתפתחות ממאירויות על-רקע השמנה, כך עולה מנתונים שפורסמו במהלך כנס ה-American Diabetes Association. החוקרים השלימו מחקר תצפיתי, רטרוספקטיבי, שכלל נתונים אודות 105,472 מבוגרים עם השמנה ובחנו את הרשומות הרפואיות הממוחשבות ממרפאת קליבלנד בין 2000 עד 2022. נתוני מדד מסת גוף נאספו אודות כל משתתף והחוקרים […]

  • טיפול ב-Fenofibrate עשוי להאט התקדמות מחלה עינית סוכרתית (NEJM Evid)

    טיפול ב-Fenofibrate עשוי להאט התקדמות מחלה עינית סוכרתית (NEJM Evid)

    טיפול ב- Fenofibrate מלווה בירידה משמעותית בסיכון להתקדמות מקולופתיה ורטינופתיה סוכרתית, כך עולה מתוצאות מחקר LENS (או Lowering Events in Non-proliferative Retinopathy in Scotland) שהוצגו במהלך כנס ה-American Diabetes Association ופורסמו במקביל ב-NEJM Evidence. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי רטינופתיה סוכרתית הינה האחד מחמשת הגורמים המובילים לאובדן ראיה ברחבי העולם והגורם השני במבוגרים בגיל העבודה […]

  • שכיחות גבוהה של דום נשימה חסימתי בשינה בחולים עם היפראלדוסטרוניזם ראשוני (J Clin Endocrinol Metab)

    שכיחות גבוהה של דום נשימה חסימתי בשינה בחולים עם היפראלדוסטרוניזם ראשוני (J Clin Endocrinol Metab)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism עולה שכיחות גבוהה של דום נשימה חסימתי בשינה בחולים עם אבחנה של היפראלדוסטרוניזם ראשוני, כאשר זוהה קשר הדוק בין הפרעת הנשימה בשינה ובין היפרפילטרציה כלייתית. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את השכיחות של דום נשימה חסימתי בשינה בחולים עם היפראלדוסטרוניזם ראשוני ולהעריך את […]

  • גורמי סיכון לתמותה במבוגרים עם מחלת לב מולדת ואנדוקרדיטיס זיהומי (Int J Cardiol)

    גורמי סיכון לתמותה במבוגרים עם מחלת לב מולדת ואנדוקרדיטיס זיהומי (Int J Cardiol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת International Journal of Cardiology עולה כי שיעורי התמותה משנית לאנדוקרדיטיס זיהומי במבוגרים עם מחלת לב מולדת הם נמוכים, אך טיפול שמרני במקרים אלו מלווה בסיכון הגבוה ביותר לתמותה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחלת לב מולדת זרימת דם טורבולנטית חריגה מלווה בסיכון הגבוה ביותר לאנדוקרדיטיס זיהומי. למרות התקדמות באבחנה וטיפול, […]

  • הפסקת עישון משפרת את תוחלת החיים בכל גיל (Am J Prev Med)

    הפסקת עישון משפרת את תוחלת החיים בכל גיל (Am J Prev Med)

    הפסקת עישון בכל גיל מלווה בהארכת תוחלת החיים הצפויה, כאשר התועלת הרבה ביותר תוארה באלו שהפסיקו לעשן בגיל צעיר, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Preventive Medicine. החוקרים בחנו את ההשפעות המזיקות של עישון וההשפעה החיובית של הפסקת עישון על תוחלת החיים במבוגרים בגילאי 35-75 שנים. שיעורי התמותה הספציפיים לגיל לפי […]

  • מחלת כליות כרונית בשלב מתקדם מלווה בסיכון מוגבר לתמותה בחולים מבוגרים (Kidney Med)

    מחלת כליות כרונית בשלב מתקדם מלווה בסיכון מוגבר לתמותה בחולים מבוגרים (Kidney Med)

    במאמר שפורסם בכתב העת Kidney Medicine מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בחולים מבוגרים שלקחו חלק במחקר SPRINT, קצב פינוי גלומרולארי נמוך ללא אלבומינוריה מלווה בסיכון מוגבר לתמותה, אך ללא סיכון מוגבר לאירועים קרדיווסקולאריים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי קיימת מחלוקת באשר לסיווג KDIGO (או Kidney Disease: Improving Global Outcomes) של מחלת […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה