משפחה

האם ויטמינים C ו-E לא מונעים רעלת הריון או סיבוכים פרי נטליים בנשים עם בעיות פוריות ? (מתוך The New England Journal of Medicine)

ממחקר חדש, שפורסם במהדורת אפריל של The New England Journal of Medicine, עולה כי תוספת של ויטמינים C ו-E במהלך ההיריון לא מורידה את הסיכון לרעלת היריון או לסיבוכי היולדת או היילוד בנשים עם בעיות פוריות.

בעבר הציעו שתוספת של ויטמינים אנטי אוקסידנטים מורידה את הסיכון לרעלת היריון וסיבוכים פרי נטליים, אך האפקטים של מתן ויטמינים אלה אינה וודאית עדיין. יש מידע מוגבל בנוגע לאפקטים של אנטי אוקסידנטים על תופעות בריאותיות רציניות בתינוקות ועל אם יש יתרונות ללא תלות בהורדת רעלת ההיריון. היו קריאות למחקרים רנדומלים באוכלוסיות בעלות סיכון שונה לרעלת היריון על מנת להעריך את היעילות והבטיחות של תוספת של אנטי אוקסידנטים.

במחקר ACTS (Australian Collaborative Trial of Supplements) השתתפו 1877 נשים עם בעיות פוריות  בין השבועות 14-22 של הפריה. הן חולקו רנדומלית לקבלת תוספת יומית של 1000 mg של ויטמין C ו-400 יחידות של ויטמין E או פלצבו עד ללידה. המשתנים, שנבדקו היו רעלת היריון, מוות או תופעות רציניות בתינוקות ומשקל תינוק בלידה מתחת ל-10% מהמשקל הממוצע לגיל ההפריה.

מאפיינים בסיסיים של קבוצת הויטמינים וקבוצת הפלצבו היו דומים. לא היו הבדלים משמעותיים בין קבוצת הויטמינים והפלצבו בסיכון לרעלת היריון (6.0% מול 5.0%, RR – 1.2, רווח בר סמך 95% – 0.82 – 1.75), בסיכון למוות או לתופעות רציניות בתינוק (9.5% מול 12.1%, RR 0.79, רווח בר סמך 95% – 0.61 – 1.02) או בפרופורציה של נשים, שילדו תינוק עם משקל תינוק בלידה מתחת ל- 10% מהמשקל הממוצע לגיל ההפריה (8.7% מול 9.9%, RR 0.87, רווח בר סמך 95% – 0.66 – 1.16).

תוספת של ויטמינים C ו-E במהלך ההיריון לא מורידה את הסיכון לרעלת היריון בנשים עם בעיות פוריות, את הסיכון להגבלה בגדילה תוך רחמית או את הסיכון למוות או לתופעות רציניות אחרות בתינוקות. ממצא זה עומד בניגוד לממצאים במחקר מוקדם יותר המראה שלתוספת של ויטמין C ו-E יש יתרון בנשים בסיכון גבוה לרעלת היריון.

ממצאי המחקר לא תומכים במתן תוספת רוטינית של ויטמינים C ו-E במהלך ההיריון על מנת למנוע רעלת היריון או תופעות פרי נטליות לא רצויות אחרות בנשים עם בעיות פוריות.

מאמר מערכת נלווה הוסיף כי למחקר יש כוח לאבחן רק ירידה של 50% או יותר בסיכון לרעלת היריון ולכן לא ניתן לשלול אפשרות של יתרון קטן יותר בנשים אלה. תופעות לא רצויות מסוימות בקרב האימהות היו יותר נפוצות בקבוצת הויטמינים בהשוואה לקבוצת הפלצבו, אך היה ניתן להסביר ממצאים אלה על ידי מקריות בלבד.

The MaternalFetal Medicine Units Network  של המוסד הלאומי שלבריאות הילד והתפתחות האדם, עורך בתקופה זו מחקר בארצות הברית של תוספת ויטמינים C ו-E למניעת רעלת היריון בהשתתפות 10,000 נשים בסיכון נמוך. הועדה המנטרת מחקר זה החליטה להמשיך את המחקר ללא שינויים לאחר בדיקת התוצאות, עד שמידע נוסף יהיה זמין. בהינתן מידע מוגבל על היתרון והפוטנציאל לנזק, טיפול של תוספת בויטמינים C ו-E למניעת רעלת היריון צריך להיות מוגבל לנשים הנרשמות למחקרים רנדומלים ולא להינתן כחלק מרפואה רוטינית.

N Engl J Med. 2006;354:1796-1806, 1841-1843

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: האם אכילה של מזון מתועש מעלה את הסיכון למחלת לב, סרטן ותמותה?

    שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: האם אכילה של מזון מתועש מעלה את הסיכון למחלת לב, סרטן ותמותה?

    ברוכים הבאים לפינה נוספת של שבירת מיתוסים ברפואה. בפינה הפעם פרופ’ רז משתף מאמר מה-BMJ שמצא שאכילת מזון מתועש אומנם עלולה להעלות את הסיכון לתמותה, אבל לאו דווקא מסיבות קרדיווסקולריות כצפוי. עם זאת, פרופ’ רז חוזר ומדגיש כי מזון מתועש הוא עדיין גורם הסיכון המשמעותי ביותר להשמנה בילדים, ונקשר לעלייה בסיכון לסוכרת ולתמותה לבבית.  בחסות […]

  • החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Leukemia and Lymphoma עולה כי סרקופניה הינה סמן פרוגנוסטי שלילי בחולים עם לימפומה ומלווה בשיעורים נמוכים יותר של הישרדות ללא-התקדמות מחלה ובשיעורי הישרדות כוללים נמוכים יותר בחולים לאחר השתלת מח עצם ובגברים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות אודות הקשר בין סרקופניה ולימפומה. כעת הם ביקשו לבחון את […]

  • השמנה אימהית מלווה בסיכון למוות פתאומי של תינוקות (JAMA Pediatrics)

    השמנה אימהית מלווה בסיכון למוות פתאומי של תינוקות (JAMA Pediatrics)

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Pediatrics מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי למעלה מ-5% מהמקרים של מוות פתאומי של תינוקות עשוי להיות קשור להשמנת-יתר אימהית. בארצות הברית מדווח בכל שנה על כ-3,500 מקרים של מוות פתאומי של תינוקות. לאחר מסעות פרסום בשנות ה-90 של המאה הקודמת שכללו המלצות על תנוחות שינה בטוחות […]

  • צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    בקרב מבוגרים הצורכים כשתי מנות שבועיות של בשר אדום מעובד תועדה עליה של 14% בסיכון לאבחנה של דמנציה, כמו גם הזדקנות קוגניטיבית מואצת, בהשוואה לאלו שצרכו פחות משלוש מנות בשר אדום מעובד בחודש, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך כנס ה-Alzheimer’s Association International Conference. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות באשר לקשר בין […]

  • יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

    יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

    בחולים עם יחס אלבומין:קריאטינין בשתן של 3,500 מ”ג/גרם ומעלה תועדו שיעורים גבוהים יותר של היפרקלמיה, עם שכיחות גבוהה של ההפרעה האלקטרוליטרית גם בחולים שקיבלו טיפול באנטגוניסטים לקולטן למינרלוקורטיקואידים, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Kidney Medicine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן הערכות שונות מאוד של שיעורי היארעות היפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות […]

  • מה בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת המודיאליזה? (J Ren Nutr)

    מה בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת המודיאליזה? (J Ren Nutr)

    מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of Renal Nutrition עולה קשר אפשרי בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת טיפול המודיאליזה, כאשר צריכה יומית של מעל 15.33 גרם לוותה בירידה אפשרית בסיכון להפרעה האלקטרוליטרית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי היפרקלמיה הינה בעיה נפוצה בחולים תחת טיפולי המודיאליזה. בעשורים האחרונים, צריכה מופרזת של מזונות עתירי […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה