משפחה

תוספת Clopidogrel לאספירין בחולי AF אינה אלטרנטיבה הולמת לקומדין למניעת אירועים וסקולרים

בהמשך לדיווח ראשוני על מחקר זה שהוצג אצלנו ב-16/11  מגיעה אלינו כעת סקירה מקיפה יותר של המימצאים, כפי שהיא מוצגת במדסקייפ rhythms.

חוקרים מקנדה פירסמו כי הם הפסיקו מחקר שבחן אם יעילות טיפול נגד-טסיות מהווה אלטרנטיבה טובה לטיפול הסטנדרטי בנוגדי-קרישה אורלים, במניעת שבץ, אוטם שריר לב והפרעות וסקולריות אחרות בחולים עם פרפור פרוזדורים (AF). המחקר הופסק לאחר שהועדה האחראית לבטיחות זיהתה הבדל משמעותי ביעילות לטובת Warfarin, על פני טיפול נוגד-טסיות (Clopidogrel + אספירין).

AF הוא גורם סיכון לשבץ ואירועים וסקולרים אחרים. למרות שטיפול נוגד-קרישה מקטין את הסיכון לאירועים אלו, הטווח התרפואיטי של הטיפול צר מאוד, דבר הדורש ניטור קבוע, כמו כן, הטיפול אינו נסבל היטב ע”י המטופלים. אספירין מהווה אופציה לחולי AF שאינם סובלים את הטיפול ב-Warfarin, והוכח כיעיל בהורדת הסיכון לשבץ ב-20%.שילוב Clopidogrel  עם אספירין במקרים של Acute Coronary Syndrome מורידה עוד יותר את הסיכון לאירועים וסקולרים. לכן, החוקרים שיערו כי תוספת Clopidogrel לאספירין עשויה להוות אלטרנטיבה קלה ונוחה לטיפול ב-Warfatin בחולי AF.

המחקר בדק את הבטיחות והיעילות לטווח קצר של טיפול משולב באספירין ו- Clopidogrel, כטיפול נוגד-קרישה, בקרב 30 חולי AF Non-Valvular. מחקר הפיילוט הראה כי בקרב מטופלים בסיכון גבוה כאלו, יעילות השילוב של אספירין ו- Clopidogrel היתה דומה לטיפול Warfarin בכל הקשור לתוצאות הקליניות לטווח הקצר. המחקר הנוכחי נועד לבדוק את התוצאות הללו בקנה מידה רחב יותר.

במחקר הנוכחי כללו חולי AF עם לפחות אחד מגורמי הסיכון לשבץ – גיל 75 ומעלה, יל”ד, שבץ או TIA קודם, LVEF<45%, PAD, גיל 55-74 עם CAD או סכרת.

המשתתפים חולקו למחקר ACTIVE W, אם ניתן היה לתת להם טיפול Warfarin, או ל-ACTIVE A אם היתה התווית-נגד כלשהי לטיפול זה, או שלא הסכימו ליטול Warfarin. כל הנבדקים הוכנסו למחקר ACTIVE I, שבדק את הורדת ל”ד בין טיפול ב-Irbesartan (ממשפחת ARB) ופלסבו.

לאחר הפסקת מחקר ACTIVE W, מחקרי ACTIVE A ו-ACTIVE I, עדיין ממשיכים.

במסגרת מחקר ACTIVE W השתתפו 6,707 נבדקים מאסיה ואוסטרליה, אירופה, צפון ודרום אמריקה ודרום אפריקה. כשליש מהמשתתפים (35%) היו בגיל 75 ומעלה. כ-17% עם LVEF<45%, 81% קיבלו טיפול ליל”ד, ו-15% עברו שבץ/TIA/תסחיף בעבר. 25% מהמשתתפים היו בגיל 54-74 עם CAD או סכרת.

מרבית המשתתפים קיבלו טיפול נוגד-קרישה בתחילת המחקר.

חשוב לציין, כי רוב המשתתפים קיבלו בעבר טיפול Warfarin ולכן ידעו כיצד סבלו את התרופה.

המשתתפים חולקו לטיפול ב-Warfarin או Clopidogrel במינון 75 מ”ג ליום עם אספירין במינון 75-100 מ”ג ליום. המאפיינים בתחילת המחקר היו דומים בין שתי הקבוצות, ומדד הסיכון לשבץ, CHADS2, עמד על 2 בשתי הקבוצות. Warfarin ניתן בהתאם לסטנדרטים, עם בדיקת INR חודשית כדי לשמור על ערכי INR בטווח של 2-3.

המדד המשולב שנקבע כלל שבץ, תסחיף שאינו ב-CNS, MI, ותמותה וסקולרית. הסיכון המצטבר בקרב מטופלי Clopidogrel ואספירין עמד על 5.64% לשנה, לעומת 3.93% בקבוצת Warfarin, עודף של 1.71% בשנה. הסיכון לאירוע ראשוני בקרב מטופלי Clopidogrel ואספירין היה גדול ב-45%, הבדל משמעותי. עבור כל אחד מהמרכיבים של המדד העיקרי, מספר האירועים היה גדול יותר בקבוצת המטופלים ב- Clopidogrel ואספירין, בהשוואה למטופלי Warfarin. ההשפעות העיקריות של הטיפול היו על שבץ ועל תסחיף סיסטמי שאינו למע’ העצבים המרכזית. לא נמצאו הבדלים בשיעורי התמותה בשתי הקבוצות.

למרות שציפו לירידה בשיעור הדימומים הרציניים בקרב מטופלי Clopidogrel עם אספירין, השיעור היה דומה לזה שבקבוצת Warfarin (2.4% לשנה, לעומת 2.2% לשנה, בהתאמה).

שיעורי הפסקת הטיפול התרופתי היו זהים בשתי הקבוצות, ללא קשר לנטילת Warfarin בתחילת המחקר, אך בקרב אלו שנותרו במחקר, הנבדקים שלא קיבלו טיפול Warfarin בתחילת המחקר, הראו מדדי INR גרועים יותר (60.4%, לעומת 64.8% INR, P=0.001).

משתתפים שטופלו ב-Warfarin בתחילת המחקר, הראו יתרון ברור על פני מטופלי אספירין ו Clopidogrel, אך השפעה זו היתה קטנה בהרבה בקרב נבדקים שלא טופלו ב-Warfarin.

כמו כן, המגמה של שיעורי דימומים נמוכים יותר בקרב Warfarin לעומת Clopidogrel עם אספירין בנבדקים שטופלו ב-Warfarin בתחילת המחקר, היתה הפוכה לגמרי בנבדקים שלא טופלו ב-Warfarin בתחילת המחקר.

שיעור הדימומים הרציניים בקרב מטופלים ב- Clopidogrel עם אספירין היו נמוכים יותר בהשוואה למטופלי Warfarin. היתרון המשמעותי של Warfarin על פני Clopidogrel עם אספירין עבור המדד העקירי ודימומים רציניים כמעט ונעלם בנבדקים שלא טופלו ב-Warfarin בתחילת המחקר.

משתתפים שהגיעו ממרכזים רפואיים שהצליחו לשמור על INR אופטימלי (מעל 65% מערכי INR בטווח התרפואיטי) הראו תוצאות טובות יותר עם Warfarin. במרכזים בהם לא הצליחו לשמור על רמת INR אופטימלית, חלה עליה בשיעור הדימומים. החוקרים הסיקו מכך כי למרות שהיתרון והבטיחות של Warfarin לעומת טיפול ב- Clopidogrel עם אספירין, לא היה ברור עבור נבדקים שלא טופלו ב-Warfarin בתחילת המחקר, מאחר שרק 23% מהנבדקים נכנסו לקטגוריה זו, Warfarin עשוי להציע יתרון קטן בלבד על פני שילוב של Clopidogrel ואספירין בנבדקים ממרכזים שאינם מצליחים לשמור על רמת INR תקינה.

ממחקר ACTIVE W עולה כי טיפול בנוגדי-קרישה אורלים עם Warfarin הוא הטיפול היעיל ביותר כרגע למניעת שבץ ומחלות וסקולריות אחרות בחולים עם AF, בהנחה שניתן בצורה אופטימלית.

לאנשים המחפשים פתרונות פשוטים יותר לטיפול כרוני בנוגדי קרישה, תוצאות מחקר ACTIVE W עשויות להיראות כסדרה של אכזבות, אך הנתונים מחזקים את ההבנה של עקרונות הטיפול האנטי-טרומבוליטי בנבדקים המצויים בסיכון לתסחיף קרדיוגני. ידוע כי בכל הקשור למניעת שבץ בחולי AF, גישה פסיבית אינה מתקבלת על הדעת, מאחר שהסיכון בפרטים אלו גבוה.

בנבדקים בסיכון גבוה, טיפול נוגד-קרישה זוכה לתמיכה ממספר מחקרים, שמראים ירידה של 60% בסיכון. עם זאת, ACTIVE W העלה נקודה חשובה לפיה יעילות Warfarin תלויה באופן ניהול הטיפול. הנושא אינו פשוט, מאחר שהמטופל הקשיש הטיפוסי עם AF, נוטל כ-12 תרופות, שחלקן עוברות אינטראקציה עם Warfarin.

ממצא נוסף מהמחקר לו חשיבות בטיפול בחולים ולתכנון מחקרים בעתיד הוא ההבחנה בין נבדקים שכבר מטופלים ב-Warfarin לפני התחלת המחקר ואלו שרק מתחילים טיפול בתרופה זו. התחלת טיפול כוללת שיקולים שונים, מבחירת החלפת הטיפול לחולים שהיו יציבם עם טיפול נוגד-קרישה ועד לקביעת המינון ההתחלתי. מהמחקר הנוכחי ברור כי המטופלים החדשים עומדים בפני סיכונים רבים יותר לתופעות לוואי עם נוגדי-קרישה, ויכולים להרוויח יותר מטיפול אלטרנטיבי מאשר מטופלים שמחליפים טיפול או כאלו שממשיכים בטיפול אנטי-קואגולנטי אורלי.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • הפחתת משקל עשויה להפחית את הסיכון להתפתחות ממאירויות משנית להשמנה (מתוך כנס ה-ADA)

    הפחתת משקל עשויה להפחית את הסיכון להתפתחות ממאירויות משנית להשמנה (מתוך כנס ה-ADA)

    במבוגרים עם השמנת-יתר המצליחים לרדת במשקל גופם נרשמה ירידה בסיכון להתפתחות ממאירויות על-רקע השמנה, כך עולה מנתונים שפורסמו במהלך כנס ה-American Diabetes Association. החוקרים השלימו מחקר תצפיתי, רטרוספקטיבי, שכלל נתונים אודות 105,472 מבוגרים עם השמנה ובחנו את הרשומות הרפואיות הממוחשבות ממרפאת קליבלנד בין 2000 עד 2022. נתוני מדד מסת גוף נאספו אודות כל משתתף והחוקרים […]

  • טיפול ב-Fenofibrate עשוי להאט התקדמות מחלה עינית סוכרתית (NEJM Evid)

    טיפול ב-Fenofibrate עשוי להאט התקדמות מחלה עינית סוכרתית (NEJM Evid)

    טיפול ב- Fenofibrate מלווה בירידה משמעותית בסיכון להתקדמות מקולופתיה ורטינופתיה סוכרתית, כך עולה מתוצאות מחקר LENS (או Lowering Events in Non-proliferative Retinopathy in Scotland) שהוצגו במהלך כנס ה-American Diabetes Association ופורסמו במקביל ב-NEJM Evidence. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי רטינופתיה סוכרתית הינה האחד מחמשת הגורמים המובילים לאובדן ראיה ברחבי העולם והגורם השני במבוגרים בגיל העבודה […]

  • שכיחות גבוהה של דום נשימה חסימתי בשינה בחולים עם היפראלדוסטרוניזם ראשוני (J Clin Endocrinol Metab)

    שכיחות גבוהה של דום נשימה חסימתי בשינה בחולים עם היפראלדוסטרוניזם ראשוני (J Clin Endocrinol Metab)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism עולה שכיחות גבוהה של דום נשימה חסימתי בשינה בחולים עם אבחנה של היפראלדוסטרוניזם ראשוני, כאשר זוהה קשר הדוק בין הפרעת הנשימה בשינה ובין היפרפילטרציה כלייתית. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את השכיחות של דום נשימה חסימתי בשינה בחולים עם היפראלדוסטרוניזם ראשוני ולהעריך את […]

  • ניתוח רובוטי להחלפה מלאה של מפרק הירך מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכים סביב הניתוח (J Arthroplasty)

    ניתוח רובוטי להחלפה מלאה של מפרק הירך מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכים סביב הניתוח (J Arthroplasty)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Arthroplasty דווח על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי ניתוח רובוטי להחלפה מלאה של מפרק הירך מלווה בעלויות טיפול גבוהות יותר וסיכון מוגבר לסיבוכים ניתוחיים, כולל שבר סביב מפרק תותב ועירויים, בהשוואה לניתוח קונבנציונאלי להחלפת מפרק הירך. החוקרים השלימו מחקר עוקבה רטרוספקטיבי שכלל נתונים אודות כ-1.2 מיליון חולים (גיל […]

  • גורמי סיכון לתמותה במבוגרים עם מחלת לב מולדת ואנדוקרדיטיס זיהומי (Int J Cardiol)

    גורמי סיכון לתמותה במבוגרים עם מחלת לב מולדת ואנדוקרדיטיס זיהומי (Int J Cardiol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת International Journal of Cardiology עולה כי שיעורי התמותה משנית לאנדוקרדיטיס זיהומי במבוגרים עם מחלת לב מולדת הם נמוכים, אך טיפול שמרני במקרים אלו מלווה בסיכון הגבוה ביותר לתמותה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחלת לב מולדת זרימת דם טורבולנטית חריגה מלווה בסיכון הגבוה ביותר לאנדוקרדיטיס זיהומי. למרות התקדמות באבחנה וטיפול, […]

  • היסטוריה של הפלות חוזרות מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות דמנציה (Eur J Epidemiol)

    היסטוריה של הפלות חוזרות מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות דמנציה (Eur J Epidemiol)

    בנשים עם היסטוריה של הפלות חוזרות תועד סיכון מוגבר להתפתחות דמנציה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת European Journal of Epidemiology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עוד ועוד עדויות מצביעות על הקשר בין היסטוריה פוריות ורביה, כולל גיל הופעת מחזור ווסת ראשון, ולדנות וגיל בעת הופעת מנופאוזה, ובין הסיכון להתפתחות דמנציה. עם זאת, אין […]

  • משלב פעילות גופנית עם Liraglutide עשוי לסייע בשימור איכות העצם במהלך ירידה במשקל (JAMA Netw Open)

    משלב פעילות גופנית עם Liraglutide עשוי לסייע בשימור איכות העצם במהלך ירידה במשקל (JAMA Netw Open)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open עולה כי משלב פעילות גופנית עם טיפול ב-Liraglutide מהווה גישה יעילה להפחתת משקל המשמרת את צפיפות העצם באתרים בעלי חשיבות קלינית. החוקרים מדנמרק השלימו ניתוח משני של תוצאות מחקר אקראי קודם שכלל 195 חולים (גיל ממוצע של 42.82 שנים) עם השמנת-יתר וללא סוכר, אשר קיבלו טיפול להפחתת […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה