תוצאות מטה-אנליזה מציעות כי מינון גבוה של ויטמין E מעלה תמותה מכל הסיבות (Ann Intern Med)

תוצאות מטה-אנליזה של 19 מחקרים אקראיים מציעות כי מינון גבוה של ויטמין E מעלה תמותה מכל הסיבות, ועלייה תלויית מינון זו מתחילה ב-150 IU/ליום.

המחקר הוצג ב-American Heart Association 2004 Scientific Sessions, ופורסם סימולטנית בנובמבר ב-Annals of Internal Medicine.

האנליזה כללה 136,000 חולים, והראתה בבירור כי כשמינון ויטמין E עולה, עולה גם התמותה מכל הסיבות. ב-400 IUs, המינון הנפוץ ביותר, הסיכון לתמותה גבוה ב-10% לעומת הסיכון באלו שלא לוקחים ויטמין E, ציינו החוקרים בראשות ד”ר מילר.

במינונים של 2000 IUs ליום המשמשים במחקר פרקינסון DATATOP ובמחקר אלצהיימר ADCS – הסיכון היה יותר מ-20%.

בהתבסס על הממצאים, מינון גבוה של ויטמין E אינו מוצדק. למרות שויטמינים ותוספים שונים אינם מבוקרים ע”י ה-FDA, במכון לרפואה המליץ על 1000 IU/ ליום כגבול העליון. החוקרים ממליצים להוריד גבול עליון זה ל-400 IU ליום. החוקרים הוסיפו כי מבוגרים מקבלים מהתזונה 10 IU ליום של ויטמין E.

ד”ר גיבונס ציין כי קווים מנחים למניעת מחלות קרדיווסקולריות מציינים כי ויטמין E אינו מומלץ.

בתגובתה של קונסול לתזונה (CRN) ד”ר דיקינסון צויין כי 18 מתוך 19 המחקרים לא הראו עלייה משמעותית סטטיסטית של תמותה כללית. היא מאמינה כי המידע בוסס על ארטיפקט סטטיסטי.

ד”ר גיבונס ציין כי במחקר הבריטי למניעת מחלות לב, אלו שלקחו ויטמין E היו בצד הלא נכון של עקומת השרידות.

ד”ר דיקינסון ציינה כי כל האנשים ב-19 המחקרים היו כבר חולים במחלת לב או אלצהיימר או סרטן. לא נערך מחקר שבדק ויטמין E באוכלוסיה בריאה.

ד”ר גיבונס ציין כי היתרון הפוטנציאלי של התרופה לרוב גדול יותר באלו עם הסיכון הגבוה יותר. לדוגמא, אספירין, המפחית סיכון להתקף לב בחולי לב, אך במתן אספירין לאלו ללא מחלות לב – התוצאות מעורבות והוא לא מומלץ.

CRN הגיבו : החוקרים עצמם ציינו מיגבלות באנליזה שלהם, בהצהירם כי הכלליות של הממצאים למבוגרים בריאים אינה ידועה. קשה להעריך בדיוק את הסף בו עולה הסיכון.

עם זאת, נראה כי הושמט המשפט של ד”ר מילר לפיו זו כנראה הערכה הטובה ביותר הקיימת לגבי הסף.

חדשות אלו לגבי ויטמין E יפתיעו רבים, בגלל שנחשב בעל יכולת להפחית סיכון למחלות לב. דווח כי אנשים שלקחו ויטמין E סבלו פחות מהתקפי לב. בבדיקה מדעית מדוייקת נעלמה ההוכחה. אך היתה קיימת ההנחה כי הוא אינו מונע מחלות לב ואינו מזיק. כלומר ללא השפעה – טובה או רעה – על שרידות. למרות זאת קיימים מחקרים רבים על עלייה בסיכון לתמותה, למרות שאינם משמעותיים סטטיסטית.

ד”ר מילר ציין כי קיימות מספר תיאיריות מדוע ויטמין E מעלה סיכון. אחת היא כי הוא מעלה סיכון לדימום, המעלה סיכון לשבץ המורגי, בעוד אחרת מציעה כי מינונים גבוהים מפסיקים לעבוד כנוגדי חימצון ולמעשה מעלים יצירת רדיקלים חופשיים.

יתכן ומינון גבוה של ויטמין E הורס אנטיאוקסידנטים מסיסים בשומן אחרים, ומפר את ההגנה הטבעית של הגוף.

ובכל זאת, אפילו ללא הסבר ברור כיצד ויטמין E יכול להעלות תמותה, ד”ר מילר ושותפיו סיכמו כי יש להימנע מתוספי ויטמין E.

לידיעה במדסקייפ

Ann Intern Med. Posted online Nov. 10, 2004

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Leukemia and Lymphoma עולה כי סרקופניה הינה סמן פרוגנוסטי שלילי בחולים עם לימפומה ומלווה בשיעורים נמוכים יותר של הישרדות ללא-התקדמות מחלה ובשיעורי הישרדות כוללים נמוכים יותר בחולים לאחר השתלת מח עצם ובגברים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות אודות הקשר בין סרקופניה ולימפומה. כעת הם ביקשו לבחון את […]

  • הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: אבחון סרטן המעי

    הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: אבחון סרטן המעי

    שלום לכולם וברוכים הבאים לעוד פרק של “טיפ מחדר הרופא”, הפעם נעסוק באחת מהמחלות החשובות והקשות לאבחון – סרטן המעי. פרופסור איתמר רז יחלוק איתנו מידע חדש ומרתק מתוך מאמר שהתפרסם ב-JAMA OPEN ממאי האחרון. נלמד על השיטות המתקדמות לאבחון מוקדם והדרכים לשיפור הסיכויים לטיפול מוצלח. לכל הטיפים השבועיים  בחסות בלתי תלויה של חברת נובונורדיסק

  • צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    בקרב מבוגרים הצורכים כשתי מנות שבועיות של בשר אדום מעובד תועדה עליה של 14% בסיכון לאבחנה של דמנציה, כמו גם הזדקנות קוגניטיבית מואצת, בהשוואה לאלו שצרכו פחות משלוש מנות בשר אדום מעובד בחודש, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך כנס ה-Alzheimer’s Association International Conference. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות באשר לקשר בין […]

  • יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

    יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

    בחולים עם יחס אלבומין:קריאטינין בשתן של 3,500 מ”ג/גרם ומעלה תועדו שיעורים גבוהים יותר של היפרקלמיה, עם שכיחות גבוהה של ההפרעה האלקטרוליטרית גם בחולים שקיבלו טיפול באנטגוניסטים לקולטן למינרלוקורטיקואידים, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Kidney Medicine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן הערכות שונות מאוד של שיעורי היארעות היפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות […]

  • מה בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת המודיאליזה? (J Ren Nutr)

    מה בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת המודיאליזה? (J Ren Nutr)

    מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of Renal Nutrition עולה קשר אפשרי בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת טיפול המודיאליזה, כאשר צריכה יומית של מעל 15.33 גרם לוותה בירידה אפשרית בסיכון להפרעה האלקטרוליטרית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי היפרקלמיה הינה בעיה נפוצה בחולים תחת טיפולי המודיאליזה. בעשורים האחרונים, צריכה מופרזת של מזונות עתירי […]

  • האם יש תועלת לאיזון אינטנסיבי של רמות הסוכר בדם במבוגרים במצב קשה? (NEJM Evidence)

    האם יש תועלת לאיזון אינטנסיבי של רמות הסוכר בדם במבוגרים במצב קשה? (NEJM Evidence)

    איזון אינטנסיבי של רמות הסוכר בדם אינו מפחית את הסיכון לתמותה בחולים במצב קריטי, בהשוואה לאיזון קונבנציונאלי של רמות הסוכר בדם. מנגד, מהנתונים שפורסמו בכתב העת NEJM Evidence עולה כי איזון הדוק של משק הסוכר מעלה פי שלוש את הסיכון להיפוגליקמיה חמורה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי לא ידוע אם איזון הדוק של משק הסוכר […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה