ניתוחי CABG סטנדרטיים או ללא שימוש במכונת לב-ריאה: תוצאות מצוינות מושגות בכל אחת משתי השיטות

ה-American Heart Association קובע כי ניתוחי CABG המבוצעים ללא שימוש במכונת לב-ריאה או תוך שימוש בה מעלים תוצאות מצויינות, וכי אף אחת מהשיטות אינו עולה על השניה. בהתבסס על סקירה מקיפה של המידה הקיים, על משך השהייה של החולים בבית החולים, על שיעורי התמותה בחולים, על התיפקוד הנוירולוגי לטווח הארוך, ועל התוצאה הקרדיאלית, נראה כי קיים דימיון בטיבן של שתי הפרוצדורות.

החוקר הראשי, ד”ר Sellke, מסביר כי רוב המנתחים מתחילים להבין כי לא קיימים הבדלים גדולים בין השיטות. לדבריו, קיימים הבדלים קטנים בלבד: הנוחות הטכנית בשימוש במכונת לב-ריאה, הנטיה למקם שתלים רבים יותר בעת שימוש במכונת לב-ריאה, והעובדה כי שיעור הפתיחה של השתל נראה מעט משופר, אם כי נושאים אלה עדיין נתונים לויכוח. ללא שימוש במכונת לב-ריאה נראה שהפגיעה בתפקוד הנוירו-קוגנטיבי פחותה בתקופה ההתחלתית, אך לא נראה שקיים הבדל גדול בטווח הארוך.

ד”ר Sellke מוסיף כי הבחירה באחת משתי הפרוצדורות צריכה להביא בחשבון את כישוריו של המנתח הספציפי, את מידת ההכרות שלו עם שתי השיטות ואת תחושת הנוחות שלו עימן. עם זאת, ממליצים החוקרים על ביצוע מחקרים גדולים, אקראיים ופרוספקטיביים בכדי לענות על השאלות שנותרו פתוחות בנוגע להעדפת אחת משתי הפרוצדורות על פני השניה בקבוצות חולים שונות.

מחקרים קודמים מדווחים על תוצאות טובות ללא שימוש במכונת לב-ריאה, וחלקם מעידים גם על שימוש מופחת במשאבי בתי החולים, על ירידה בכמות אובדן הדם בחולים, על ירידה במורבידיות ועל קיצור משך השהייה בבית החולים. במחקר הנוכחי השוו החוקרים את השימוש בשתי השיטות לצורך רה-ווסקולריזציה של שריר הלב. טכניקות ביצוע ניתוחי ה-CABG ללא שימוש במכונת לב-ריאה השתפרו מאוד בכמה השנים האחרונות, ולכן נכללו באנליזה רק מחקרים חדשים יחסית.

מחקרים רטרוספקטיביים שונים העלו תוצאות שונות. מחקר אחד הראה כי עדיף להשתמש במכונת לב-ריאה בשל הופעת שיפור בטווח הארוך מבחינת שיעור ההשרדות של החולים ומבחינת רב-ווסקולריזציה חוזרת, ואילו מחקר אחר מעיד כי העדר השימוש במכונה נקשר לירידה בתמותה ובמורבידות, במיוחד בקרב חולים המצויים בסיכון גבוה. מחקר רטרוספקטיבי אחר מוצא כי לא קיים הבדל בין שתי הפרוצדורות.

מחקר עכשווי מצ’כיה מעיד כי ביצוע הניתוח ללא שימוש במכונת לב-ריאה בטוח ויעיל כמו הניתוח הסטנדרטי וניתן ליישמו בכלל החולים. אולם, תוצאותיו של מחקר אקראי שנערך בבריטניה מעידות כי ללא שימוש במכונת לב-ריאה נמצאה ירידה בשיעור הפתיחה של השתל כעבור 3 חודשים. החוקרים מציינים כי המנתחים במחקר זה, לא היו מנוסים מאוד בביצוע הניתוחים ללא שימוש במכונת לב-ריאה.

נתונים המעידים על נטיה להעדפת ביצוע ניתוחי CABG ללא שימוש במכונת לב-ריאה כוללים: ירידה בשיעור הדימומים, ירידה בשיעור הפגיעה בתיפקוד הכליות, ירידה בשיעור הפגיעה בתפקוד הנוירו-קוגנטיבי לטווח הקצר (במיוחד במקרים שבהם ישנה הסתיידות באאורטה), ואפשרות לקיצור משך השהייה בבית החולים. נתונים שנמצאו כמעידים על נטיה להעדפת ביצוע סטנדרטי, תוך שימוש במכונת לב-ריאה: פשטות טכנית יחסית, עקומת למידה קצרה יותר, שיעור פתיחה רב יותר של השתל לטווח הארוך, קלות רב יותר בהשתלת מעקפים פוסטריוריים (בענף ה-circumflex), יכולת החדרה של שתלים רבים יותר.

ד”ר Sellke מסביר כי קיימת הסכמה בנוגע לכך שלא מכונת הלב-ריאה הינה היוצרת שינוי מבחינת התיפקוד הנוירו-קוגנטיבי וכי השינוי בתפקוד הנוירו-קוגנטיבי לאחר אנגיופלסטיקה, לדוגמא, דומה מאוד לשינוי לאחר ביצוע ניתוח CABG סטנדרטי. אולם, הוא מציין, נראה שבחולים שבהם מופיעה הסתיידות באאורטה ישנו יתרון להימנעות משימוש במכונת לב-ריאה.

החוקרים מדווחים כי באופן כללי, בקרב חולים המצויים בסיכון גבוה, כולל אלו שמצויה בהם מורבידיות נוירולוגית, אלו שסובלים מבעית תיפקוד החדר השמאלי, חולים הסובלים מקו-מורבידיות מרובות, חולים מבוגרים יותר, וחולים שחוו התקפי לב אקוטיים, לא נראה יתרון של אף אחת מהשיטות על-פני השניה.

לידיעה

הערת מערכת : למאמר בנושא מאת ד”ר שרוני באתר e-med

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם קסנתלזמה מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב? (Ophthalmology)

    האם קסנתלזמה מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב? (Ophthalmology)

    מתוצאות מחקר חדש בראשות דר’ יעל לוסטיג מהמרכז הרפואי שיבא ברמת גן עולה כי Xanthelasma Palpebrarum, המתאפיינת בנגעים צהבהבים על העפעפיים, אינה מלווה בסיכון מוגבר לדיסליפדימיה או מחלות לב וכלי דם. החוקרים השלימו מחקר מקרה-ביקורת במרכז יחיד בישראל ובחנו את הנתונים אודות 35,452 משתתפים (גיל ממוצע של 52.2 שנים, 69% גברים) שעברו בדיקות סקר רפואיות […]

  • יתר לחץ דם שאינו מטופל מלווה בסיכון מוגבר למחלת אלצהיימר (Neurology)

    יתר לחץ דם שאינו מטופל מלווה בסיכון מוגבר למחלת אלצהיימר (Neurology)

    בקשישים עם יתר לחץ דם שאינו מטופל עליה של 36% בסיכון למחלת אלצהיימר, בהשוואה לאלו ללא יתר לחץ דם ועליה של 42% בסיכון למחלת אלצהיימר לעומת אלו עם יתר לחץ דם מטופל, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Neurology. החוקרים השלימו מטה-אנליזה להערכת נתונים אודות 31,250 משתתפים בגילאי 60 שנים ומעלה (גיל ממוצע של […]

  • ניהול סב-ניתוחי של טיפול נוגד קרישה  (JAMA)

    ניהול סב-ניתוחי של טיפול נוגד קרישה  (JAMA)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 3: בקרב מטופלים הנוטלים נוגדי קרישה, הסיכונים הטרומבוטיים מחד גיסא, והדימומיים מאידך גיסא, מתחרים זה בזה ומובילים לתהליך קבלת החלטות מורכב סביב תקופת הניתוח. נביא כאן את ההנחיות של המכללה האמריקנית לרופאי חזה לייעול הניהול הסב-ניתוחי (Perioperative) של טיפול נוגד קרישה. לפי הנחיות אלו, התקופה הסב-ניתוחית מתחילה שבוע לפני ההתערבות, ומסתיימת כ-4 שבועות לאחר מכן.

  • קצב לב מהיר במנוחה מלווה בסיכון מוגבר לתחלואה ותמותה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Sci Rep)

    קצב לב מהיר במנוחה מלווה בסיכון מוגבר לתחלואה ותמותה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Sci Rep)

    קצב לב מהיר יותר במנוחה, גם בטווח התקין, מלווה בסיכון מוגבר לתמותה ואירועים קרדיווסקולאריים בחולים עם מחלת כליות כרונית שאינם תחת טיפולי דיאליזה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Scientific Reports. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי קצב לב מהיר במנוחה הינו גורם סיכון בלתי-תלוי לתמותה מכל-סיבה ואירועים קרדיווסקולאריים באוכלוסייה הכללית; עם זאת, הקורלציה […]

  • גורמי סיכון לאירוע מוחי בחולים לאחר תיקון מסתם מיטראלי בצנתור (Am J Cardiol)

    גורמי סיכון לאירוע מוחי בחולים לאחר תיקון מסתם מיטראלי בצנתור (Am J Cardiol)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת American Journal of Cardiology עולה כי בחולים שהופנו לניתוח תיקון מסתם מיטראלי קצה לקצה בצנתור עם MitraClip שיעורים נמוכים של אירוע מוחי, כאשר סיבוך זה מופיע לרוב לאחר השחרור ותוארו בעיקר בחולים עם פרפור פרוזדורים, הפרעה בתפקוד כלייתי, או מדד CHA2DS2-VASc גבוה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות פרופיל […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה