משפחה

נורטריפטילין בשילוב עם מדבקת ניקוטין וייעוץ פסיכולוגי משיג שיעורי גמילה של כ-50% ( American Journal of Psychiatry )

טיפול ממושך ב-nortriptyline (נורטילין, רקח, מקבוצת האנטידכאוניים ממשפחת הטריצקלים) בשילוב עם התערבות פסיכולוגית לגמילה מעישון עשוי להשיג שיעורי הפסקת עישון של כ-50%, כך עולה ממחקר אקראי המתפרסם במהדורת נובמבר של American Journal of Psychiatry .

“טיפולים מקובלים של גמילה מסיגריות מצליחים לעיתים נדירות להשיג שיעורי גמילה מעל 35% במהלך שנה אחת” כותבים החוקרים, ומוסיפים: “שיעורי גמילה נמוכים משקפים כישלון להשיג השפעת טיפול ממושכת לתופעת התמכרות מסובכת זו”

במחקר זה השתתפו 160 מעשנים אשר עישנו לפחות 10 סיגריות ביום, אשר חולקו לאחת מ-4 קבוצות: נורטריפתילין12 או 52 שבועות, לעומת פלציבו).

כל המשתתפים קיבלו 8 שבועות טיפול עם מדבקה עורית של ניקוטין, 5 פגישות ייעוץ פסיכולוגי, וטיפול אקטיבי או פלצבו למשך 12 שבועות. מטופלים בקבוצת הטיפול המשיכו בו עד ל-52 שבועות, כשהם מקבלים את התרופה למשך שנה מלאה, ו-9 פגישות ייעוץ חודשיות שלוו ע”י שיחות טלפון בין המפגשים החודשיים.

נקודת הקצה העיקרית שנבחנה במחקר הייתה ההמנעות מעישון בתום כל תקופה הערכה.

בשבוע ה-52 מצב ההמנעות מעישון (בהנחה שנבדקים שלא הופיעו למפגש המשיכו לעשן) היה של 30% בקבוצת הבקרה לתקופת הטיפול הבסיסית של 8 שבועות, 42% בקבוצת הפלציבו שהמשיכה מעקב ופגישות עד לשנה, 18% לקבוצת הטיפול הפעיל לתקופה הקצרה,  ו-50% בקבוצת הטיפול הפעילה.

הגורמים שנמצאו כבעלי השפעה חיובית על הפסקת העישון היו הגדרת תלות נמוכה עד בינונית בסיגריות,  ויוזמת הנבדק עצמו להשתתף במחקר.

מבחינת תופעות לואי אלו היו גבוהות יותר בקבוצת הטיפול הפעיל, וכללו קשיים בתפקוד מיני שדווחו ע”י 20% מהמשתתפים שקיבלו את הנורטריפטילין. שיעור תופעות אלו פחת בקבוצה שהמשיכה את הטיפול עד שנה.

החוקרים מסכמים שטיפול מקיף המשלב מתן תרופות וייעוץ פסיכולוגי הוא בעל יכולת ליצור המנעות עקבית מעישון בשיעורים גבוהים מאלו המוכרים בספרות. לכן ממליצים הכותבים לשלב ייעוץ עם טיפול תרופתי.

Am J Psych. 2004;161:2100-2107

לדיווח ב-medscape

הערת המערכת: מחקר נוסף שמצא כי שילוב נורטריפטילין עם מדבקת ניקוטין משיג שיעורי גמילה גבוהים מהמקובל פורסם אצלנו לאחרונה. נראה ששילוב של תכשיר אנטי-דכאוני זה בטיפול בגמילה מעישון, גם בקרב מטופלים שאינם סובלים מדיכאון, מגביר את ההיענות והיכולת להתגבר על ההתמכרות.

בסקירה נוספת שהצגנו לאחרונה “ריאות אפורות ומצב רוח ירוד” הוצג מחקר שסקר את הקשר בין דיכאון להתמכרות לעישון וגם שם צוינה היעילות של תרופות אנטידכאוניות כמו נורטריפטילין ובופרופיון (זייבן) לסייע בגמילה מעישון של מעשנים עם רקע של דיכאון.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • ההשפעה של עישון על הישנות פרפור פרוזדורים לאחר בידוד ורידי הריאה (Int J Cardiol)

    ההשפעה של עישון על הישנות פרפור פרוזדורים לאחר בידוד ורידי הריאה (Int J Cardiol)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת International Journal of Cardiology עולה כי עישון סיגריות מלווה בסיכון מוגבר להישנות פרפור פרוזדורים לאחר בירור ורידי הריאה, עם עדות לסיכון מוגבר לפרפור פרוזדורים התקפי וקבוע. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים מאסיה הצביעו על תוצאות סותרות בכל הנוגע להשפעה הקלינית של עישון על הישנות פרפור פרוזדורים לאחר […]

  • הפסקת עישון משפרת את תוחלת החיים בכל גיל (Am J Prev Med)

    הפסקת עישון משפרת את תוחלת החיים בכל גיל (Am J Prev Med)

    הפסקת עישון בכל גיל מלווה בהארכת תוחלת החיים הצפויה, כאשר התועלת הרבה ביותר תוארה באלו שהפסיקו לעשן בגיל צעיר, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Preventive Medicine. החוקרים בחנו את ההשפעות המזיקות של עישון וההשפעה החיובית של הפסקת עישון על תוחלת החיים במבוגרים בגילאי 35-75 שנים. שיעורי התמותה הספציפיים לגיל לפי […]

  • סיגריות אלקטרוניות עלולות להביא לעליה בסיכון לאי-ספיקת לב (מתוך כנס ה-American College of Cardiology)

    סיגריות אלקטרוניות עלולות להביא לעליה בסיכון לאי-ספיקת לב (מתוך כנס ה-American College of Cardiology)

    בקרב מבוגרים עם היסטוריה של סיגריות אלקטרוניות ייתכן סיכון מוגבר להיארעות אי-ספיקת לב, ללא תלות בשימוש מקביל בסיגריות, נרגילות, או סיגריות ללא-עשן, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך כנס ה-American College of Cardiology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עוד ועוד מחקרים מצביעים על סיכון לנזקים משנית לשימוש בסיגריות אלקטרוניות ומעידים כי אלו אינן בטוחות לשימוש […]

  • מה בין עישון אימהי ובין הסיכון להפרעות יתר לחץ דם של היריון? (Hypertension)

    מה בין עישון אימהי ובין הסיכון להפרעות יתר לחץ דם של היריון? (Hypertension)

    במאמר שפורסם בכתב העת Hypertension מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בקרב נשים שהפסיקו לעשן במהלך ההיריון תועד סיכון מוגבר לעליה מופרזת במשקל הגוף והתפתחות הפרעות יתר לחץ דם של היריון. עם זאת, למרות שהפסקת עישון במהלך ההיריון מלווה בסיכון מוגבר להפרעות יתר לחץ דם של היריון, צעד זה גם מלווה בסיכון […]

  • בחולים עם היסטוריה של עישון סיכון מוגבר לתמותה עקב COVID-19 (מתוך Int J Epidemiol)

    בחולים עם היסטוריה של עישון סיכון מוגבר לתמותה עקב COVID-19 (מתוך Int J Epidemiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת International Journal of Epidemiology מדווחים חוקרים מהולנד על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בקרב חולים עם היסטוריה של עישון ייתכן סיכון גבוה יותר לתמותה עקב COVID-19. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הנתונים אודות עישון כגורם סיכון לתמותה עקב COVID-19 אינם חד-משמעיים, כאשר מחקרים שונים הצביעו על סיכון מופחת או מוגבר […]

  • אושר לקריאה שנייה ושלישית: תמונות הממחישות את נזקי העישון יודפסו על חפיסות סיגריות ומוצרי עישון

    אושר לקריאה שנייה ושלישית: תמונות הממחישות את נזקי העישון יודפסו על חפיסות סיגריות ומוצרי עישון

    ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח"כ דוד ביטן, אישרה פה אחד לקריאה שנייה ושלישית את ההצעה של ח"כ אושר שקלים לתקן את חוק איסור פרסומות והגבלת שיווק מוצרי טבק, כך שיצרני מוצרי העישון יחויבו להציג על כל אריזות סיגריות ומוצרי עישון, תמונה הממחישה את נזקי העישון. לפי ההצעה שאושרה, שר הבריאות, באישור ועדת הכלכלה, יקבע בתקנות הוראות ליישום החוק (דוברות הכנסת)

  • האם מדבקות ניקוטין וסיגריות אלקטרוניות בטוחות לשימוש בהריון? (Addiction)

    האם מדבקות ניקוטין וסיגריות אלקטרוניות בטוחות לשימוש בהריון? (Addiction)

    במאמר שפורסם בכתב העת Addiction מדווחים החוקרים על השפעת השימוש במוצרי ניקוטין, כולל סיגריות אלקטרוניות ומדבקות ניקוטין, כחלק מהטיפול להפסקת עישון בקרב נשים הרות. מהמחקר עולה כי השימוש במוצרים אלו בטוח יחסית, זאת כיוון שלא נמצאו השפעות שליליות על תוצאות ההיריון או על בריאות העובר. ברקע למחקר החוקרים מציינים את העובדה שעישון במהלך ההיריון ידוע […]

  • הרגלי עישון עשויים להשפיע על שיעורי הישרדות חולים עם מלנומה (JAMA Netw Open)

    הרגלי עישון עשויים להשפיע על שיעורי הישרדות חולים עם מלנומה (JAMA Netw Open)

    בקרב חולים עם מלנומה הנוהגים לעשן תועד סיכון מוגבר לתמותה על-רקע המחלה הממארת, כאשר הסיכון היה גבוה עוד יותר באלו שעישנו קופסא ביום ומעלה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי במחקרים קודמים ובמשך עשורים, לא הייתה עדות לכך שעישון מעלה את הסיכון להתפתחות מלנומה. זאת בניגוד […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה