משפחה

מחקר ה-CARDS מוכיח כי אטורבסטטין 10 מ”ג מפחית הסיכון למחלות לב ושבץ בחולי סוכרת סוג 2 עפ רמות נורמליות של כולסטרול

טיפול באטורבסטטין (ליפיטור) מפחית באופן משמעותי את הסיכון למחלות לב (CVD ) ושבץ בחולי סוכרת סוג, שלהם רמת LDL-C נורמלית או גבוהה במידה מתונה. כך הציגו השבוע חוקרים את מימצאיהם במפגש השנתי של האגודה האמריקאית לסוכרת (ADA ).

ד”ר הלן קולוהן, מרצה באונ’ קולג’ מלונדון הדגישה כי מחקר זה הוא ייחודי בכך שהתמקד בחולי סוכרת בלבד, ומומן על ידי האגודה האנגלית לסוכרת – Diabetes UK , והממשלה האנגלית.

ד”ר קולוהן הסבירה כי היא מקווה שמימונו הציבורי של המחקר יסייע בהעברת המסר והמסקנות לרופאים הקלינאים בשטח. זאת במיוחד מכיוון שידוע מתוך סקרים, גם אלה שהוצגו בכנס זה עצמו, שקיימים רופאים רבים, כ-50% מכלל הרופאים, ביניהם גם מומחים לסוכרת, שאינם מודעים לחשיבות ולצורך של הפחתת רמות LDL-C בחולי סוכרת ללא רקע קיים של מחלות לב ועם רמות כולטסרול לא גבוהות. הטיפול להפחתת רמות הכולטסרול הוא בטוח ויעיל ועשוי להקטין את הסיכון לשבץ בחצי, מדגישה ד”ר קולוהן.

המחקר שהוצג, מחקר ה- CARDS (ר”ת של Collaborative Atorvastatin Diabetes Study ), הורץ ב-132 מרכזים רפואיים באנגליה ואירלנד, וכלל 2838 חולי סוכרת סוג 2 עם רמה נורמלית של LDL-C או גבוהה מעט (עד 116 מ”ג/ד”ל). המחקר כוון לבדוק את האפקטיביות של מניעה ראשונית בחולים אלה במינון של 10 מ”ג אטורבסטטין.

כ-25% מהמשתתפים היו עם רמות LDL-C במצב הבסיס של פחות מ-100 מ”מ/ד”ל, ו-60% היו מתחת לרמה של 3.35 מ”מ/ל’ (129 מ”ג/ד”ל) שהוא סף הטיפול לפי ADA .

קבוצת הטיפול הפעיל הפחיתה בממוצע 40% את ערכי ה-LDL-C , ו-80% מהקבוצה היו ברמת LDL-C של פחות מ-100 מ”ג/ד”ל.  תוצאה זו הושגה במהירות רבה, תוך 3 חודשים. ואולם האפקט על הסיכון ל-CVD ושבץ לאורך מעקב של שנתיים היה דרמטי:

הפחתה של 37% באירועים קרדיווסקולרים, וירידה של 48% באירועי שבץ. היתרון הקליני ב-CVD היה כה משמעותי שהוחלט על הפסקת המחקר מסיבות אתיות.

החוקרים מסכמים שבניגוד להנחיה הקיימת כיום לפיה רק חולי סוכרת עם רקע של מחלת לב ורמות כולסטרול גבוהות מקבלים טיפול בסטטינים, מחקר זה מוכיח שטיפול באטורבסטטין בכל חולי הסוכרת, גם ללא רקע של CVD וגם עם רמות תקינות של LDL-C , משיג תוך זמן קצר יתרונות קלינים משמעותיים.

נתון מעניין יוסף שהוצג ע”י סיימון אוניל ממרכז המידע של Diabetes UK הוא שבאנגליה יש מידי שנה 1.1 מיליון ימי אשפוז של חולי סוכרת, מהם 66% הם תוצאה של סיבוכים קרדיווסקולרים.

לדיווח ב-docguide 

 

 

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: סטטינים מול טיפולים טבעיים

    שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: סטטינים מול טיפולים טבעיים

    שלום וברוכים הבאים לעוד פרק של “שבירת מיתוסים”. היום בפרק מיוחד ננסה לשבור מיתוס בטיפול בכולסטרול גבוה. בפרק הזה נדבר על הסטטינים, התרופות הקונבנציונליות להורדת כולסטרול, מול תוספי צמחים וטיפולים אלטרנטיביים. פרופסור רז יסייע לנו להבין את ההבדלים בין הגישות, מה הסיכונים ותופעות הלוואי הפוטנציאליות של השימוש בסטטינים והטיפולים הטבעיים, וננסה לענות על השאלה מדוע […]

  • חשיבות Asprosin בחולים עם סוכרת מסוג 2 ותסמונת מטבולית (Diabetes Metab Syndr)

    חשיבות Asprosin בחולים עם סוכרת מסוג 2 ותסמונת מטבולית (Diabetes Metab Syndr)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Diabetes & Metabolic Syndrome עולה כי רמות Asprosin  בדם גבוהות יותר משמעותית בחולים עם סוכרת מסוג 2, תסמונת מטבולית, או השמנת-יתר, בהשוואה לביקורות. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי Asprosin הינו מועמד אפשרי לשמש כטיפול בהפרעות מטבוליות ואנדוקריניות. מטרת הסקירה השיטתית ומטה-אנליזה זו הייתה לאסוף את העדויות בספרות הרפואית אודות […]

  • הישנות דלקת לבלב מלווה בסיכון גבוה פי שלוש לדלקת לבלב כרונית (Therapeutics Advances in Gastroenterology)

    הישנות דלקת לבלב מלווה בסיכון גבוה פי שלוש לדלקת לבלב כרונית (Therapeutics Advances in Gastroenterology)

    בקרב מבוגרים עם אירועים חוזרים של דלקת לבלב חדה תועד סיכון גבוה פי שלוש להתקדמות לדלקת לבלב כרונית, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Therapeutics Advances in Gastroenterology. מטרת המחקר הנוכחי הייתה להבין טוב יותר את ההתקדמות מדלקת לבלב חדה להישנות דלקת לבלב חדה ודלקת לבלב כרונית. לצורך כך, החוקרים השלימו סקירה שיטתית ומטה-אנליזה […]

  • האם טיפול תרופתי כנגד סוכרת עלול להחמיר בצקת מקולארית? (J Diabetes Complications)

    האם טיפול תרופתי כנגד סוכרת עלול להחמיר בצקת מקולארית? (J Diabetes Complications)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Diabetes and Its Complications מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי טיפול תרופתי לאיזון משק הסוכר באמצעות תרופות ממשפחת מעכבי DPP-4, מעכבי SGLT-2, או אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 אינו מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות בצקת מקולארית משנית לסוכרת באלו עם רטינופתיה סוכרתית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אין עדויות […]

  • היעילות והבטיחות של החלפת מעכב DPP-4 לטובת Semaglutide פומי בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Diabetol Int)

    היעילות והבטיחות של החלפת מעכב DPP-4 לטובת Semaglutide פומי בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Diabetol Int)

    במאמר שפורסם בכתב העת Diabetology International מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש מיפן, מהן עולה כי תתכן תועלת להחלפת מעכב DPP-4 לטובת Semaglutide פומי בחולים עם סוכרת מסוג 2 שלא השיגו את יעדי איזון גליקמי או משקל הגוף. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מעכבי DPP-4 מהווים את משפחת התרופות הפומיות הנפוצה ביותר לשימוש לטיפול בחולי […]

  • מה בין רמות ויטמין A בדם בהיריון מוקדם ובין הסיכון לסוכרת הריונית? (Diabetes Metab Syndr Obes)

    מה בין רמות ויטמין A בדם בהיריון מוקדם ובין הסיכון לסוכרת הריונית? (Diabetes Metab Syndr Obes)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Diabetes, Metabolic Syndrome and Obesity עולה קשר בין ריכוז גבוה יותר של ויטמין A בדם ובין סיכון גבוה יותר לסוכרת הריונית, גם בנוכחות ערכי ויטמין A בטווח התקין. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הקשר בין רמות ויטמין A ובין הסיכון לסוכרת הריונית אינו מובן היטב ואין מחקרים פרוספקטיביים בנושא. […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה